* Έτσι για την ιστορία, …ή μήπως όχι;

Πρώτοι – πρώτοι σε όλη την Ευρώπη (και έκτοι στον κόσμο). Μόνο που εδώ δεν αναφερόμαστε σε μια Ελληνική επιτυχία αλλά στην αμείλικτη πραγματικότητα της συμβίωσης με τους σεισμούς.
Τον περασμένο Φεβρουάριο η συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα στα νότια της Μεσσηνίας, μας θύμιζε για μέρες τη μικρότητα μας ως υπάρξεις απέναντι στη φύση. “Στο χορό των Richter” είχαμε βαπτίσει το θέμα που ανεβάσαμε τότε με αφορμή έναν ταυτόχρονα μικρό σεισμό 3,4 R στη περιοχή της Κρεμαστής, μεσημεριάτικα στις 24 Φεβρουαρίου που έγινε αισθητός στους Μολάους.
Ζούμε σε μια περιοχή του πλανήτη μας, που η γεωγραφική της θέση, συμπίπτει με σημείο όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλα γεωτεκτονικά φαινόμενα, όπως η σύγκλιση της Αφρικανικής με την Ευρω-ασιατική λιθοσφαιρική πλάκα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει. Ο σεισμός κακά τα ψέματα, δεν συνηθίζεται. Οι άνθρωποι όμως πρέπει να προσαρμόζονται. Σίγουρα κανείς δεν είναι δυνατό να προσαρμοστεί εκ των προτέρων με την πιθανότητα απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής ή ακόμη και περιουσίας. Το μόνο που μας μένει είναι να περιορίσουμε το κακό. Σαθρό κτίριο σημαίνει αυξημένος κίνδυνος. Πανικός στην εκδήλωση του φαινομένου επίσης. Μόνο η ενημέρωση και η εν γένει εξειδικευμένη παιδία μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 11:02πμ στην θαλάσσια περιοχή του Κότρωνα 3,0 Richter. Στα 39 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Μολάων και στα 17 χιλιόμετρα βάθος, ελάχιστοι τον καταλάβαμε.
Δεν συνέβη το ίδιο όμως ύστερα από τέσσερες ημέρες. Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου όπου μετά τις 8:30 το βράδυ αρχίζει ο χορός. Στις 8:39μμ 3,5 Richter σε λιγότερο από 10 χιλιόμετρα δυτικά των Μολάων μας ταρακουνούν ακολουθούμενα από υπόκωφο θόρυβο. Η παραλιακή ζώνη της Γλυκόβρυσης είναι το επίκεντρο με εστιακό βάθος τα 22 χιλιόμετρα. Σε 45 λεπτά στις 9:24μμ άλλα 2,9 Richter πάλι από την ίδια περιοχή και από το ίδιο εστιακό βάθος ξανακάνουν την εμφάνισή τους. Ο “χορός” κλείνει στις 10:06, στην ίδια περιοχή με άλλα 2,9 Richter αλλά αυτή τη φορά με σχεδόν επιφανειακό εστιακό βάθος στα 5(!) χιλιόμετρα .
Την επομένη ημέρα Κυριακή ο “σεισμός της ημέρας” λαμβάνει χώρα 28 χιλιόμετρα νότια των Μολάων ανάμεσα Ξυλή – Ελαφόνησο. Με μέγεθος 3,1 Richter και εστιακό βάθος τα 20 χιλιόμετρα μάλλον δεν ανησύχησε και πολλούς χωριανούς μας.

Κανένας από τους παραπάνω σεισμούς δεν προκάλεσε εμφανή ζημιά ή τουλάχιστον αν προκάλεσε την αγνοούμε. Δεν θα ήταν έκπληξη ο τρίτος του Σαββάτου, με εστιακό βάθος τα 5 μόνο χιλιόμετρα να επηρέασε τοπικά τον υδροφόρο ορίζοντα. Η συχνότητα της εμφάνισης είναι όμως που μας ανησυχεί αλλά και μας θυμίζει τις υποχρεώσεις μας στους γύρω και τους εαυτούς μας.


