* Το κλίμα αλλάζει… εμένα με νοιάζει;

Οι πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού στέρησαν από τον Ταΰγετο 86.542 και από τον Πάρνωνα 45.066 στρέμματα (16,3% και 8,1% της προστατευόμενης περιοχής τους αντίστοιχα). Μένοντας μακριά από την όποια χιλιοειπωμένη απαρίθμηση των καταστροφών του 2007, χρησιμοποιούμε τις αναφορές αυτές, ως αφετηρία.
Πόση περισσότερη συγκίνηση και ευαισθησία μπορεί να προσδώσει σ’ έναν Λάκωνα και η πληροφορία ότι σημαντικό πλήγμα μεταξύ άλλων δέχτηκαν 4 από τα 5 ενδημικά είδη σαύρας του Ταΰγετου και του Πάρνωνα; Καθόλου αμελητέο και ας αναφέρεται εδώ ως ακραίο παράδειγμα.
Πέρυσι το καλοκαίρι, ο φωτισμένος κόκκινα για βράδια Λακωνικός ουρανός ήταν ανατριχιαστικά ικανός να μας πείσει από μόνος του.

Δεν γνωρίζουμε επισήμως πόσο δικαιώθηκε η έρευνα του Κέντρου Έρευνας Φυσικής Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Προέβλεπε για το φετινό καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τη μέση θερμοκρασία αύξηση 1,8 βαθμούς Κελσίου στα όρια Μεσσηνίας- Λακωνίας, ενώ σε έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων γύρω από τις καμένες περιοχές να υπάρχει αύξηση 1 βαθμό Κελσίου, γεγονός που δείχνει τη σοβαρή μεταβολή του τοπικού μας κλίματος.
Χωρίς νέες πυρκαγιές τα μοντέλα δείχνουν άνοδο μισού βαθμού για τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ η κλειστή περιοχή της Λακωνικής κοιλάδας αναμένεται να επιδεινώσει τη κατάσταση.
Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος: «Τι να μας κάνει μισός βαθμός; Τι αλλάζει να λιώνουμε καλοκαιριάτικα με 39, τι με 39,5 βαθμούς;»
Αν αναλογιστούμε ότι για τις τεράστιες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών παγκόσμια όπως χιόνια, τυφώνες και αλλά ακραία καιρικά φαινόμενα είναι υπεύθυνη η άνοδος 1 βαθμό κατά μέσω όρο, τότε με μια επιπλέον άνοδο στο μικροκλίμα της περιοχής μας, τα αποτελέσματα προβάλουν αρκετά και αναπάντεχα σοβαρά.

«Ακόμη και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας - δεν έχει σημασία αν είναι μισός ή 1 βαθμός Κελσίου - έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη απώλεια του εδαφικού νερού από την εξάτμιση και οξείδωση των οργανικών ουσιών του εδάφους που προέρχονται κυρίως από τα φύλλα και τις ρίζες», λέει ο καθηγητής Εδαφολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Κοσμάς.
Αποκωδικοποιώντας τα πράγματα διαπιστώνουμε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στη περιοχή μας που οφείλεται στα καμένα και μόνο, απομυζεί ή κοινά βυζαίνει(!) το νερό και την υγρασία των χωραφιών μας. Και το άλλο αναπάντεχο; Οξειδώνει τις οργανικές ουσίες του εδάφους και σαμποτάρει την απορρόφηση του “φαγητού” των δέντρων μας. Ενδεικτικά σας θυμίζω ότι τα λιπάσματα επιβαρύνουν την τιμή τους όταν περιέχουν αυτές τις οργανικές ουσίες. Ακόμη και η αποτελεσματικότητα των λιπασμάτων που ακριβοπληρώνουμε, επηρεάζεται σύμφωνα με τους ιδικούς από τα αποτελέσματα των πυρκαγιών του περσινού καλοκαιριού σε Ταΰγετο και Πάρνωνα!

«Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ασυνήθιστα μεγάλα διαστήματα ανομβρίας και μεγάλο αριθμό καυσώνων, που χαρακτηρίζουν το κλίμα της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά προβλέπεται ότι θα ενταθούν. Και μαζί τους θα ενταθεί η απειλή των αρνητικών συνεπειών και καταστροφών που θα προκαλέσουν. Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις θα δοκιμάζονται τα όρια αντοχής των εθνικών συστημάτων διαχείρισης κρίσεων», έχει τονίσει στο παρελθόν και ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Σταύρος Δήμας.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων καταλήγουν όπως είναι γνωστό σε μελλοντική ερημοποίηση της Νότιας Λακωνίας. Στο μυαλό μας έρχεται δημοσίευση στο τοπικό τύπο της Νεάπολης, πρόταση για τη δενδροφύτευση των Βατίκων (όπου φυσικά προσφέρεται ο τόπος), με χαρουπιές. Η χαρουπιά χαρακτηρίζεται ως προσαρμοσμένη στην περιοχή καθώς αναπτύσσεται εύκολα και αντέχει στην ξηρασία. Η πρόταση υποστήριζε ότι εάν φυτεύονταν τα επόμενα χρόνια 100.000 χαρουπιές, θα προστατεύονταν τα εδάφη των Βατίκων, θα πρασίνιζε ο τόπος από δέντρα, θα συνέβαλλαν σε καλύτερο κλίμα στην περιοχή και θα εξασφαλίζονταν παράλληλα και άριστη τροφή στα αιγοπρόβατα που ιδιαίτερα το καλοκαίρι υποχρεώνονται σε βιομηχανική διατροφή.

Η εφαρμογή λύσεων σαν την παραπάνω αποτελούν μονόδρομο για το μέλλον; Αν δεν αρχίσουμε τέτοιες δράσεις τώρα θα έχουμε την πολυτέλεια να το πράξουμε αύριο;
Μήπως βρισκόμαστε στην αρχή ενός κύκλου κλιματικών αλλαγών που πραγματοποιούνται πάνω στη γη δισεκατομμύρια χρόνια τώρα χωρίς να φταίει και τόσο ο άνθρωπος ή αποτελεί η άποψη αυτή προπαγάνδα αυτών που ρυπαίνουν;

Με βασικότερο λόγο ερημοποίησης της περιοχής μας να αποτελεί η υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα (σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα), προβληματιζόμαστε όταν σκεφτόμαστε ότι το τεράστιο έργο ανακούφισης με τα νερά του Βασιλοπόταμου και του Ευρώτα βασίστηκε σε δεδομένα του 2002. Σε βροχοπτώσεις και κλιματικές συνθήκες διαφορετικές και σαφώς καλύτερες από τις σημερινές.

Κοιτάζοντας τα θέματα που προηγήθηκαν στο blog όπως το “mea culpa” που αναδεικνύει τη συμμετοχή μας σε έναν ισχυρό Δήμο για την κοινή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, το “ένας ο κάμπος, ένας ο καημός” που αναφέρεται στην υφαλμύρωση του κάμπου αλλά και το “όταν με το καλό καώ” που σατιρίζει τον ωχαδερφισμό για τα κοινά προβλήματα συνειδητοποιούμε ότι τόσο καιρό χωρίς να το καταλάβουμε, γράφουμε για το ίδιο πρόβλημα. Μόνο οι αφετηρίες αλλάζουν.

Φίλοι αγρότες αποτελούμε τον πιο σπάταλο παράγοντα στα αποθέματα νερού. Είτε το θέλουμε είτε όχι η αλήθεια είναι ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες (τροφή, καθαριότητα κ.α.) αποτελούν το 18% της ποσότητας νερού που χρησιμοποιούμε στην άρδευση των καλλιεργειών μας.

Θα μας περιμένει το αύριο να δράσουμε, συλλογικά και ατομικά, για ένα πρόβλημα που ξεκίνησε εχθές;
Για το καλό των παιδιών μας, μακάρι.


50 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Πεύκα οι μεγάλοι ένοχοι

Έχουμε μια μανία με τα πεύκα. Τα φυτεύουμε παντού. Στα στρατόπεδα τα βάζουν δίπλα στις πυριτιδαποθήκες. Τα πεύκα όμως έχουν ένα... μειονέκτημα. Χρειάζονται, προκαλούν, τη φωτιά. Ανήκει στο DΝΑ τους. Στο Πήλιο που δεν έχει πεύκα, πήγαν οι δασολόγοι και φύτεψαν. Τα πεύκα αυτά έχουν καεί έως τώρα τρεις φορές. Στην Πάρνηθα τα πεύκα έκαψαν τα έλατα. Από τη ρητίνη βγαίνει το εύφλεκτο νέφτι.

το βρήκα συμφωνώ και το μεταφέρω

Ανώνυμος είπε...

Εμπρηστές στην Ελλάδα είναι η Δ.Ε.Η., οι ανεξέλεγκτες χωματερές και όσοι έχουν κοπάδια. Δεν υπάρχουν σατανικοί εμπρηστές με κουκούλες και μηχανές που καίνε τα δάση. Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών που προκαλούνται από άλλες αιτίες. Στη Χαλκιδική η φωτιά ξεκίνησε πέρσι από κεραυνό.

Ανώνυμος είπε...

Πάρνωνας και Ταΰγετος, πικραμένη ιστορία.
Η κεφαλληνιακή ελάτη και η μαύρη πεύκη, οι συστάδες με καστανιές στον Πάρνωνα που συναντάμε το σπανιότερο δασικό οικοσύστημα που είναι η συριακή άρκευθο μοναδική στην Ευρώπη.

