* Είμαι αλλοδαπός. Τι να κάνω ;

Στη ευρύτερη περιοχή μας που είναι κατά βάση αγροτική, υπάρχουν αλλοδαπές οικογένειες που απασχολούνται κατά κύριο λόγο στα χωράφια μας. Το μέγεθος του αριθμού ίσως δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει και εμείς οι ίδιοι. Αν όμως ανοίξουμε την πόρτα μιας τάξης σε κάποιο από τα Δημοτικά μας σχολεία θα βρεθούμε προ εκπλήξεων. Αυτοί οι άνθρωποι θα μας συντροφεύουν για μια ζωή. Δεν είναι κάτι προσωρινό. Άλλωστε η παρουσία τους καταδεικνύει και την ευημερία του τόπου. Σ’ ένα μαραζωμένο τόπο δεν κάθονται ούτε οι γάτες. Το ερώτημα είναι. Γιατί δεν προσπαθούμε να τους προσεγγίσουμε πολιτισμικά. Να τους κοινωνήσουμε με την κουλτούρα μας. Να τους προσφέρουμε. Να μας χρωστάνε. Είτε το θέλουμε είτε όχι τους «παντρευτήκαμε». Γιατί τους αποξενώνουμε ; Και μη μου πείτε ότι τους αγαπάμε γι’ αυτό τους κερνάμε και καμιά μπυρίτσα. Και στα ξένα σκυλιά που και που πετάμε και κάνα κόκαλο. Φανταστείτε τους να συμμετέχουν ενεργά σε ιστορικούς συλλόγους μας, στην εκκλησία μας (αλήθεια πως θα σας φαινόταν ένας Βούλγαρος Επίτροπος ;). Όσο δεν συμβαίνει αυτό ετοιμαστείτε για γειτονιές γκέτο. Τώρα είναι ακόμη καιρός. Σαν Μολαΐτες θα τολμήσουμε ; Δεν το νομίζω. Μάλλον θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε όταν τα πράγματα έρθουν στο απροχώρητο.

Τι επιδιώκουμε με αυτό το άρθρο. Πολύ λίγα, αλλά σημαντικά.
Τον προβληματισμό μας.

7 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

ΖΕΙΣ ΣΕ ΓΥΑΛΑ ή ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΠΗΛΙΑ??ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ (ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ, ΜΟΛΑΙΚΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΟΛΑΩΝ,ΑΠΟΕΛ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ) ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΒΑΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΟΗΤΑ.ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ??ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΣ???ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ,ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΣΕ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΛΑΙΚΟΥ.ΜΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΝΑ ΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΓΚΕΤΟ....

Ανώνυμος είπε...

1ον) Μέχρι να μας πεις ποιος είσαι εσύ που γράφεις αυτές τις ΠΑΠΑΡΙΕΣ, το κύριο θέμα συζήτησης θα είναι το "ποιος είσαι;". Αν αποφασίσεις να μας απαντήσεις, τότε μπορεί να πω τη γνώμη μου κι εγώ, επώνημα αντρίκια και κόσμια.
2ον) Ανώνημα λοιπόν κι εγώ θα σου απαντήσω πως: Οι Μολάοι φίλε είναι χωριό όπως κι άλλα. Οι κάτοικοί τους όμως, έχουν κάποιες δυνατότητες παραπάνω απ'όλα τ'άλλα στη Λακωνία. Τους μόνους νέους που συναντάς να παίζουν χαρτιά ή ΚΙΝΟ στους Μολάους, είναι αλλόδαποί ...και φυσικά μονίμως χαμένοι. Οι γνήσιοι Μόλαΐτες νέοι, είναι ενεργοί, προσφέρουν, αξιοποιούν το χρήσιμο χρόνο τους. Πηγαίνουν να σπουδάσουν κι όχι να πάρουν ναρκωτικά, να κάνουν καταλήψεις κτλ.
Εγώ όταν ήμουν στην Αθήνα, δουλευα και σπούδαζα, με σκοπό να επιστρέψω ως ενεργός πολίτης. Ξέρω όμως κι άλλους που διαμαρτύρονταν να φύγουν οι"βάσεις του θανάτου" κι όταν έφυγαν ζητούσαν λευτεριά στη Νικαράγουα! Τώρα το παίζουν "φιλελεύθεροι" με τους αλλοδαπούς, το παίζουν αγρότες για να κλείνουν δρόμους ή να φύγουν οι ανεμογεννήτριες που "μολύνουν" το περιβάλλον κτλ κτλ. Επέστρεψαν λοιπόν άχρηστοι στου Μολάους, βασίστηκαν στην περιουσία του πατέρα τους, την έφαγαν στο χρηματιστήριο κι όταν ξέμειναν, τους έφταιγαν όλα εκτός από τον εαυτό τους.
Αυτούς εγώ τους λέω ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ και μου φαίνεται πως εκεί ανήκεις κι εσύ. Σταμάτα τις βλακείς ή γύρνα από εκεί που ήρθες!