Πριν αναρωτηθούμε για το πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά μας στα σχολειά, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες μέσα σε κτίρια ή οι θαμώνες σε εστιατόρια και καφετέριες, ας ρίξουμε μια μικρή ματιά μέσα στο σπίτι μας. Θα ανακαλύψουμε πολλά ενδιαφέροντα και συνάμα επικίνδυνα. Κάδρα πάνω από κρεβάτια και παιδικά δωμάτια. Βιβλιοθήκες χωρίς επιπλέον στήριξη στους τοίχους. Μπουκάλια με ποτά, γυάλινα ποτήρια και κανάτες δολοφόνους σε ανοικτά ράφια. Πριν είναι πολύ αργά για τα κεφάλια των δικών μας, ας κάνουμε όποια αλλαγή μας επιτάσσει η κοινή λογική. Οδηγοί για υποψήφιους σεισμόπληκτους υπάρχουν ένα σωρό και σαν χρήστες του διαδικτύου έχουμε τη δυνατότητα να τους βρούμε άμεσα.
«Υποψήφιους σεισμόπληκτους» είπαμε; Αλήθεια έχεις νιώσει ποτέ ως τέτοιος-α. Εάν ναι και εφόσον το έχεις συνειδητοποιήσει, να είσαι σίγουρος-η ότι στη συνέχεια θα πράξεις το σωστό.
Σήμερα Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου “ο σεισμός της ημέρας” δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνιση του.
Άντε βρε και “καλά κουνήματα”.

13 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

NA KANOYN KATI ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΧΑΜΜΕΝΑ. ΣΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ, ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΛΛΟΙ. ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΠΡΑΒΟ

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΔΕΙΜΗ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΩΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΜΑ ΠΑΣ ΕΣΕΙ ΠΡΟΤΑ ΝΑ ΜΑΘΟΙΣ ΩΡΘΩΓΡΑΦΕΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μια λογική που λέει:
Όταν έχουμε να κάνουμε με υπεύθυνους και οργανωμένους μηχανισμούς, με ηγέτες που ενδιαφέρονται πολύπλευρα για την κοινωνία που εκπροσωπούν και όταν υπάρχουν ανήσυχοι πολίτες που δεν ενδιαφέρονται ΜΟΝΟ για τη τσεπούλα τους (γιατί όταν κανείς δεν εγγυάται την υγεία μας αύριο, όλα σε αυτό τον κόσμο είναι προσωρινά) τότε θα ήταν φυσιολογικό να έχουμε λάβει με τη ΔΕΗ ή το λογαριασμό του νερού ένα ΣΧΕΔΙΟ που να μας πληροφορεί ότι σε περίπτωση μαζικής καταστροφής στο χωριό μας, σε έναν ανοιχτό χώρο σαν το γήπεδο π.χ. θα στηθεί ένας σταθμός πρώτων βοηθειών, λίγο νερό ή ένα ρόφημα, 5-6 σκηνές για να ανακουφίσουν άμεσα έναν ανήμπορο, μια ετοιμόγεννη ή κάποιους από ‘μας για να μείνουμε αρχικά ζεστοί έως ότου έρθει η βοήθεια από το συγκροτημένο κράτος.
Αυτά λέει η λογική!

Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι εμείς δεν ξέρουμε τίποτα τέτοιο, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τίποτα τέτοιο, δεν μας ενδιαφέρει τίποτα τέτοιο έως τη στιγμή που θα πέσουν τα ντουβάρια πάνω μας. Τόσο ανίκανοι είμαστε ως πολίτες, τόσο αναίσθητοι είμαστε για τα παιδιά μας, τόσο ηλίθιοι ώστε να μη βλέπουμε τον κίνδυνο και τόσο εαυτούληδες για να μας απασχολεί μόνο η επιδότηση, μόνο τα αλουμίνια στα παράθυρα, μόνο η γίδα του διπλανού που δεν ψόφησε ακόμη. Τέτοιοι πολίτες ήμαστε και τέτοιοι δημότες. Αν ήμασταν διαφορετικοί θα το απαιτούσαμε και θα αναπτύσσαμε καλύτερα εθελοντικά και με ιδία πρωτοβουλία.
Μη νομίζετε ότι ξέχασα να κοιτάξω και κατά Δήμο μεριά. Απλά σε τέτοιους αναίσθητους πολίτες, τι διοικήσεις να περιμένω; Είναι το τελευταίο μέρος που θα έψαχνα για όραμα και φαντασία. Ανυποψίαστοι και αναποτελεσματικοί χωρίς να αξιολογούν την προτεραιότητα της δημόσιας ασφάλειας και φροντίδας από το πεζουλάκι του μπαρμπατάδε. Χρόνια τώρα.

Φίλοι Μολαΐτές κοιμηθείτε. Εκεί κάτω πλακωμένοι στα ντουβάρια θα φωνάξουμε όλοι μαζί πολύ δυνατά για να μας ακούσει ο θείος Νίκος Ευαγγελάτος να κάνουμε τις καταγγελίες μας. Μόνο θυμηθείτε θα έρθει μόνο αν σας κρέμεται κάνα χέρι, μάτι ή συκώτι. Άλλωστε με τέτοια "δημιουργικά" δεν γεμίζετε τις ελεύθερες ώρες σας πολίτες Μολαΐτες, αδιάφοροι δημότες, τηλεοπτικοί σαβουρο καταναλωτές;

Ανώνυμος είπε...

Αν εσύ είσαι αδιάφορος δημότης, τηλεοπτικός σαβουροκαταναλωτής και όλα τα άλλα τραγικά που αναφέρεις με γεια σου και χαρά σου και περαστικά σου. Εγώ και οι γύρω μου που ζούμε στους Μολάους δεν είμαστε τέτοιοι και ούτε θα γίνουμε ποτέ. Αναίσθητο μπορείς να χαρακτηρίζεις μόνο τον εαυτό σου και όχι όλους εμάς συλήβδην.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είπε ότι η αλήθεια είναι πάντα όμορφη;

Ανώνυμος είπε...

Ο ίδιος που είπε ότι η ΔΙΚΗ σου αλήθεια είναι ένα μεγάλο ψέμα.

Ανώνυμος είπε...

Μέσα σε όλα όσα έγραψε ο φίλος περί αδιάφορων πολιτών και τηλεοπτικών σαβουροκαταναλωτών υπάρχει μια πικρή δόση αλήθειας. Είναι γεγονός οτι μεγάλο μέρος της σημερινής κοινωνίας (οχι μόνο των κατοίκων των Μολάων) είναι εθισμένη στην τηλεόραση, το ίντερνετ και σε κάθε λογής ανούσια ασχολία.

Αυτό όμως δε σημαίνει οτι όλους τους παίρνει η μπάλα. Δε σημαίνει οτι όλοι είναι αδιάφοροι και αυτό μπορεί εύκολα να αποδειχτεί. Δόξα το θεό υπάρχουν οι σύλλογοι, οι εθελοντικές ομάδες κλπ κλπ.

Ωστόσο, στα γραφόμενά του θίγεται ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει όλοι να το λάβουν υπόψη, καθώς επίσης παρουσιάζεται και μια πολύ καλή ιδέα για την περίπτωση ενός καταστροφικού σεισμού. Πιστεύω οτι άνθρωποι του δήμου και των συλλόγων διαβάζουν αυτό το blog και θα την αξιοποιήσουν.