Τσακάλια στον Πάρνωνα και σπάνιες νυχτερίδες, αρκετά σπάνια ερπετά καθώς και έναν σημαντικό αριθμό από διάφορα είδη αρπαχτικών.
Στον Ταΰγετο αρπαχτικά και λιγοστά τσακάλια. Ανεπίσημες αναφορές κάνουν λόγο για ύπαρξη ατόμων αγριόγατου, ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά επίσημη καταγραφή τα τελευταία χρόνια (Greenpeace).

Πάρνωνας και Ταΰγετος τόσο κοντά μας και τόσο μακριά μας. Αν δεν έχεις περπατήσει το δάσος, αν δεν το έχεις μυρίσει το πρωί, αν δεν έχεις κλείσει τα μάτια σου για να φτάσεις στα όρια τις άλλες σου αισθήσεις, αν δεν έχεις κοιμηθεί στο δάσος έχεις αδικήσει τον εαυτόν σου.
Σε πολλούς φαντάζει υπερβολή αλλά πέρυσι υπήρχαν άνθρωποι που χωρίς να κινδυνεύει η περιουσία τους έκλαιγαν στη διάρκεια των πυρκαγιών στη Λακωνία. Ήταν σαν να καίγονταν κομμάτι του εαυτού τους.

Όσοι έχουν παιδιά ας τους προσφέρουν μια Κυριακή στα βουνά όσο προλαβαίνουμε ακόμη. Θα αλλάξει η ψυχολογία τους και η δική σας. Είναι δωρεάν και μαθαίνουν να σέβονται την ανεκτίμητη ομορφιά. Άσε που αποτελεί και το καλύτερο μάθημα για εμάς τους ίδιους.

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ οτι σιγά σιγά θα πρέπει να γίνεται πιο εντατική ενημέρωση των πολιτών σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον.

Μια ιδέα είναι να ανέθετε ο δήμος σε ειδικούς την προετοιμασία διαλέξεων και την παρουσίασή τους στους δημότες. Πιστεύω οτι θα ήταν πολύ εποικοδομητικό να ακούσει κάποιος απο τα στόματα μετεωρολόγων, αναλυτών, φυσικών, περιβαλλοντολόγων κλπ το τι συμβαίνει πραγματικά με το κλίμα και τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή.

Επίσης, θα μπορούσαν τα σχολεία να προβάλλουν στους μαθητές μερικά απο τα τόσα πολλά ντοκιμαντέρ σχετικά με το περιβάλλον. Το "An Inconvenient Truth" είναι ένα απο αυτά που θα πρότεινα σε όλους να το δούν.

Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει θέληση και μεράκι. Θα πρέπει σιγά σιγά όλοι μας να αντιληφθούμε οτι αν συνεχίσουμε έτσι , αργά ή γρήγορα η εξάληψη και του ανθρώπινου είδους θα είναι πολύ κοντά... Γιατί αυτό φοβόμαστε όλοι μας μη συμβεί. Μην πάψουμε να υπάρχουμε σαν είδος. Γιατί τελικά αυτός που κινδυνεύει είναι ο άνθρωπος και όχι ο πλανήτης που μας φιλοξενεί. Ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπάρχει ίσως για εκατομύρια χρόνια ακόμα και θα έχει βρεί τον τρόπο να εξισοροπήσει ξανά τα πράγματα πάνω του. Ο άνθρωπος όμως , όντας τόσο αδύναμος τελικά, θα έχει εξαφανιστεί και τη θέση του θα πάρουν άλλοι οργανισμοί ικανοί να επιζούν στις νέες συνθήκες.

Γι'αυτό ας μην υποκρινόμαστε άλλο... Δε θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη, αλλά το τομάρι μας. Ας αλλάξουμε λοιπόν το σύνθημα "Save The Planet" με το "Save The Humanity" .



Χρήστος Θεοδωρακάκος



Υ.Γ. Ρε παιδιά είναι κρίμα να χαλάτε θέμα τόσο ενδιαφέρον. Σεβαστείτε τουλάχιστον εμάς που γράφουμε πού και πού καμιά απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν πρέπει να τρομάξουμε τους αγρότες της περιοχής μας. Ναι στην οικονομία νερού αφού για μένα όποιος ποτίζει με μπέκ και ιδίως εκείνα που πετάνε το νερό γύρω – γύρω είναι μακριά από κάθε λογική. Μόνο με σταλάκτες. Από την άλλη όμως τι σημαίνει έπιασε φωτιά στον Πάρνωνα και ανέβηκε η μέση θερμοκρασία του εδάφους και οξειδώνονται τα ιχνοστοιχεία που τρώνε τα δέντρα. Μήπως φτάνουμε αμέσως στην υπερβολή; Εντάξει επιστήμονες τα λένε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουν και δίκιο. Μη τρομάζουμε τον κόσμο άδικα

Και κάτι άλλο. Μεγιά μας οι 4 πρώτες ανεμογεννήτριες. Στήθηκαν και η μία φαίνεται από το χωριό.

Ανώνυμος είπε...

Ηρθαν λοιπόν οι ανεμογεννήτριες!Εχω έναν προβληματισμό .Ο Δήμαρχος ως Νομαρχιακός έβριζε τον Κρυπωτό για την επιλογή του αυτή.Είχε μιλήσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ΚΑΙ ΕΊΧΕ ΤΑΧΘΕΊ ΚΑΤΑ της εγκατάστασης τους.Τώρα αυτά τα ξέχασε και εμφανίζετε ευτιχισμένος και ευλογιμένος ο Δήμος που θα έχει έσοδα.Δεν είχε όμως την πολιτική ανδρεία να πεί μπράβο στο Κρυπωτό που τα έβαλε με όλους και με αυτόν,επειδή προέβλεψε τα οφέλη για το τόπο!Και έχει και συνέχεια τη δουλειά πήρε εκείνος που πολέμησε τον άνθρωπο που είχε όραμα για το Δήμο και πήγε κόντρα στα συμφέροντα με τεράστιο κόστος.Πέστε και σε μένα να καταλάβω πως γίνετε να γλείφεις εκεί που φτύνεις,και πως μπορείς να μη θέλεις αυτόν που προέβλεψε και έφερε χάνοντας τα πάντα επειδή πίστεψε σε αυτά τα οφέλη,και να πηγένεις χερι-χέρι να μιλάς και να παζαρεύεις με την εταιρία,που μέχρι εχθές δεν ήθελες να ακούσεις?Πως γίνονται όλα αυτά?Ας τους πεί κάποιος ότι και μνήμη έχουμε και σίγουρα θα τη διατηρήσουμε τουλάχιστον μέχρι της επόμενες εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι ψεύτης κα συκοφάντης. Και φυσικά είσαι ο ίδιος ο blogger καλλυμένος με το μανδύα του "αναγνώστη". Κανείς δεν έβρισε το Βένιο για το ότι έδωσε άδεια να μπουν ανεμμογεννήτριες και κανείς δεν αντιστάθηκε στους Μολάους στο ενδεχόμενο αυτό. Όλοι τον κατηγόρησαν και τον κατηγορούν γιατί το έκανε χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς δεσμέυσεις από την εταιρεία και χωρίς κανέναν όρο. Και όλοι μα όλοι (απόδειξη το 22% που πήρε στους Μολάους στις εκλογές) κατάλαβαν το λόγο που έσπευσε να το κάνει πρώρτος από κάθε άλλο Λάκωνα δήμαρχο βγάζοντας το Ιστορικό διάγγελμα που του είχε γράψει ο Επαναστάτης Ιδεολόγος πρώην αριστερός και νυν μεγαλοκαπιταλιστής ανεμογεννητριάς για να πείσει το δημοτικό συμβούλιο. Άσε μη ξύνεις πληγές πάνω που ησυχάσαμε από δαύτον. Άμα νοσταλγείς τις αποφράδες ημέρες Βένιου πάρτον δήμαρχο στη γειτονιά σου. Οι Μολάοι έπαθαν και έμαθαν.

Ανώνυμος είπε...

Nα σου πω ένα μυστικό, το ποσοστό που εσύ λές αυτή τη στιγμή βρίσκετε μόνο στη περιορισμένη και κατευθηνόμενη φαντασία σου.Εγώ ξέρω ότι ο Κρυπωτός και χωροταξικές μελέτες είχε κάνει,και όλες τις εγγρίσεις είχε πάρει απο περιβαντολλογικές οργανώσεις.Εκείνοι που στα λένε αυτά για να καλύψουν τις δικές τους ανεπάρκιες,και μικροψυχίες σε εμας δεν περνάνε.Να μας πούν γιατί ήταν αντίθετοι και τώρα υπέρμαχοι.Καθόλου αποφραδες ημέρες δεν ήταν ήταν οι μόνες μέρες που ο ταλαίπωρος Δήμος είδε λεφτά και έργα. Τώρα το μόνο που γίνετε είναι να μη μπορούν να προχωρήσουν τα έργα που ο Κρυπωτός προγραμμάτησε.Αυτό καημενούλη μου όλοι το ξέρουν πια.Είσαι απο τους ελάχιστους που εθελοτυφλείς ή είσαι ένας απο αυτούς που θα χρεωθούν μία χαμένη τετραετία για το τόπο.

Ανώνυμος είπε...

Να σου πω κι εγώ ένα μυστικό;; Παρ' ότι πιστεύεις αυτά που γράφεις για μένα εγώ δεν θα σου απαντήσω με τον ίδιο τρόπο. Εγώ πιστεύω ότι δεν έχεις όφελος για να υποστηρίζεις την μεγαλύτερη ντροπή του τόπου μας τα τελευταία 50 χρόνια, ότι δεν σε έχουν βάλει ο Βένιος και ο δικηγόρος του να τα γράψεις αυτά ούτε καν ότι εσύ που τα γράφεις, έχεις μουστάκι, μένεις στην Αθήνα, κατηγορούσες παλιά τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης και αργότερα τον λιβάνιζες παίρνοντας παχυλό μισθό. Όχι δεν το πιστέυω αυτό. Είμαι σίγουρος ότι παραπλανήθηκες, εκτέθηκες που σε έπεισαν να τους ψηφίσεις και τώρα δεν μπορείς να παραδεχτείς την πλάνη. Τον εαυτό σου τον έχεις πείσει ότι ο Βένιος ήταν ο καλύτερος δήμαρχος που πέρασε, αυτό είναι σίγουρο, τώρα για το αν έχεις πείσει και κανέναν άλλο κάνε μια βόλτα στην παλτεία, ρώτα τον κόσμο και θα καταλάβεις.

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο φίλος των 9.50 :

Εγώ ξέρω ότι ο Κρυπωτός και χωροταξικές μελέτες είχε κάνει,και όλες τις εγγρίσεις είχε πάρει απο περιβαντολλογικές οργανώσεις.

Και σου απαντάω με αποσπάσματα της σελίδας http://www.iospress.gr/mikro2006/mikro20060211.htm λέγοντας παράλληλα οτι παρόμοιες θέσεις θα βρείς πολλές στο internet.

Ετοιμάζεται ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, το οποίο δεν θα καλύπτει τοπικές ανάγκες, αλλά σχεδιάζεται για να ενισχύσει το κεντρικό ηλεκτρικό δυναμικό της χώρας. Το ποσό της επένδυσης είναι αστρονομικό και εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα ελληνικά, αλλά και γερμανικά και κυρίως ιαπωνικά.


Το κακό είναι ότι το «πάρκο» αυτό τοποθετείται σε μια περιοχή δάσους και μεγάλο μέρος του βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής «Νατούρα 2000». Το ιστορικό της υπόθεσης είναι το εξής: Με κοινή υπουργική απόφαση (Τσοχατζόπουλου, Β. Παπανδρέου, Αργύρη) δόθηκε στις 5/8/2002 η πρώτη έγκριση και αφού η Περιβαλλοντική Μελέτη είχε ήδη διαβιβαστεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Αλλά ένα μέρος του προτεινόμενου έργου ανήκε σε προστατευόμενη περιοχή και επομένως χρειαζόταν ειδική μελέτη. Φρόντισε όμως ο περιφερειάρχης της Πελοποννήσου να τροποποιήσει εκ των υστέρων τα όρια του προστατευόμενου καταφυγίου άγριων ζώων και η ανάγκη τέτοιας μελέτης ξεπεράστηκε! Με ταχυδακτυλουργικό τρόπο μετατράπηκε και σε θετική η αρνητική γνωμοδότηση του Δασαρχείου Μολάων και οι μπουλντόζες άρχισαν το έργο τους. Ομως οι κάτοικοι διαπίστωσαν ότι άρχισαν να διανοίγονται δρόμοι 15 μέτρων στο βουνό αντί για 5 μέτρων που πρόβλεπε η άδεια. Αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δύο χρόνια αργότερα, το 2004, το Ε' τμήμα του ΣτΕ δικάζοντας αίτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μονεμβασιάς κατά των υπουργών ακύρωσε την απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των υπουργών, λόγω τού ότι δεν τηρήθηκαν οι απαραίτητοι περιβαλλοντικοί όροι και η εγκατάσταση αφορούσε δάσος και προστατευόμενη περιοχή. Επιπλέον, η απόφαση του ΣτΕ επισημαίνει τον υπερβολικό αριθμό αιτήσεων για ανεμογεννήτριες στην τουριστική αυτή περιοχή (πάνω από 90) και για το λόγο αυτό απαιτεί τήρηση όλων των διατάξεων προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Το σύνολο των ανεμογεννητριών που σχεδιάζονται σε όλο το νομό φτάνουν -σύμφωνα με φορείς της Λακωνίας- στον τερατώδη αριθμό των 2.600 (βλ. ρεπορτάζ Δημήτρη Νανούρη, «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 3/7/05). Για να υπάρχει μία σύγκριση, ο αριθμός των σχεδιαζόμενων ανεμογεννητριών στην υπόλοιπη χώρα δεν ξεπερνά τις 2.000.

Για να ξεπεραστεί η αντίδραση του ΣτΕ, φρόντισε βέβαια η νέα διακυβέρνηση να υπαγάγει τις εγκρίσεις αυτές κατευθείαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, έτσι ώστε να παρακάμπτονται οι άλλες υπηρεσίες στις οποίες μπορεί να σκαλώνουν οι επενδύσεις (δασαρχείο, κ.λπ.).


Κατά τη νέα μόδα, τη χρηματοδότηση της μελέτης την έκαναν οι ίδιοι οι υποψήφιοι επενδυτές. Το αναφέρει με κομψό τρόπο στην εισαγωγή η ίδια η μελέτη: «(Η μελέτη) υποστηρίχθηκε από τις εταιρίες Eurus Energy Hellas ΑΕΒΕ και Elliniki Technodomiki TEV ΑΕ»


Αλλά το παράξενο μ' αυτή τη μελέτη είναι ότι ενώ φέρει ημερομηνία Δεκέμβριος 2005, έχει ήδη παραδοθεί (σε άλλη άραγε μορφή;) ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2005. Υπάρχει, μάλιστα ένα αποκαλυπτικό διαβιβαστικό έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης (Δ6/Φ60/18477, 4/10/05), το οποίο προωθεί τη μελέτη αυτή προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και σπεύδει προκαταβολικά να την εγκρίνει




Μπορεί κάποιος φίλος να γράψει ποιά θα είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει ο δήμος σε τοπικό επίπεδο?

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στο φίλο των 12.22.2%επί του τζίρου ετησίωςδηλ.180000.147000 δώρο στο Δήμο σε έργο.Σύνταξη μελετών για πέντε χρόνια,αίθουσα 50τ.μ.ως μουσείο και 5 θέσεις εργασίας που θα πρέπει να δωθούν σε δημότες.

Ανώνυμος είπε...

Απ'οτι είδα οι γεννήτριες άρχισαν να στήνονται. Απο όλα αυτά που ανέφερες έχει γίνει μέχρι τώρα κάτι?

Ανώνυμος είπε...

Τι μικρόψυχος που είναι ο Δήμαρχος Μολάων!Διάβασα μια συνεντευξή του και κατάλαβα το ποιόν του ''ανθρώπου''.Αφού είναι ανίκανος να φέρει έστω και 1ευρώ εκτοξεύει ύβρεις για τους πρώην.Ο Κρυπωτός δεν έφερε τα λεφτά για το κλειστό?Ο Κρυπωτός δεν έφερε τα λεφτά για το σχολείο Πακίων?Ο Κρυπωτος δεν νομιμοποίησε τα ρέματατα για να προχωρίσει το σχέδιο?Ο Κρυπωτός δεν έφερε 132000 για τη Ρουμάνιο?ΟΚρυπωτός δεν έφερε 280000 για το Πνευματικό κέντρο?Πουθενά ΔΕΝ είχε το θάρρος να ομολογίσει ότι τα βρήκε έτοιμα και παρολα αυτά λιμνάζουν τα πάντα .Το μόνο που αναγνωρίζω στο Δημ.Μολάων είναι η μικροψυχία καιτο σθένος να ΜΗΝ πει την αλήθεια.Το μόνο που έχει κάνει είναι να παρει τα λεφτά του πνευματικού κέντρου και να τα κάνει ..ο χ ε τ ο ύ ς!ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

μπορεις να μας πει πια μελετη του κρυπωτου ηταν ετοιμη χωρις να υρπαχουν βασικα προβληματα να πω για την πλατεια για το κλειστο για την ρουμανειο για το ν βιολογικο για τον καμπερι για το πνευματικο για το σχεδιο αλλα δυστιχως ο κοσμος ειναι ανυμερωτος

Ανώνυμος είπε...

Η αναφορά στους Δημάρχους είναι αναπόφευκτη. Όταν μιλάς για το Δήμο σου αναγκαστικά θα μιλήσεις και για το Δήμαρχο.
Άλλωστε ακόμη και στη νέα ιστοσελίδα του Δήμου το πρώτο που βλέπεις είναι το μήνυμα του Δημάρχου.
Από την άλλη στο πλουσιότατο ελληνικό λεξιλόγιο υπάρχει και η λέξη υπερβολή.
Εσείς νομίζετε ότι δεν έχετε περάσει τα όριά της;
Τι θα πει «νομιμοποίηση των ρεμάτων»; Υπάρχει κανένα παράνομο ρέμα; Ξέρετε η φύση να παίρνει άδεια από την πολεοδομία για να “φτιάξει” ρέμα;
Αυτό ακριβώς αγαπητέ ήταν και το μεγαλύτερο αγκάθι στο υποτιθέμενο σχέδιο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Η μη αποτύπωση των ρεμάτων και κατά συνέπεια η μη προστασία τους. Για αυτό δεν το ολοκλήρωσε ποτέ.

Τώρα, αν η νέα Δημοτική Αρχή προσπαθεί να κάνει τα απαραίτητα έχοντας την ταχύτητα σαλιγκαριού και την αποτελεσματικότητα που θα είχα εγώ αν ήμουν αστροναύτης, αυτό είναι άλλο.

Δε λέω ότι λέτε τελείως αβάσιμα πράγματα. Λέω ότι και οι 2 ψελλίζετε μισές αλήθειες.
Αυτός έβγαλε λεφτά για τη βιβλιοθήκη αλλά δεν έχει φροντίσει να αλλάξει χρήση του κτιρίου και τα βρήκαμε μπαστούνια.
Αυτός έβγαλε λεφτά για ο κλειστό αλλά εμείς πρέπει να γεμίσουμε τον άδειο φάκελο.
Αυτός έβγαλε λεφτά για την πλατεία αλλά εμείς καταφέραμε να τη τελειώσουμε χωρίς το φαγοπότι που έστησε.
Αυτός πέρασε από τις πρώτες συνεδριάσεις τις ανεμογεννήτριες αλλά εμείς επαναδιαπραγματευτήκαμε τους όρους.
Αυτός έβγαλε λεφτά για νερό στη Συκιά αλλά η γεώτρηση δεν έχει και τα λεφτά δεν έφταναν για το δίκτυο.
Αυτός έβγαλε λεφτά για το Πνευματικό Κέντρο της Συκιάς αλλά με αυτά που έβγαλε δεν φτάνουν ούτε για τα κουφώματα λένε οι άλλοι.
Αυτός άρχισε να φτιάχνει το Πνευματικό των Μολάων αλλά εμείς το κόψαμε γιατί μας ζητάγανε 600,000 επιπλέων για στήριξη και δεν πέσαμε στη λούμπα.
Αυτός άρχισε το σχέδιο αλλά ήταν στο πόδι και δεν εγκρίθηκε.

Από τέτοια ένα σωρό!
Μη νομίζετε ότι ο δημότης βόσκει. Συζητά με μηχανικούς, συζητά με υπηρεσιακούς υπαλλήλους και εν τέλει μαθαίνει, διψάει, περιμένει να χτίσει, τρέχει στα φαγάδικα αντί για το Πνευματικό Κέντρο για τον Καλλιφατίδη και πολλά – πολλά άλλα. Και μαθαίνει τόσο καλά που στο τέλος βλέποντας την υπερβολή σας, δημιουργεί αποστροφή σε όλα αυτά που με μανία υπερασπίζεστε.

Αφήστε τους για λίγο ήσυχους. Πρώτα απ’ όλα εσείς οι κοντινοί σ’ αυτούς τους δημιουργείτε αναστάτωση.

Μετά τα πολλά για τις κοκορομαχίες ας έρθω και στο θέμα. Δεν θα ξεχάσω τον αέρα που μοσχοβόλαγε έλατο στα Τζίτζινα. Αν και θέλω να θαυμάσω ξανά τις αγιογραφίες του Κόντογλου στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, διστάζω γιατί οι περιγραφές μετά την καταστροφή είναι αποκαρδιωτικές. Περιμένω να πρασινίσει πρώτα καμιά αφάνα.

Ανώνυμος είπε...

Τεχνική Έκθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης προς τη
Ν.Α. Λακωνίας με Αποτελέσματα του Προγράμματος:
«Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τις
Πυρκαγιές στη Λακωνίας»

μεταξύ άλλων....
(α) Να γίνεται καθαρισμός των σπιτιών και των αυλών είτε με υγρό πανί για τα έπιπλα, είτε με
νερό για τις αυλές, λόγω μεταφοράς και απόθεσης σκόνης και τέφρας. Έτσι, θα
αποφευχθεί η επαναιώριση της σκόνης και θα μειωθούν τα αναπνευστικά προβλήματα.
(β) Συχνό πλύσιμο των χεριών προτού έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.
(γ) Αν η σκόνη δεν μπορεί να ελεγχθεί τότε προτείνεται χρήση μάσκας.

Μάσκα; Έχει μιλήσει κανείς στους πυρόπληκτους για τοξικότητα της τέφρας; Και που να δεις τι άλλο γράφει. Για μόλυνση υδάτων και για πολλά άλλα. Όταν ξαναβρώ χρόνο θα ξαναμεταφέρω εδώ κάποια.
Δε μου φαντάζουν καθόλου ξένα όλα όσα αναφέρονται για τοπική αύξηση του μέσου όρου της θερμοκρασίας.

Ανώνυμος είπε...

Στα σχόλια σχολιαστών για χτυπήματα κάτω απο τη μέση πρώην και νύν έχω να πω.Αντί να τους πούν ένα μεγάλο μπράβο και στους δυο,στο Κρυπωτό για την ιστορική απόφαση εγκατάστασης ήπιας μορφής ενέργειας και για το μεγάλο οικονομικό όφελος που προέκυψε για το Δήμο όσο θα δουλεύουν οι ανεμογεννήτριες-200.000 ευρώ περίπου ετησίως,και για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης την οποία αποτελούσαν οι κ.κ.Νικολινάκος Παναγιώτης,Συκαράς Νικόλαος,Νεοφώτιστος Μπάμπης.Η επιτροπή το νομοθετιμένο τότε 2% το έκανε 3% επί των εισπράξεων απο την εταιρία των ανεμογεννητριών σύν 150.000 έργο στο Τ.Δ Κουπίων.Του νύν Δημάρχου που σε συμπληρωματική διαπραγμάτευση το ποσό των 150.000 το έκανε 400.000 και είναι συνενετικός ΣΗΜΕΡΑ.Δεν είναι κακό να λέμε και κανένα μπράβο όταν γίνεται κάτι καλό για το τόπο μας.

ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Παύλου.Μέλος του τότε Δημοτικού Συμβουλίου και τώρα.


ΥΓ.Αυτή τη φορά είμαι υπερήφανος για την απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

Ανώνυμος είπε...

Για το φίλο των 12.22.Είναι βέβαιο οι πληροφορίες που δίνεις?

Ανώνυμος είπε...

(γιώργος σκέτο χωρίς τα προηγούμενα)

Πολυτεχνείο Κρήτης
Αποτελέσματα του Προγράμματος: «Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τις Πυρκαγιές στη Λακωνίας»
Επιτέλους τη διάβασα σχεδόν όλη. Σας δίνω εδώ και ένα 2ο σημαντικό απόσπασμα μιας και το έχετε αναφέρει και εσείς το πρόβλημα.

"Το καλοκαίρι του 2007 στο νομό Λακωνίας ήρθε μετά από ένα ξηρό χειμώνα στον οποίο τα βουνά του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα δεν είχαν χιόνι. Το καλοκαίρι επίσης ήταν ασυνήθιστο διότι έλαβαν χώρα τρία κύματα καύσωνα, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ξεκίνησαν ταυτόχρονα με το τρίτο κύμα καύσωνα και συνοδεύτηκαν από ασταθείς
καιρικές συνθήκες με δυνατούς ανέμους. Το σκηνικό της καταστροφής είχε στηθεί.
Οι πυρκαγιές έκαψαν επίσης 216 Km2 δάσους, χορτολιβαδικής έκτασης και ελαιόδεντρων στον Πάρνωνα
Η λεκάνη απορροής του ποταμού Ευρώτα είναι μία πιλοτική λεκάνη όπου γίνεται η πρώτη συστηματική εφαρμογή του νόμου 3199/2003 «Προστασία και διαχείριση των υδάτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000», (δημιουργία Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE05-EnviFriendly (www.EnviFriendly.tuc.gr).
Οι πυρκαγιές έκαψαν περίπου 10% της λεκάνης απορροής του Ευρώτα που αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό και το οποίο μπορεί να επηρεάσει την υδρολογία και τη βιογεωχημεία της περιοχής, με αποτέλεσμα να έχει άμεσες επιπτώσεις στα Σχέδια Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Πόρων."

Το ανέβασα γιατί και το έργο του αγωγού εμπλουτισμού των υφάλμυρων σε Γλυκόβρυσης και Ασωπό είναι ένα Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Πόρων. Άρα όταν οι φωτιές του 2007 επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα τι σημαίνει για μας; Λιγότερο νερό στον αγωγό ή αν ξαναέχουμε καμιά φωτιά ακόμη νερό πάπαλα;

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Αναγνώστη big σε ευχαριστούμε για τη στήριξη αλλά αφαιρέσαμε το σχόλιό σου γιατί οι μέρες είναι περίεργες και για κάποιους οτιδήποτε σχετικό μοιάζει με πρόκληση.
Δεν έδωσε απόσπασμα υπονομευτικού σχολίου μας που να αναφέρεται στον νυν Δημάρχου δύο φορές έως τώρα, λες να το πράξει την τρίτη; Φυσικά και όχι. Θα παρακαλούσαμε να μην επιμείνεις.
Να είσαι σίγουρος ότι αν υπήρχε θα το είχε καταστήσει σημαία.
Τώρα αν θέλουν να μας περιγράψουν οι μεν ως ουρά του νυν και οι δε ως ουρά του πρώην, δεν νομίζω ότι πείθουν.
Μερικών η ματιά φτάνει έως εκεί. Τι κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι έχει σημασία!

Ανώνυμος είπε...

Ρώτησα τον ξάδερφο μου τι είναι οι σταλάκτες που διάβασα εδώ μέσα.
Μου είπε ότι ο θείος μου σε χωράφι κοντά στο Φοινίκι που έβαλε σταλάκτες, πληρώνει λιγότερο νερό γιατί ποτίζει μια στάση αντί για δύο και τέσσερες ώρες αντί για 3+3 που πότιζε.
Όταν τον ρώτησα γιατί δεν το κάνουν και όλοι οι άλλοι μου απάντησε «τράβα ρώτα τους». Και συμπλήρωσε «στο Ισραήλ από όπου έρχονται όλες οι πατέντες έχουν περάσει πλέον από τους σταλάκτες στο υπόγειο πότισμα με αποτέλεσμα να έχουν μηδενίσει την εξάτμιση του νερού.
Αν θεωρήσω ότι έτσι είναι τα πράγματα ρωτώ δικαιολογημένα. Τόσο δυσνόητα είναι όλα αυτά για εμάς;

Ανώνυμος είπε...

Καθόλου δυσνόητα φίλε μου. Ο μπαρμπα Βαγγέλης τόσα χρόνια προσπαθεί να μας πείσει ότι η σωτήρια λύση είναι το υπόγειο πότισμα και οι έξυπνοι-βλάκες τον χαρακτηρίζουν γραφικό και γελάνε. Όταν θα βγάλουν τη γλώσσα από τη δίψα και τα δέντρα τους θα φρυγανιάσουν, μακάρι να του δώσει χρόνια ο Θεός και την ευκαιρία να δικαιωθεί. Ο μπαρμπα Βαγγέλης όμως δεν είναι ούτε μέλος ψευτοοικολογικών οργανώσεων ούτε προοδευτι-κολο-γος για να βρει υποστήριξη και κατανόηση. Άλλωστε όλοι αυτοί που δήθεν ενδιαφέρονται (αν όχι όλοι, οι περισσότεροι) το μόνο που προσφέρουν είναι να ψάχνουν στο internet να βρίσκουν σχετικά άρθρα, να τα διαβάζουν, να ανοίγουν το στόμα μια πιθαμή και να τα κουβεντιάζουν με τους φίλους τους στα καφενεία για να το παίξουν ξερόλες. Από ουσία μηδέν.Αλλά τι να σου κάνει όταν σε Περιβαλλοντικούς συλλόγους πρόεδροι είναι καταπατητές δασικών εκτάσεων και ο μόνος δημοσιογγραφικός οργανισμός στην Ελλάδα που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον είναι αυτός του γνωστού και μη εξαιρετέου λαμπρού κυρίου Αλαφούζου; Αυτούς που δείχνουν ότι ενδιαφέρονται, το φωνάζουν και δεν κάνουν τίποτα ουσιώδες να φοβάσαι φίλε μου και όχι αυτούς που αγνοούν τι είναι σταλλάκτης ή υπόγειο πότισμα. Να είσαι σίγουρος ότι αν τους το εξηγήσουν θα το καταλάβουν. Όχι το κράτος, αμα περιμένουμε από αυτό καήκαμε, αυτοί που γνωρίζουν κάτι παραπάνω και υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται. Δεν λύνονται τα προβλήματα ούτε με το blog του Γιωργάκη, ούτε, με τα παλκάτ και τα πανώ ούτε με τις πρωτότυπες διαμαρτυρίες των ακτιβιστών. Δράση θέλει και να βγουν αυτοί που ξέρουν μπροστά. Με κυνήγι μαγισσών, κρυφτούλι και παπαρολογίες στην οθόνη του υπολογιστή το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να παράξουμε κάποια στιγμή ντομάτες, πορτοκάλια και μαρούλια με ένα-δύο κλικ. Αν αυτό θέλουμε εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο blogger. Αν θέλουμε να προσφέρουμε πραγματικά ιδού η Ρόδος (Μολάοι) ιδού και το πήδημα (σύλλογος; όμιλος; ομάδα; παρέα; φορέας;) ότι και να είναι χρειάζεται επώνυμους, θαραλλέους έτοιμους για δράση ακούραστους πολίτες. Είναι κι αυτός ένας λόγος που έχω τη συγκεκριμένη γνώμη για το blog και τον blogger, την ανωνυμία και τη στοχευμένη κριτική του. (Μη μου ζητήσετε πάλι αποδείξεις, όποιος τις θέλει ας ανατρέξει στα πρώτα σχόλια του blogger και σ' αυτά που ο ίδιος έκανε μετά με διάφορα ψευδώνυμα, εγώ δεν έχω ούτε χρόνο ούτε τη διάθεση να το κάνω γιατί και στο παρελθόν που το έκανα αυτός το μακρύ και το κοντό του).

Π ΑΛΑΒΑΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

να σας πω ξερολες ξερεται τι επενδυση χρεαζεται για να αλλαξει απο λαστιχα με μπεκ σε σταλαχτες ή υπογειο ποτισμα. ξερεται ποσο εχει το λαδι, τα πορτοκαλια, ξερεται οτι ακομα πληρωνουμε την ζημια απο τον παγο. καθηστε λοιπον στα γραφεια σας και μην μιλατε για κατι που δεν γνωριζεται. για ολους αυτους που ποτιζουν κλεβοντας νερο απο τον δημο δεν μιλαει κανενας, για ολους αυτους που γεμιζουν τους δρομους νερα ποιος θα μιλησει. για ολους εσας που σχολιαζετε εμας τους αγροτες και ισως να καταναλωνετε περισσοτερο νερο απο εμας. τα πλυντηρια αυτοκινητον ποσο νερο καταναλωνουν αδικα, σας φταιμε εμεις οι αγροτες που ποτιζουμε 3 μηνες το χρονο.

Ανώνυμος είπε...

για όλυς εσάς που ανοίγετε τη "στάση" και ξεχνάτε να την κλείσετε γιατί πίνετε μπύρες στην πλατεία, για όλους εσάς που παίρνετε 4χ4 και BMW με τις επιδοτήσεις, για όλους εσάς που πέρασαν ΠΟΛΛΑ λεφτά από τα χέρια σας για βελτιώσεις των καλλιεργειών σας και τα φάγατε στου Ματσόλα, γιασ όλους εσάς που ποτίζετε ελιές κάθε εβδομάδα χωρίς λόγο, για όλυς εσάς που παρακαλάτε να καούν από τον πάγο τα πορτοκάλια για να πάρετε τις αποζημιώσεις του Υπουργείου, για όλους εσάς που ψεκάζετε ασύστολα έχουν δεν έχουν ασθένειες τα δέντρα, για όλους εσάς που λιπαζετε με χημικά και όχι με φουσκί γιατί σας μυρίζει για όλους εσάς που που που που θέλεις κι άλλα;; άσε το παραμύθι με την καρέκλα του γραφείου δεν πιάνει. μόνοι σας βγάζετε τα μάτια σας, μόνοι σας οδηγήσατε την τιμή του λαδιού εκεί που είναι και εσείς φταίτε που με λογικές του 40 κρατάτε το λάδι χρόνου γύρισμα και τώρα δεν μπορείτε να το ξεφορτωθείτε περιμένοντας να ανέβει καλοκαιριάτικα η τιμή γιατί το 3,10 του χειμώνα σας φιανόταν μικρό.
μαζί σας είμαστε όλοι, σας υποστηρίζουμε, ζούμε από εσάς αλλά δικαιολογίες ότι το κόστος του υπόγειου ποτίσματος ή των σταλλακτών είναι μεγάλο είναι για μικρά παιδιά. δεν είναι ακριβά ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ή σταλλάκτες ή διψα. ή ένα έξοδο τώρα ή καλλιέργειες πάπαλλα. και προς Θεού δεν φταίνε όλοι οι αγρότες για την κατάσταση αλλά ψαχτείτε μεταξύ σας βρείτε του υπαίτιους και αναγκάστε τους να συμορφωθούν. περιθ'ωρια δεν υπάρχουν.
Υ.Γ. Γιωργάκη ξύπνησες;;; Καλημερούδια.

Ανώνυμος είπε...

Για τον αγρότη 9.50
Ποιους αγριεύεις; Ναυτικούς ή καραβοκύρηδες; Στους Μολάους είσαι και το 95% αγρότες είμαστε ή έχουμε χωράφια. Μιλάς λες και είσαι ο μοναδικός αγρότης σε ακτίνα χιλιομέτρων. Έχουμε στραβώσει πομόνες από άμμους έχουμε εγκαταλείψει γεωτρήσεις γιατί στέρεψαν και φράκαραν. Έχουμε αγοράσει μερίδια και σε λίγο καιρό μείναμε μόνο με το μοτέρ. Έχουμε όμως βάλει και σταλάκτες όπου μας έβγαζε 40 κυβικά και τώρα βγάζει 20. Για τρέξε να δεις πόσοι ποτίζουνε με ομπρέλες ακόμη και σπαταλάνε το νερό όλων μας, ποιοι ποτίζουνε χωρίς σταματιμό και τρέχουνε τα νερά στους χωματόδρομους και κολλάμε καλοκαιριάτικα και μετά έλα να μας αγριέψεις. Τα κρεμαστά λάστιχα που βάζουνε είναι φτηνότερα από τους σταλάκτες; Όποιος νομίζει μαζί και συ ότι κάπου στο πότισμα σου είσαι σπάταλος σταμάτα το γιατί όταν μείνουμε από νερό όσο και να φοβερίσουμε το κάμπο, τους θεούς ή τους ανθρώπους, δεν θα καταφέρουμε τότε στάλα να πάρουμε. Δεν ήμαστε Υδραίοι ούτε Παριανοί να έχουμε σκούνες. Προχθές που μπάλωνα κάτι κολοτσουβάλια για τις ελιές ας ερχόσουν παρέα να τα πούμε. Δε θα λερώναμε και το γραφείο μου. Θα μπαλώναμε στο δερμάτινο καναπέ.
Για τον 12.05
Όσο για σένα από πάνω που τα ρίχνεις στους αγρότες με τις BMW καλά κάνεις γιατί πρέπει να πάρουν και κανένα ροσ-ρόις. Όλα τα ξέρεις και συ. Όταν βλέπω λογική του εσείς οι άλλοι πρέπει να αλλάξετε μυαλά και κουβέντα κανένας για τα λάθη του για να μάθουν και οι άλλοι παράτατα. Λες και καλημερούδια στις 12.05. Νωρίς ξυπνάς και συ. Φαίνεται θα πούλησες το λάδι πάνω από 3 ευρώ και πλούτισες.
Για όλους μας.
Χτυπάτε και κυνηγάτε τους άλλους πάντα αυτοί φταίνε και δεν ξέρουνε οι αμόρφωτοι ξερόλες με τις BMW και τα 4Χ4.
φίλος

Ανώνυμος είπε...

Ωπα μεγάλε πήρες φόρα. τα καλημερούδια είναι για το Γιωργάκη που ξυπνά στις 12 όχι για μένα που μπορεί να είμαι και αγρότης και να ξυπνώ στις 6. αν διαφωνείς με όλα όσα γράφω, τα οποία δεν είναι η γνώμη μου αλλά η καθημερινή πραγματικότητα τότε ή ζεις σε άλλο πλανήτη ή σε γυάλα μαζί με το Γιωργάκη. όσο για τα περί εσείς και εμείς ποτέ εγώ δεν έκανα διακρίσεις και ποτέ δεν πέταξα τις ευθυνες σε άλλους. και αν διάβαζες ποιο προσεκτικά θα έβλεπες ότι τονίζω πως δεν είναι όλοι ίδιοι και φυσικά πως την ευθύνη για την κατάντια δεν την έχουν μόνο οι γεωργοί. όλοι φταίμε και όλοι οφείλουμε να συμορφωθούμε ΑΜΕΣΑ. θέλω να ελπίζω ότι διάβασες όσα έγραψα βιαστικά και όχι επιλεκτικά όπως κάνει συστηματικά ο blogger.

Ανώνυμος είπε...

Άσε ρε ΑΛΑΒΑΝΟ που θέλεις να εκφέρεις και άποψη στους υπόλοιπους. Από τη μία φτύνεις στα μούτρα του blog και από την άλλη κάθεσαι κότα αφού απόσπασμα δεν δίνεις για τρίτη φορά και λες τραβάτε βρείτε το μόνοι σας. Όλο κράξιμο είσαι. Βρίζεις σαν ανώνυμος και όταν σε ρωτάμε μπερδεύεσαι και απαντάς σαν ΑΛΑΒΑΝΟΣ. Σου είπα δεν είμαι χθεσινός εδώ μέσα. Όλοι σου φταίνε συνέχεια βρίζεις και πετάς άσχετα κείμενα εδώ μέσα και τώρα τα ρίχνεις στους αγρότες και ανακαλύπτεις εχθρούς του μπαρμπαβαγγέλη και τον υπερσπίζεσε από ποιον ρε φίλε; Ήμαστε εχθροί κανενός; Εσύ βρίζεις και χτυπιέσε μόνος και έρημος.
Και μη το σβήσεις blog και τώρα όπως το προηγούμενο. Κανέναν δεν υπερασπίστηκα σε περιμένω στη γωνία και σένα και όλους αλλά προσπαθώ να στήσω κουβέντα και μου τα κάνει άντε μη πω.

Ανώνυμος είπε...

Εχθρούς και φαντάσματα βλέπεις εσύ. Εγώ δεν κατηγόρησα κανέναν, εκτός από τον blogger, απαντώ σε κατηγορίες, άδικες κατά τη γνώμη μου, και λέω την άποψη μου για θ΄μεατα που θέτουν αναγνώστες του blog. Για τις βρισιές, τα άσχετα κείμενα, τα κραξίματα και τις ανωνυμίες Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση. Άλλα 'ντ' άλλα κουτρουβάλα.....άρμεξε καμμιά γελάδα.....
Αν όντως δεν είσαι χθεσινός εδώ μέσα ξέρεις πολύ καλά και σε ποια σχόλια ο blogger συκοφάντισε και σε ποιες περιπτώσεις μπήκε με ψευδώνυμο ως αναγνώστης να κατηγορήσει συμπολίτες μας. Α ναι. Που τους βρήκε τους εχθρούς ο μπαρμπα Βαγγέλης;; Ποιος τον υπερασπίζεται;; Είσαι καλά ρε μεγάλε;; Φαντάσματα βλέπεις;;;
Π ΑΛΑΒΑΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Πάλι φτερακάς σαν τη κότα για τέταρτη φορά. Πάλι στα πόδια το βάζεις. Όχι δε ξέρω. Άνοιξε μου τα μάτια. Που υπονόμευσε το Δήμαρχο. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ βρε όχι θεωρίες.

Ανώνυμος είπε...

Τι μας απασχολεί πραγματικά;

*
αν θα αρχίσει;
*
πότε τέλος πάντων θα ολοκληρωθεί έστω και όπως - όπως;
*
ή πώς θα γίνει και τι μορφή θα έχει;

Στα αυτιά μας φτάνουν φωνές και πιέσεις προς τη νέα Δημοτική Αρχή που υποκινούνται από κατοίκους και γραβατομένους γραφικούς της πλατείας, για φάρδεμα του δρόμου.

Αυτό να δούμε πάλι... τα αυτοκίνητα μέσα στην πλατεία !!!

Αυτό τους νοιάζει να παρκάρουν δίπλα στην πόρτα τους; Εγώ ξέρω ότι η αυλή του σπιτιού μου είναι μέσα στην ιδιοκτησία μου. Αυτοί νομίζουν ότι η αυλή του σπιτιού τους είναι η ιδιοκτησία όλων. Δηλαδή η πλατεία μας!

Τα παιδιά μας δεν δικαιούνται μια ήσυχη βόλτα στο κέντρο των Μολάων;

Δεν βλέπουν ότι οι γονείς απαξιούν τα μαγαζιά της πόλης μας και τραβάν καλοκαιριάτικα για την Πλύτρα ή όπου αλλού δεν κινδυνεύουν να δουν τα παιδιά τους κάτω από κάποια ρόδα;

Προβλέπω ότι αν με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τις λουμπινιές της φτάσαμε σε αυτό το κατάντημα, τώρα εάν ενδώσουν και μετατρέψουν σε parking των παραπάνω την πλατεία μας, oι νέοι διοικούντες θα τρίβουν τα μάτια τους με τις αντιδράσεις !!!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ BLOG, ΜΑΡΤΙΟΣ 2007.

Ανώνυμος είπε...

Ρε το απόσπασμα της υπονόμευσης του Δημάρχου σου ζήτησα! Τι μου μεταφέρεις εδώ;
Εδώ δυο φορές γράφουν για τη Δημοτική αρχή που την πιέζουν κάποιοι να φαρδύνει τους δρόμους για να παρκάρουν. Και την άλλη που λένε ότι αν το κάνουν τελικά θα τρίβουν τα μάτια τους με τις αντιδράσεις. Κάτι που το κάνανε στο τέλος.
Η υπονόμευση που είναι; Από την άλλη πλευρά της σελίδας;
Ρε για αυτό χτυπιέσε τόσο καιρό; Ρε πας καλά;

Ανώνυμος είπε...

Big,αν απευθύνεαι σε εμενα (Π ΑΛΑΒΑΝΟΣ)σε ενημερώνω ότι το τελευταίο σχόλιο που έγραψα ήταν στις 2.49. Σχετικά με τις κότες και τις αποδείξεις που θέλεις τα έχουμε πει παλιότερα δεν έχω χρόνο για επαναλήψεις. Αν κάποιος έσπευσε να μεταφέρει παλιό σχόλιο του blog για να με υπαρασπιστεί δήθεν, τον ευχαριστώ, αλλά δεν το έχω ανάγκη.

Ανώνυμος είπε...

το να το βάζεις στα πόδια σου έγινε συνήθεια. Στο πανικό σου να βρεις κάτι έκανες τη πατάτα σου. Για μια στιγμή σκέφτηκα να σου πω φτου στα μούτρα σου όπως έχεις γράψει και συ. Εγώ φοράω παντελόνια όμως και δε τη πέφτω σε κυνηγημένους. Ξεμπροστιάστηκες για αυτό φόρεσε τώρα φουστίτσα και κάνε την ΑΛΑΒΑΝΙΣΑ. Σου πάει πιο πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία σενάρια γράφεις. Σου εύχομαι να γίνεις Φωσ-κολος.
Τρέχω να το βάλω στα πόδια γιατί σε φοβήθηκα.
Χαιρετισμούς στον κυνηγημένο αγωνιστή blogger. Φτου σας και στους δυο να μην σας ματιάσω.

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΑΒΑΝΙΣΑ τώρα αυτό είναι δικό σου ή κάποιου που έσπευσε να σε υπερασπιστεί; χα χα
Μην απαντάς τώρα σκέψου το και αν δε σε βολεύει το παίρνεις πίσω αργότερα.
Τελικά ένας αδιόρθωτος κακομοίρης είσαι

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Τι να πούμε βρε παιδιά. Ορίστε δε τα σβήσαμε όπως μας είπατε. Και τι καταφέραμε; Όταν αρχίζουν οι κοκορομαχίες σταματάει ο διάλογος. Βρέθηκε άκρη σε τίποτα; Απλά διαιωνίστηκε μια κατάσταση που θα συναντήσουμε μπροστά μας και αύριο και μεθαύριο και στο μέλλον.
Τελικά αναρωτιόμαστε αν αξίζει τον κόπο να ανεβάσουμε θέμα. Σε ποια ενημέρωση και ποια συζήτηση να ελπίζουμε;
Ενδιαφέρει κανέναν ο Λακωνικός ΧΥΤΑ ή ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στους Μολάους;
Άντε και ανέβηκε, αν όχι στο πρώτο σχόλιο, στο δεύτερο ή στο τρίτο θα προσπαθούμε πάλι να το σώσουμε.
Αξίζει τον κόπο;

Ανώνυμος είπε...

όχι

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Τα σχόλια και οι τοποθετήσεις σας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να δημοσιεύονται στην “Ελεύθερη Είσοδο”.
Με μόνο στόχο την διευκόλυνση στην ανάγνωση και την απομάκρυνση μίζερων και κουραστικών καταστάσεων, η ανάρτηση των σχολίων δεν θα είναι άμεση.
Η διαφύλαξη της αισθητικής του χώρου που αποτέλεσε έντονο αίτημα τον τελευταίο καιρό το επιβάλει.

Ανώνυμος είπε...

Ο "ΧΥΤΑ" και ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στους Μολάους, φίλοι Μπλόγκερς, ενδιαφέρει όσους από εμάς έχουμε εννοήσει τον ουσιαστικό μας ρόλο ως υπεύθυνοι πολίτες. Για τον λόγο αυτό, προσωπικά θα σας είμαι υπόχρεος αν ανεβάσετε ό,τι γνωρίζετε για το θέμα. Σας συγχαίρω δε για την -πάντως αργοπορημένη- σας απόφαση, να ελέγχετε από δω και πέρα το ανέβασμα των σχολίων. Ας μείνουμε λίγοι και καλοί. Με τον καιρό, θ' αυγατίσουμε! Κάντε υπομονή και δείξτε αντοχή, επιμονή και διάρκεια, αναθυμούμενοι τις αρχικές, καλές σας προθέσεις και φιλοδοξίες. Συνεχίστε λοιπόν. Διατηρήστε το Μπλόγκ γιατί ευτυχώς, δεν σας διαβάζουν μόνο "Αλαβάνοι"...
Εύχομαι πάντα υγεία και σθένος για εσάς και όλους εκείνους που παραμένουν ως τώρα σιωπηλοί (εδώ μέσα), προασπιζόμενοι την αξιοπρέπειά τους.
Περιμένω με χαρά τα καλά που θα έρθουν, με τα σοβαρά και υπεύθυνα σχόλια εκείνων που απαλλαγμένοι από συμπλέγματα, υπερβολές και σάχλες, θα σταθούν αλληλέγγυοι σε κάθε κίνηση και κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στο καλό όλων μας. Η ύπαρξή σας, θεωρώ πως είναι μια τέτοια.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
RAMON BENITES

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας. Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο blog σας και συμπαθάτε με καθώς δεν έχω και ιδιαίτερη ευχέρεια στη διαχείριση του λόγου μου.

Επειδή βλέπω ότι υπάρχουν ορισμένοι στο blog οι οποίοι είναι αρκετά ενημερωμένοι για θέματα του Δήμου, θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματά μου για το θέμα των Αιολικών πάρκων στο Δήμο μας και στα πέριξ αυτού. Και πριν αρχίσω να θέτω τα ερωτήματά μου καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι κατά των “καθαρών” πηγών ενέργειας αλλά είμαι κατά των μεγάλων έργων τα οποία αλλοιώνουν την εικόνα μια περιοχής και ότι αυτό συνεπάγεται.

Ερωτήματα

Εκτός από το οικονομικό όφελος που θα έχει ο Δήμος κατά τη διάρκεια λειτουργιάς των γεννητριών θα ήθελα να ξέρω ποιος θα αναλάβει το περιβαλλοντικό κόστος. Θέλω να ξέρω σε 20 χρόνια που δε θα δουλεύουν πια οι γεννήτριες ποιος θα επωμιστεί το κόστος της αποκατάστασης (φυσικής και μη) και με πιο τρόπο έχει ο Δήμος εξασφαλίσει το αυτό.

Θέλω να ξέρω ποιος διάβασε τις περιβαλλοντικές μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τις ΙΔΙΕΣ τις κοινοπραξίες και τι έκανε για να διασφαλίσει ότι όλα αυτά που αναφέρονται μέσα ισχύουν.

Θέλω να ξέρω πόσοι από εδώ έχουν πάει σε άλλα μέρη της Ελλάδας που να έχουν ανεμογεννήτριες και οι κάτοικοι να δηλώνουν ευχαριστημένοι από την παρουσία αυτών.

Θέλω να ξέρω πόσοι εδώ έχουν καταλάβει ότι όλη η ακτή της ανατολικής Λακωνίας θεωρείτε το “χρυσόμαλλο δέρας” για τις εταιρείες αιολικής ενέργεια λόγω της φυσικής της θέσης και ότι η αβίαστη σκέψη του να γίνουν μερικά αιολικά πάρκα θα είναι η αρχή ενός ντόμινο που θα καταλήξει στη Νεάπολη.

Επειδή έχω πολλά τέτοια ερωτήματα και επειδή ξέρω αρκετά καλά τη λογική των μεγάλων εταιρειών, θέλω να ξέρω με πια λογική ο Δήμος πήρε αυτή την απόφαση. Πως μπορεί κάποιος να δώσει το μοναδικό ASSET που διαθέτει η περιοχή μας χωρίς να μην έχει γίνει τουλάχιστο ένα τοπικό δημοψήφισμα. ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ.
Ευχαριστώ

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Να ‘σε καλά φίλε “Ramon”. Ωραία τα λόγια σου για όσους αυτάρεσκα θα τα επιζητούσαν. Προσπερνώντας στα γρήγορα το ότι κάτι τέτοιο τουλάχιστον σε εμάς δεν αποτελεί ανάγκη, συνεχίζουμε τονίζοντας ότι: μπορεί να εννοούμε το ίδιο αλλά τίποτα από ότι έγινε δεν αποτελεί «έλεγχο των σχολίων που ανεβαίνουν». Είναι μια ξεκάθαρη κίνηση που έχει σαν σκοπό να κρατήσει μακριά κάποιες φαιδρότητες και μόνο. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει ακόμη και αυτός που κατονομάζεις. Το σχόλιο θα “ανέβει” να είστε σίγουροι, εφόσον δεν εξυπηρετεί τον αποσυντονισμό και τη φασαρία.

Φίλε molaiti πίστεψε το δεν ήμαστε οι πιο ειδικοί για να σου απαντήσουμε για τα θέματα που θέτεις σχετικά με τα αιολικά πάρκα.
Σαν πολίτες έχουμε διαπιστόσει την ύπαρξη τριών κατηγωριών ανθρώπων που έχουν τη δική τους οπτική και συμπεριφορά στο θέμα.
Οι πρώτοι είναι όσοι ξέρουν ή “οι ιδικοί” που λες και αυτοί δεν μιλούν και δεν πρόκειται να μιλήσουν ολοκληρωμένα και ειλικρινά ποτέ. Αυτό καταδεικνύουν και τα μισόλογα για ύποπτα παιχνίδια που έπαιξαν αυτοί που “βιάζονταν” για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με αυτούς που κατέστησαν τον εαυτόν τους “πρόσφορο έδαφος” σε όλες τις βαθμίδες της “διευκόλυνσης”.
Οι δεύτεροι είναι οι ορκισμένοι πολέμιοι που έχουν κάνει π.χ. σημαία την εγκατάλειψη παρόμοιων εγκαταστάσεων πριν από τρία περίπου χρόνια στην Αμερική από τις τότε υπό πτώχευση εταιρίες ηλεκτρισμού καθώς και άλλα αμφιβόλου κάποιες φορές ορθότητας παραδείγματα. Ότι και να γίνει οι ανεμογεννήτριες γι’ αυτούς αποτελούν κόλαφο της περιοχής.
Και η δύο παραπάνω κατηγορίες λειτουργούν με σθένος.
Στη τρίτη κατηγορία υπάρχουν οι πολίτες που υποψιασμένοι κρατούν μικρό καλάθι και ευαισθητοποιημένοι και ανήσυχοι για τις κλιματικές αλλαγές προσπαθούν να μορφώσουν άποψη. Άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο.
Υπάρχουν βέβαια και οι αδιάφοροι αλλά αυτοί αντιμετωπίζουν με αδιαφορία σχεδόν όλα τα κοινά.
Έχει κλείσει δεκαετία το ζήτημα. Για να μη χαθεί η ευκαιρία, όχι της απορρόφησης αλλά της “καταβρόχθισης” κοινοτικών κονδυλίων, επιχειρηματίες και πολιτικοί τους συνέταιροι ή “διευκολυντές” γεννούσαν αιολικά πάρκα παντού. Άτακτα ερριμμένα στη καμπούρα των βλάχων επαρχιωτών. «Ποιος νομάρχης και ποιος Δήμαρχος; Έλα μωρέ του ξυπόλυτου, χώστου κάτι να το βουλώσει». Ήρθαν οι αντιδράσεις και οι αδειοδοτήσεις τραβήχτηκαν κοντά στην Αθηναϊκή εξουσία για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Αναζητείται Δήμος που έχει τις υπηρεσίες, τη γνώση, το χρόνο, την υπομονή ή το ανάστημα (για να μη πούμε κάτι άλλο), που διαθέτει ενεργούς πολίτες και έχει τη διάθεση να ξεπεράσει το προδομένο από πριν παιχνίδι της κεντρικής εξουσίας και να απαιτήσει χωροθέτηση των εγκαταστάσεων με λογική. Δύσκολο; Για αυτό οι περισσότεροι αρκούνται να ελπίζουν στις εκ νέου διαβεβαιώσεις για λογικότερη χωροθέτηση και απλά διεκδικούν ότι νομίζουν καλύτερο σαν τοπικό έσοδο.

Συμφωνούμε ότι το χρήμα δεν είναι το παν. Από την άλλη ο πλανήτης δε μπορεί να περιμένει. Το ότι καταφέραμε και αυτό το μεγάλο βήμα υλοποιείται με πρακτικές αρπακτικού, δεν φταίει η αιολική ενέργεια.