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Δεν θα απαντούσαμε γιατί τα σχόλια, όποιου περιεχομένου κι αν είναι, αποτελούν κι αυτά περιουσία και ύλη της εφημερίδας μας. Αυτή είναι η διαφορά μια ιντερνετικής και μιας κλασικής εφημερίδας. Εδώ γράφουν όλοι. Συντάκτες και αναγνώστες.
Το κάνουμε όμως επειδή το πρώτο σχόλιο αναφέρεται και σε άλλο θέμα του blog σχετικά με την δημοσίευση που αφορά μια Κυριακή στο γήπεδο. Γράφεις λοιπόν και με κεφαλαία κύριε αναγνώστη: «ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΛΑΙΚΟΥ».
- Πως χαρακτηρίζεις το σχόλιο ρατσιστικό όταν η αιτία για τις ερωτήσεις μας στον φίλο μας ήταν ο εντυπωσιασμός μας από τις ποδοσφαιρικές ικανότητες των δύο αυτών παιδιών;
- Πως χαρακτηρίζεις το σχόλιο ρατσιστικό όταν μετά την ενημέρωσή μας για το ότι είναι αλλοδαποί, ακολουθεί στο δημοσίευμα η ευχή μας γι’ αυτούς: «Να 'ναι καλά τα παιδιά γερά και δυνατά και να παίζουνε μπάλα…».
- Πως χαρακτηρίζεις το σχόλιο ρατσιστικό όταν η μόνη ερώτηση που τίθεται από τον γράφοντα ΔΕΝ έχει σχέση με την υπηκοότητα των παικτών της ομάδας, αλλά με την εντοπιότητα ως Μολαΐτες κάτι που φαίνεται από τον προβληματισμό: «…αλλά ο Μολαΐκός που είναι;» ή «Και ενώ το παιχνίδι άρχισε με το Μολαϊκό να είναι μόνο κατ' όνομα ντόπιος…».
Και Ελληνικά ξέρουμε και τα σημεία στίξης ξέρουμε να τα χρησιμοποιούμε. ΕΛΕΟΣ!!! Επιχειρείς διαστρέβλωση στο δημοσίευμα να φανεί ρατσιστικό ενώ ο σκοπός του είναι ο ακριβός αντίθετος.
Σε παραπέμπουμε στο να ξαναδιαβάσεις με προσοχή το δημοσίευμα και να πάρεις και γνώμες τρίτων. …Θα βοηθήσει.
Τώρα όσο για τη συμμετοχή αλλοδαπών στους συλλόγους αυτή ακόμη είναι στα στενά πλαίσια των παικτών και μόνο. Κυριαρχεί ακόμη η φιλοσοφία: αφού κλοτσά καλά τη μπάλα άντε βάλ’ τον μέσα μπας και μας φανεί χρήσιμος. Σε διοίκηση συλλόγου βρίσκεις κανέναν αλλοδαπό; Μη στρουθοκαμηλίζουμε… Όταν δούμε αυτούς τους ανθρώπους σε θέσεις που θα τους επιτρέπουν να παίρνουν αποφάσεις που θα επηρεάζουν τη ζωή όλων μας (αφού θα ζούμε στην ίδια κοινωνία) τότε θα μιλάμε και μόνο τότε για συμμετοχή τους στα τεκταινόμενα. Προς το παρόν αυτό δεν το απολαμβάνουν. Και η ερώτηση παραμένει: μήπως τους αποκλείουμε εμείς;

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ??? ΕΣΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΣ ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ??? ΕΣΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΣ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΟ??? ΕΣΥ ΖΗΤΗΣΕΣ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ?? ΟΧΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ.ΕΣΥ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε τι φάση έχει εδώ!!!
Όλοι ψάχνεστε για το ποιος έγραψε τι. Θα σας πω εγώ για κάποιον που γνώρισα. Γι’ αυτόν που λέει ότι τα ναρκωτικά τα παίρνουν οι ξένοι και για τα κίνο κλπ. Όπως και για το ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ. Έχει μικρό μουστάκι σαν φρενάρισμα, τον λένε ΑΔΟΛΦΟ, είναι Γερμανός και νόμιζα ότι έχει αυτοκτονήσει το 45. Τελικά μάλλον ζει.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, το πέτυχες! Έτσι με λένε κι είναι το μόνο που βρήκες και ξέρεις γιατί; Επειδή δεν το έγραψα. Γιατί αν το έγραφα, θα το διαστρέβλωνες, όπως κάνουν όλοι του σιναφιού σου εδώ και δεκαετίες στην Ιστορία μας. Έτσι λοιπόν, λες πως έγραψα ότι "οι αλλοδαποί παίρνουν ναρκωτικά". Όχι φίλε. Σε 'σένα αναφερόμουν. Από το "Ανακατωσούρας" λοιπόν, κράτα μόνο το "Σούρας" όπως Ξούρας (άσχετο, αλλά δεν απέχεις πολύ, γιατί δε βλέπεις την τύφλα σου!). Πάρε κι ένα μάθημα. Ο μακαρίτης με το μουστάκι που λες, δεν έψηνε ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ αλλά εβραίους. Εσένα θα σε ψήσω εγώ, όταν μεγαλώσεις κι όχι τους Αλβανούς που είναι τα καλύτερα παιδιά, φιλότιμα, νομοταγή κι έχουν παιδεία. Εμείς οι Έλληνες είμαστε ζώα και καίμε τ' αλβανικά σύμβολα π.χ. τότε στα Τίρανα που βγήκαμε στους δρόμους να πανηγυρίσουμε τη νίκη της Ελλάδος στο ποδόσφαιρο και δε μας πείραξε κανείς τους, επειδή είναι πολιτισμένοι κι όχι κομπλεξικοί σαν κι εμάς.
Βλέπεις λοιπόν πόσο με παρεξήγισες; Αφού έχουμε κοινά πιστεύω και γράφουμε την ίδια ιστορία...

Ανώνυμος είπε...

Ρε φίλε anakatosoura μήπως παίρνεις τίποτα ληγμένα??? Που τις διάβασες τις παπαριές που γράφεις??Μήπως τα είδες στον ύπνο σου ή μήπως αλλού τα διάβασες και σε άλλο blog έστειλες την απάντηση??Αν σώνει και καλά ψάχνεις γύρω σου να βρεις νοσταλγούς του Χίτλερ τσάμπα κόπο κάνεις.Αν πάλι "ανακλύπτεις" και "βαπτίζεις" κάποιους για να τους ασκήσεις κριτική και να διακαιολογήσεις την ύπαρξή σου τότε περαστικά....έχεις ανάγκη από εδικούς......