Όσο για την τηλεόραση... αυτό το θέμα αποτελεί πλέον μάστιγα. Ας γίνουμε πιο επιλεκτικοί σε αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση, μη μασάμε ο,τι μας σερβίρουν. Ας μάθουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν βιβλία αντί να βλέπουν τηλεόραση. Είναι έγκλημα να αφήνουμε ενα παιδί να χαζεύει με τις ώρες μπροστά απο μια οθόνη, έγκλημα στο οποίο είμαστε συνένοχοι.



Χ.Θ.

Ανώνυμος είπε...

Ας ακούσουμε ραδιόφωνο,είναι καλύτερη παρέα,δένα είναι απρόσωπο όπως η τηλεόραση,ασ διαβάσπουμε κανά βιβλίο...για την τηλεόραση ούτε λόγος ιδιαιτέρως για τα ιδιώτικα κανάλια που πλέον έχουν εξελιχθεί σε τεράστιους μηχανισμούς προπαγάνδαςγια τα συμφέροντα των ιδιοκτητων τους και απλά μας θεωρούν ΒΛΑΚΕΣ...Την δύναμη την έχουμε εμείς μετο πάτημα απλώς ενός κουμπιού..του κόκκινου στην πάνω μεριά του τηλεκοντρόλ!!!Κάντε το θα νιώστε καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

ξεφυγαμε απο το θεμα συγκεντρωθειτε. το θεμα μας ειναι οι σεισμοι και οχι η τηλεοραση, ας σκεφτουμε θα εχουμε βαλει καποιες βασεις ετσι ωστε στην περιπτωση του σεισμου να εχουμε κανει την προσπαθεια εστω να αποφυγουμε τα χειροτερα. Κ.Κ

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΝΤΟΥΚΟΥ ΕΤΣΙ; ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΙΧΗΣΕΙ BLOG!

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις πότε θα ασχοληθούμε με το νερό; Όταν θα βρεθούμε παγματικά αντιμέτωποι... Τώρα είμαστε καλά κριμμένοι στο καβούκι μας και δεν μας αποσχολεί καθόλου.. Μόνο στους αγρότες με τα ποτίσματα έχει αρχίσει το αυτάκι να τους γαργαλάει από τις χοντρές στάλες του ιδρώτα που κυλάει αργά αργά και βασανιστικά.

Ανώνυμος είπε...

Αντιμετωπίστε τη αλήθεια!
Από τα ελάχιστα που θα ήταν αυτονόητο να γίνουν, δεν έχει γίνει τίποτα. Ανυπαρξία σχεδίου, καμία ετοιμότητα για την πιθανή καταστροφή.
Κυρίαρχο αποτέλεσμα, το απόλυτο κενό. Ως τι λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίσω την Μολαΐτικη κοινωνία που ζω; Ως δημιουργική και αποτελεσματική; Κατά δήλωσή σας διαχωρίζετε τη θέση σας ως μη αδιάφοροι και σας πιστεύω όλους. Αποτελείτε την ισχνή εξαίρεση του κανόνα.
Ποια είναι όμως η ΚΥΡΙΑΡΧΗ πρακτική; Το επαναλαμβάνω: «Από τα ελάχιστα που θα ήταν αυτονόητο να γίνουν, δεν έχει γίνει τίποτα. Ανυπαρξία σχεδίου, καμία ετοιμότητα για την πιθανή καταστροφή».
Που υπάρχει το ψέμα αδιάφορη Μολαΐτικη κοινωνία, πλημμυρισμένη από εαυτούληδες πολίτες κατά τον ελεύθερο χρόνο σας αχόρταγοι τηλεοπτικοί σαβουρο-καταναλωτές;
Εκ του αποτελέσματος κύριοι και κυρίες, αξιότιμοι χωριανοί. Εκ του αποτελέσματος!

Ανώνυμος είπε...

http://www.gein.noa.gr/services/monthly-list.html
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΒΡΑΣΙΜΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ
Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ.
ΜΕ + - ΑΠΟΚΛΙΣΗ 36.60-80/
22.40-85 ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΩ ΑΠΛΑ ΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ.ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΟΥΝΗΣΗ.