* Ακόμη ρίχνει;


Τέρμα το «πάμε στα χιόνια» που ξεστομίζαμε όταν επικρατούσαν φυσιολογικές καιρικές συνθήκες. Από δω και πέρα «ήρθαν τα χιόνια».
«Ήρθαν» όπως το λένε στη Γορτυνία, στα Καλάβρυτα ή όπου τέλος πάντων βλέπουν τον κόσμο από ψηλά.
Όλοι το χάρηκαν σαν εικόνα. Δεν είναι και λίγο να είναι ο κάμπος κάτασπρος και όχι μόνο τα βουνά. Δεν είναι και λίγο τώρα απόγευμα της Κυριακής να υπάρχουν ελιές με χιόνια στα κλαδιά τους.
Κάποιοι όμως ξεπερνώντας την πρωινή αρχική παιδική αφέλεια που όλους δικαιωματικά μας συνεπήρε, αυτές τις στιγμές νιώθουν ένα σφίξιμο για τον πάγο που έρχεται το βράδυ. Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να υπάρξουν οι λιγότερες απώλειες σε δέντρα, καλλιέργειες ακόμη και στη σωματική ακεραιότητα των άμαθων και απαίδευτων σε αυτές τις συνθήκες, όλων ‘μας.
Ίδωμεν.

4 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Μιλώντας με τον πατέρα μου και δίνοντάς μου την εικόνα που εντίκρυζε κανείς σήμερα στην περιοχή, θυμήθηκα πολύ παλιές εικόνες απο χιόνι στους Μολάους. Μπράβο, πρέπει να είναι πανέμορφα. Ελπίζω να τραβήξατε φωτογραφίες και να δούμε κάποιες.

Κι εδώ στην Αθήνα, μετά τη χθεσινή χιονόπτωση και χιονόστρωση, ήρθε η σημερινή επιδείνωση που έκανε κάτασπρα τα πάντα και ακόμη συνεχίζει.

Να επισημάνω ένα group στο Yahoo με την ονομασία Hellas Weather. Εκεί μπορεί κανείς να δει προβλέψεις για τον καιρό. Να σημειώσω οτι για τη συγκεκριμένη κακοκαιρία μιλούσαν απο την 1η Φεβρουαρίου. Κάνουν καλή δουλειά.

Προσοχή λοιπόν στον πάγο, μακάρι να μην υπάρξουν καταστροφές.

Χρ. Θεοδωρακάκος

Ανώνυμος είπε...

Ο αέρας λυσσάει έξω και βαράνε τα μπατζούρια. Το κακό για τους αγρότες δεν θα είναι μόνο το σημερινό (Κυριακή) βράδυ. Θα κλάψουνε μανούλες και τα υπόλοιπα βράδια. Πάγος πάγος πάγος. Και η φτώχια καλά κρατά με το λάδι κάτω από τα 3 ευρώ. Λαχείο πήραμε; Τη τύχη μας.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά γεια σας. Μέσα στη τρελή χαρά να δω αν έχει ακόμη χιόνι έστω και λίγο έξω, σήμερα Δευτέρα πρωί την έφαγα τη σούπα μου όπως λέει τις τούμπες το ανιψάκι μου. Και τώρα η χριστιανή ή γελάω ή βήχω πονάω. Που; Άσε καλλίτερα μη πω. Τι ήτανε αυτό το πράγμα που ζήσαμε τη Κυριακή; Όλη τη μέρα χιόνι. Θαύμα ήτανε. Για τους αγρότες άκουσα ότι έρχονται πολλές ζημιές. Τι κρίμα βρε παιδί μου. Οι μισοί να χαίρονται και οι άλλοι μισοί να κλαίνε.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας,

δυστυχώς για τα δέντρα που είναι εκτεθιμένα και δεν μπορεί κάποιος να τα προστατεύσει, η χθεσινή και ίσως η σημερινή βραδιά να είναι καταστροφικές.

Το μόνο που μπορεί κανείς να σώσει είναι τα λουλούδια στο σπίτι και κανένα δεντράκι, καλύπτωντάς τα με νάυλον. Έχοντας ενημερωθεί για την κακοκαιρία εδω και τουλάχιστον μια εβδομάδα και αφού την Παρασκευή ήταν πλέον 100% σίγουροι οι μετεωρολόγοι για το ψύχος που θα επικρατήσει, το Σάββατο το πρωί έστησα επιχείρηση για τα φυτά στη βεράντα μου.

Καλύφθηκαν ολα με σακούλες για ρούχα και τοποθετήθηκαν σε μέρος που δεν το χτυπάει ο αέρας (με βεράντα στον 6ο και κόντρα στο βοριά δεν έχεις και πολλές επιλογές). Ο γείτονας του πρώτου κοροϊδευτικά ζήτησε να πάω να φτιάξω και τα δικά του φυτά, νομίζοντας οτι είμαι υπερβολικός.

Σήμερα λοιπόν το πρωί, φεύγοντας για τη δουλειά, συναντηθήκαμε στην έξοδο και πριν μιλήσει με κοίταξε με ενα βλέμα σα να ήθελα να μου πει "εσύ τα'λεγες αλλά εγω δε σ'άκουσα"...

Εύχομαι οι καταστροφές να είναι μηδαμινές (αν και τα στατιστικά μιλάνε για ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών), μα πάνω απ'ολα θα πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας μιας και οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια έγιναν πολύ επικίνδυνα.

Καλή σας μέρα,

Χρ. Θεοδωρακάκος