Ανώνυμος είπε...

θα συμφωνήσω με τον blogger και θα προσθέσω στον προβληματισμό του moaliti(2) τα εξής: Πριν χρόνια, δεν θυμάμαι πόσα αλλά σίγουρα πάνω από πέντε,μας μάζεψαν στο Λύκειο Μονεμβασίας κάποιοι "ειδικοί" για να μας ενημερώσουν για την καταστροφή που έρχεται στον τόπο με την φημολογούμενη τότε έλευση των Αιολικών Πάρκων στο νομό. Και τι δεν μας είπαν. Θα φύγουν τα μελίσσια, θα "κόψει το γάλα" στα αρνοκάτσικα, θα χαθούν τα πουλιά και τα βοτάνια από τα βουνά μας, μέχρι και το ότι θα φύγουν τα σύννεφα και θα σταματήσουν οι βροχές. Τότε ήταν που δημιουργήθηκαν δύο τάσεις στην τοπική κονωνία. Αυτοί που έβαλαν τα γέλια, δεν τους πίστεψαν και έψαξαν να βρουν αν κάτι απ' όσα έλεγαν ευσταθεί και αυτοί που "έφαγαν" αμάσητα όσα τους είπαν και από την επόμενη ημέρα απειλούσαν ότι όποιος δοκιμάσει να τοποθετήσει ανεμογεννήτρια θα πρέπει να περάσει πάνω από το πτώμα τους. Κάποιοι μάλιστα πρότειναν να φυλάνε σκοπιά στα βουνά και αν πλησιάσει κανείς να κάνει μετρήσεις για λογαριασμό των εταιρειών να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους και να τον τρέψουν σε φυγή. Αυτά για την ενημέρωση. Αναφορικά με τα ερωτήματα που θέτεις έχω να σου πω τα εξής: Άντε και ο δήμος πιέζει την εταιρεία να υπογράψει ένα χαρτί που να λέει ότι σε 20 χρόνια θα συντηρήσει τις ανεμογεννήτριες, εσύ θα είσαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει; Σε πέντε χρόνια η εταιρεία βαράει κανόνι, άντε βρες την μετά να στα συντηρήσει. Αν δεν βαρέσει κανόνι σημαίνει ότι τη συμφέρει να τις συντηρήσει επειδή κονομάει οπότε όλα καλά. Στα άλλα ερωτήματα σου θέλω να πω ότι ήδη πέρασαν 10 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι διαβουλέυσεις και μόλις πριν μία εβδομάδα μπήκαν οι πρώτες στην περιοχή. Δεν νομίζω ότι είναι έγκλημα το να βιάζονται οι εταιρείες για να μην χάσουν τις επιδοτησεις της Κοινότητας. Αν τις χάσουν, χάθηκε και το έργο κι αν χαθεί το έργο χάθηκε η ευκαιρία για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας. Κάτι που νομίζω ότι δεν θέλει κανείς. Εδώ διαφωνώ με τον blogger στα περί καταβροχθίσματος. Εσύ κι εγώ που θέλουμε να διαχειριστούμε με διαφάνεια τα χρήματα τι κάναμε. Φτιάξαμε καμμιά εταιρεία να τα διεκδικίσουμε; Προτείναμε στο δήμο μας να φτιάξει αυτός και να τις εκμεταλευθεί ο ίδιος; Όχι. Τελικά το πρόβλημα μας είναι αν πρέπει ή όχι να δημιουρηγθούν στην περιοχή Αιολικά πάρκα και υπό ποιους όρους ή αν πρέπει να φτιαχτούν από εταιρείες που θα βγάλουν χρήματα και θα κερδίσουν από την εκμετάλευσή τους;

MUCHO DRIGO

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο Δήμος Μολάων δεν κάνει μια ανοιχτή συζήτηση για τα σκουπίδια?Προχθές άκουσα ότι σε Δημοτικό συμβούλιο η κ.Κρυπωτού το ζήτησε και πάλι.Γιατί ο Δήμαρχος το αποφεύγει?Εδώ διαβάζουν Δημοτικοί Σύμβουλοι απο ότι φαίνετε.Ανήσηχούμε ότι θα μας μετατρέψουν σε ένα απέραντο σκουπιδαριό!Κάνετε κάτι.Μηναφήνετε το τόπο στη τύχη του.Η γή δεν είναι δική μας τη δανειζόμαστε απο τα παιδιά μας.Όχι μόνιμα τα σκουπίδια εδώ.Δήμαρχε δεσμεύσου απέναντι σε εμάς που σε ψηφήσαμε και σταμάτα να παίζεις το κρυφτούλη,μίλα καθαρά.Αν έρθουν εδώ τα σκουπίδια θα είμαστε απεναντί σου.

Ανώνυμος είπε...

Νερό,αέρας καθαρή ατμόσφαιρα .........................................................................................................................................................................ως πότε?

Ανώνυμος είπε...

Είναι απαίτηση της κοινωνίας το καθαρό περιβάλλον,και η εξασφάληση του μέλλοντος των παιδιών μας.Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα σκουπίδια ειναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να επιτρέπει αδρανοποίηση,όλοι μαζί πρεπει να βρούμε τη λύση.που πάντως δε θα έρθει αν γίνουμε σκουπιδότοπος.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι ειδικός σε περιβαλλοντικά θέματα και δε θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά να είσαι σίγουρος ότι αυτό που σχεδιάζεται να γίνει στη Λακωνία σίγουρα δε θα είναι για καλό της. Είτε το θέλουμε είτε όχι η Λακωνία δεν έχει να πουλήσει κάτι άλλο εκτός από περιβάλλον και τη μοναδική φυσική ομορφιά της, αν τα χάσει και αυτά θα καταντήσει όπως και η Ρόδος, η Μύκονος και αλλά τέτοια μέρη τα οποία έχουν αλλοιωθεί από την υπερεκμετάλλευση.

Για να μην ξεφύγω από το θέμα και αρχίσω και ακουμπάω και άλλα θέματα καλό θα ήταν να ξαναγυρίσω στο θέμα των αιολικών πάρκων.

Είδα ότι ένας από τους bloggers εδώ είναι και ο κος Σταματάκος Γεώργιος, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, πιστεύω ότι θα μπορούσε να μας διαφωτίσει σχετικά με το περιεχόμενο των συμβάσεων αυτών και τις εξασφαλίσεις που έχουν από τις κοινοπραξίες αυτές. Και ειλικρινά θα ήθελα να μου πει κάποιος αν αυτές έχουν δημοσιευθεί.

Προς Mucho Drigo : Αγαπητέ Φίλε, δεν έχω άγχος σχετικά με το αν οι εταιρείες αυτές βαρέσουν κανόνι καθώς είναι κοινοπραξίες που υποστηρίζονται από κολοσσούς και τα διαθέσιμα τους είναι τέτοια που φτάνουν να υπερκαλύψουν οποιοδήποτε κόστος. Επιπλέον δεν θα πρέπει να αγχώνεσαι για τις επιδοτήσεις και να είσαι σίγουρος ότι αυτές οι επιδοτήσεις θα “φαγωθούν” άνετα και μακάρι να είχαμε άλλες τόσες και θα έβλεπες για πότε θα φαγωνόντουσαν και αυτές. Επιπλέον θέλω να ξέρεις το ότι η εξασφάλιση της περιβαλλοντικής αποκατάστασης σε περίπτωση τερματισμού λειτουργίας είναι κάτι που οι εταιρείες υποχρεούνται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο να κάνουν προβλέψεις στα βιβλία τους και να επιβαρύνουν τα αποτελέσματά τους. Ειλικρινά, θα το θεωρούσα από αφελές μέχρι και χαζό ο Δήμος να μην έχει πάρει τις κατάλληλες εξασφαλίσεις.

Προς Molaoi. Blogspot .com: Φίλε μου συμφωνώ σε όλα όσα λες. Επειδή όπως έχω προαναφέρει ξέρω καλά τη λογική των μεγάλων εταιρειών θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Είμαι υπέρ των καθαρών πηγών ενέργειας σε επίπεδο ατομικό (με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην ταράτσα του σπιτιού μου, με την τοποθέτηση μικρών ανεμογεννητριών, κτλ) και είμαι ΚΑΤΑ στα μεγάλα αιολικά πάρκα που κατά τη γνώμη μου αλλοιώνουν αν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά τουλάχιστο το οπτικό μου πεδίο. Επιπλέον θα ήταν πιστεύω βαρετό να αρχίσω να αναφέρομαι σε αυτές τις καταπληκτικές συμφωνίες του ΔΕΣΜΗΕ.

Ευχαριστώ και πάλι

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το video που παίζει για το θέμα με τα καμένα.Μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Ενημέρωση προς σχολιαστή για τις ανεμογεννήτριες.
Παραπέμπω το σχολιαστή στο υπ'αρ.3468 ΦΕΚ 2006,που αφορά τις ανανεώσημες πηγές ενέργειας για να διαβάσει το θεσμοθετημένο 3% κ.τ.λ. προς όφελος του Δήμου Μολάων απο τα Αιολικά Πάρκα.

Σταματάκος Γεώργιος του Παύλου.

Ανώνυμος είπε...

http://apela.gr/17-90.html
CHECK OUT THIS VIDEO

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχομαι για να διορθώσω και να πώ ότι το 3% που αναφέρθηκα ποιό πάνω είναι νομοθετημένο.Διορθώνω το λάθος που έγινε εκ παραδρομής,επειδή η ενημέρωση πρέπει να είναι ακριβής.
ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ.