* Της πατρίδας μου η σημαία.

Θα μπορούσε να είναι και αρχαία τραγωδία…

Κορυφαίος: Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα… κόκκινο;
Χορός: “πρωτάθλημα δε κάνει - αλλού απ’ το λιμάνι”, “το κόμμα σου καλεί τώρα ανυπακοή”!

Κορυφαίος: Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα… μαύρο;
Χορός: “βάλτε φωτιά κάψτε καλά - Ομόνοια και Πειραιά”, “Με όρθιο κεφάλι Βυζάντιο και πάλι”.

Από μηχανής θεός (φωνή από τα παρασκήνια): Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό!
Θεατής (απ’ την εξέδρα): Αυτή με τις άσπρες και μπλε ρίγες και τον έναν σταυρό πάνω αριστερά; Μα αυτή είναι της ομάδας. Νομίζω τη λένε Εθνική. Σίγουρα, το θυμάμαι απ’ το Euro!
Χορός και θεατές (όλοι μαζί και οι πέτρες): “ε-ε-ε ο-ο-ο ήρθαμε και πήραμε το ευρωπαϊκό”.

Η σημαία, αυτή η “άγνωστη”. Για όλους και για τον καθ’ ένα ξέχωρα αντιπροσωπεύει και κάτι. Οι λόγοι τόσο διαφορετικοί και τόσο άσχετοι με του διπλανού.
Ο παππούς του Σάκη «πριν μας βαρεθεί και δραπετεύσει στον αγύριστο» (όπως διατείνεται ο ίδιος), κάθε εθνική γιορτή μέσα από εκείνον τον ξερόβηχα γκρίνιαζε: «τη σημαία τη βγάλατε;» και όταν δεν εύρισκε ανταπόκριση μονολογούσε «τσάμπα σκοτωθήκαμε στο Αλβανικό». Και ‘κείνο το καλόπαιδο το εγγόνι του ο Σάκης ποτέ δε του ‘κανε το χατίρι με τη γαλανόλευκη. Μια φορά μόνο την είχε και τη γύριζε μερόνυχτα αλλά ο παππούς του είχε “ταξιδέψει” για να τον καμαρώσει. Μια φορά ο άτιμος και εκείνη ήταν για χάρη του Ζαγοράκη το 2004, τότε που την ανέμιζε και έσκουζε σε όλο το χωριό «έχεις μια σαν του Γκουσγκούνη- Καραγκούνη Καραγκούνη!».
Έτσι τα φέρνει ο καιρός. Όσο την ανέμιζε για το ποδόσφαιρο τόσο δε θέλει να ακούσει για παρέλαση, για σημαίες, για τα σχετικά. Τα συνθήματα όμως συνθήματα.
- «Τι θα κάνεις στη ζωή σου;»
- «Άσε ρε μάνα»
- «Σήκω κοπρόσκυλο»
- «Καλύτερα κοπρίτης παρά ιδιοκτήτης».
Τι άλλο μπορεί να αντιπροσωπεύει η σημαία γι’ αυτόν πέρα από το κύπελο στη Πορτογαλία; Έθνος; Κράτος; Αγώνες; (έστω ποδοσφαιρικούς).

Υπάρχουν χίλιοι λόγοι για τον καθένα. Ένας "όψιμος" τα τελευταία χρόνια είναι τακτικός στον σημαιοστολισμό. Εκεί που δεν τον ενδιέφερε ούτε η συνάθροιση της παρέλασης ως γεγονός, τώρα δε χάνει ευκαιρία για έπαρση στο μπαλκόνι του. «Μας πνίξανε οι Βούλγαροι και οι Αλβανοί στη γειτονιά. Θα φωνάζω βοήθεια και δε θα με καταλάβει κανείς». Φυτεύει τη σημαία στις εθνικές γιορτές καί όταν νικά η Εθνική την Αλβανία. Τώρα το σκέφτεται και στα γενέθλια του.

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Ο άλλος επιστρέφοντας στους Μολάους είχε μια με κοντάρι στο πίσω κάθισμα.
- «Τι έγινε Χρήστο, έτοιμος για επανάσταση;»
- «Όχι ρε, τις πουλάγανε κάτι γύφτοι πριν το Βλαχιώτη έξι ευρώ. Φτηνή ήτανε και πήρα μια να βρίσκεται…»
- «Επειδή ήτανε φτηνή; Δηλαδή Χρηστάκη αν είχε η Τουρκική πέντε, πια θα έπαιρνες;»

Τραβάς λίγο πιο κάτω απ’ τη πλατεία για εφημερίδα, να σου η πρασινάδα! Ξέρεις παίζει ή έπαιξε ο Παναθηναϊκός. Κατεβαίνεις στο λιμάνι της Ελιάς και βλέπεις μια κόκκινη του Ολυμπιακού πάνω στη βάρκα. Ελληνική δεν ορκίζουμε ότι είδα.

Όλοι με μια σημαία. Μια σημαία που εξωτερικεύει αυτό που νιώθουμε.
«Και στην παρέλαση αν δεν το νιώθουμε;» σε ρωτάνε και πρέπει να απαντήσεις. Να κάτσουν σπίτι τους; Από τη μια καλύτερα, από την άλλη όμως;
Θυμάμαι καθηγητή του Γυμνασίου να λέει.
«Η σημαία είναι για να τη σηκώνεις ψηλά, να τη κρατάς και να τρέμει το χέρι σου και ας είναι και της ΑΕΚ. Τι να του γεμίσω το μυαλό για παρέλαση άμα δε το νιώθει. Το μόνο που έχω υποχρέωση είναι να μάθει να ξεχωρίζει το Αλβανικό Έπος με την επανάσταση του ’21. Έχω βρει ένα κόλπο. Τους λέω: στην πρώτη παρέλαση που πάμε για χειμώνα θα θυμάστε τα χιόνια της Πίνδου και στη δεύτερη που πάμε για καλοκαίρι θα θυμάστε τις φουστανέλες και τα πονηρά με ρωτάνε «για καλοκαίρι πάμε κύριε, κάτι σε μπικίνι;» Άσ’ το σου λέω, όσο προσπαθείς να το απλοποιήσεις, τόσο τρως τα μούτρα σου».

Της πατρίδας μου η σημαία…
Ο Σάκης υπάρχει, ζει δίπλα μου και ας μη λέγεται έτσι. Ο “όψιμος” έχει κάνει έπαρση από την Παρασκευή.
Το μόνο που δεν ξέρω είναι τι έκανε ο Χρηστάκης, αν και δω που τα λέμε αν κάποιος του έδωσε εφτά γιούρο μπορεί και να τη πούλησε!

Καλή παρέλαση.

18 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς τα νηπιαγωγεία η παρέλαση και φέτος πάλι σούπα θα είναι!
Δεν ξέρω αν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια και τελικά βαριούνται οι δασκάλες Έχω όμως πρόταση. Βοήθησε και συ να κατακλύσουμε τα e-mail της πρωτοβάθμιας και του Δήμου με αίτημα να επανέλθουν τα νήπια στις παρελάσεις τουλάχιστον από την επόμενη.

Gianna

Ανώνυμος είπε...

Δε μπορώ να καταλάβω. Έχεις ανατρεπτική σκέψη και γραφή που αγγίζει τα όρια της ασυναρτησίας.
Λες και όλα είναι πεταμένα άτσαλα και έρχεται ο επίλογος με δυο λέξεις να τα βάλει σε σειρά. Επίτηδες το πλάθεις έτσι ή τα καταφέρνεις κατά τύχη;

Ανώνυμος είπε...

Η Μολαοι εχουν δικη τους σημαια?Αν οχι δεν θα επρεπε?

Ανώνυμος είπε...

ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ.ΓΕΛΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΣΟΥ Gianna. ΟΝΤΩΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΝΗΠΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ.ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΓΕΡΟΙ (ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ) ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ, ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ. ΑΥΤΟΙ ΤΗ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ;ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΚΙ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΙΣ ΝΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ; ΑΣ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΑΝ. ΜΠΡΑΒΟ Gianna ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ, ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ BLOG ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΜΕΤΡΙΑΣΜΟ ΣΧΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ, ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΡΙΞΙΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ Ο ΑΕΡΑΣ ΟΥΤΕ Ο ΕΓΓΕΛΑΔΟΣ, ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΤΡΕΧΑΝ ΞΥΠΟΛΗΤΟΙ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΚΟΙ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΚΗΝΥΓΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Φταίει η Gianna, φταίει και το blog. Ξέρεις, ο μετριασμός των σχολίων είναι για να κρατήσει έξω τις φασαρίες που δημιουργούν οι αντεγκλήσεις (το σχόλιο σου κινείτε κάπου κοντά) και τις μιζέριες. Αυτό που μας καλείς να κάνουμε λέγεται λογοκρισία επί της ουσίας! Και αποτελεί τον εφιάλτη των κοινωνιών.

Και εσύ που είχες κάτι να πεις (δεν εξετάζεται εδώ η ορθότητα) πλημμύρησες το σχόλιο σου με ειρωνεία, με άκρατη ειρωνεία σε κάθε κατεύθυνση. Το έγραψες και με κεφαλαία γιατί διακατέχεσαι από τη λογική του οδοστρωτήρα: «θα μπω εκεί να τους ισοπεδώσω».

Σου ήταν τόσο δύσκολο να γράψεις ότι «Η παρουσία του νηπιαγωγείου μπορεί για κάποιους να αποτελεί μια ευχάριστη οπτική, αλλά για μένα η ουσία της παρέλασης είναι η παρουσία αυτών των Ελλήνων που πολέμησαν και σακατευτήκαν εκεί πάνω στα χιόνια της Πίνδου.»
Το πρώτο λέγεται πυροβολισμός, το δεύτερο συζήτηση. Εδώ μέσα διψάμε για το δεύτερο.
Ξέρεις κάποια πράγματα είναι πολύ απλά…

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι παρελση πρεπει να γινετε απο αυτους που θελουν να κανουν.Τωρα αν τα νηπιαγωγεία κανουν η δεν κανουν .....αλλα συγουρα πρεπει την σημαια να την κρατουν ΕΛΛΗΝΕΣ για τις 2 εθνικες εορτες.

Ανώνυμος είπε...

Σε αναζήτηση του Έλληνα
Επειδή διαμένει;
Επειδή γεννήθηκε ή κατάγεται;

Ο Κεμάλ Ατατούρκ φίλοι μου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Προτιμώ τη κατά Ισοκράτη θεωρία.
«και μάλλον Έλληνας καλείσθε του της παιδεύσεως της υμετέρας η του της κοινής φύσεως μετέχοντας»
Έλληνας λοιπόν για μένα είναι όποιος μετέχει, συμμετέχει, άπτεται, ενέχει μέσα του, αγγίζει και τον αγγίζει η Ελληνική παιδία, βιώνει και συμπεριφέρεται, αφομοιώνει και εκπαιδεύεται.

Με το φόβο της παρεξήγησης και το θάρρος της γνώμης.
Καλή σας ημέρα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε στην οθωμανικη Θεσσαλονίκη.Σιγα μην τον κανουμε και Ελληνα.
Ενα παιδι που γεννιεται απο πακιστανους γονεις,να παρει την σημαια για τον παππου του που πηγε στην αλβανια?? Φαντασου τον εγγονο του Μοσολινι
σημαιοφορο..

Ανώνυμος είπε...

Δεν αντιλήφθης το νόημα του μηνύματος μου.

Ανώνυμος είπε...

Φαντασου τον εγγονο του Μουσολινι σημαιοφορο...


Θεωρώ οτι παρόμοιες συζητήσεις είναι πλέον ξεπερασμένες. Ναι, μπορώ να φανταστώ τον εγγονό του Μουσολίνι σημαιοφόρο και μάλιστα δεξιά και αριστερά του το πλήθος να τον καταχειροκροτεί επειδή ο εγγονός του Μουσολίνι , όντας καλός άνθρωπος και έχοντας διαβάσει ιστορία, αποφάσισε να ασχοληθεί με την Ελληνική παιδεία, αποφάσισε να σπουδάσει στην Ελλάδα και να γίνει "πρέσβης" της χώρας μας στο εξωτερικό προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσει τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να εξαγνιστεί απο το αμαρτωλό παρελθόν του παππού του. Αν συνέβαινε αυτό εμείς τι θα κάναμε? Θα τον λιθοβολούσαμε πριν καν ξημερώσει η μέρα της παρέλασης?

Εκτός αυτού, σκεφτείτε οτι τη σημαία την κρατά ένα άτομο που βρίσκεται στην πιο τρυφερή περίοδο της ζωής του. Με την κίνηση αυτή επιβραβεύεται για τον κόπο και τις προσπάθειές του. Με ποιό δικαίωμα εμείς πάμε να του δηλητηριάσουμε την ψυχή λέγοντάς του οτι δεν αξίζει να κρατάει τη σημαία?

Και σε τελική ανάλυση, τι φταίει το παιδί αν οι "ορίτζιναλ" Έλληνες δεν μπορούν να το ξεπεράσουν στα μαθήματα?

Τελικά εμάς τους Έλληνες θα πρέπει να μας τσουβαλιάσουν και να μας στείλουν σε ένα διαγαλαξιακό ταξίδι και να προσγειωθούμε σε μια άλλη πραγματικότητα στην οποία δε θα είμαστε Έλληνες, αλλά ...χμμμ Πακιστανοί μετανάστες, και φυσικά πού αλλού, στην Ελλάδα. Να θέλουμε να προκόψουμε, να προσπαθούμε εμείς και τα παιδιά μας, αλλά να μην τα καταφέρνουμε επειδή οι Έλληνες θα μάς θεωρούν απόβλητους.


Στους φίλους που δεν επιθυμούν αλλοδαπούς σημαιοφόρους (μετά απο πόσες γενιές φεύγει απο πάνω τους η ρετσινιά του "αλλοδαπού" άραγε?) έχω να ρωτήσω το εξής: Τι θα προτιμούσατε απο τα δύο? Ένα παιδί με υπέρμετρη αγάπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες που το τίμησαν δίνοντάς του τη σημαία και το βοήθησαν να προχωρήσει τις σπουδές του, ή ένα παιδί οργισμένο, πικραμένο και θυμωμένο με όλους τους Έλληνες? Εγώ πάντως θα επέλεγα το πρώτο.


Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει απο τους αλλοδαπούς μαθητές που θέλουν να κρατήσουν την Ελληνική σημαία. Η Ελλάδα κινδυνεύει απο Έλληνες "φραουλοπαραγωγούς", απο Έλληνες "πατριώτες" και φυσικά απο Έλληνες... πολιτικούς :)


Σαν επίλογο παραθέτω ενα απόσπασμα δημοσιεύματος που αναφέρεται στον Οδυσσέα Τσενάι (ποιός ξεχνάει όσα κάνανε στο παιδάκι τότε):

Αύριο ένας άξιος ογκολόγος, μπορεί να μας κουράρει σε κάποιο νοσοκομείο της Αμερικής που θα καταφύγουμε για θεραπεία. Τότε είμαι σίγουρος ότι δεν θα μας πειράζει καθόλου η εθνικότητα ή η θρησκεία του.


Χρήστος Θεοδωρακάκος


(θα βρέξει επιτέλους?)

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβα πολυ καλα το νοημα.Γεννηθηκα και μεγαλωσα στο εξωτερικο.Καναδος ομως ποτε δεν θα γινω.Μεχρι ενος σημειου ναι.

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλά τις ανέσεις και τα οφέλη που σου προσφέρει η Καναδική υπηκοότητα τα δέχεσαι.

Και δε σε κατηγορεί κανένας γι'αυτό. Για φαντάσου όμως οι Καναδοί να μη σου τα προσέφεραν όλα αυτά επειδή θα σε θεωρούσαν μη Καναδό πολίτη. Δε θα σε ενοχλούσε?

Εσύ μπορεί να μην ένιωσες ποτέ Καναδός, τα παιδιά σου όμως και τα παιδιά των παιδιών σου θα νοιώσουν θες δε θες. Τότε τι γίνεται? Θα σου άρεσε να τα κυνηγάνε και να μην τα αφήνουν να παρελάσουν επειδή δεν είναι Καναδάκια...?

Ανώνυμος είπε...

14.07 Σαν Καναδος πολιτης απαιτω τα ιδια με εναν αγγλογαλο.Αλλα δεν θα αισθανομουν ποτε αυτο που νοιωθει ο αγγλογαλος αν ημουν σημαιοφορος. Παρελασεις εχω κανει αρκετες,και σε τελικη αναλυση γιατι να μην βαζουν σημαιοφορους παιδια που μελος οικογενειας που ειχε λαβει μερος στον πολεμο.Αλλα στην Ελλαδα τιματε τους καλους μαθητες. Αν ενα παιδι ειναι τουβλο στο σχολειο, αλλα εχασε τους παπουδες του στον πολεμο,και βλεπει τον αριστουχο μαθητη απο το Κονγο ,πως νομιζεις οτι αισθανεαι?? Για βροχη ,ερχεται την πεμπτη.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ αυτούς που αγωνίστηκαν, πολέμησαν για να είμαι σήμερα ελεύθερος. Τους ευχαριστώ που μου μετέφεραν το πόσο σκληρός είναι ο πόλεμος και προσπαθώ τώρα ν' αγωνίζομαι για την ειρήνη, χωρίς να κρατώ υψηλούς τους τόνους, χωρίς να φανατίζω μικρότερους.
Τους ευχαριστώ όμως και που μου έδωσαν να καταλάβω, πως η Ελλάδα δεν είναι Καναδάς, ούτε ΗΠΑ κτλ. Γιατί η Ελλάδα έχει ιστορία. Η σημαία της έχει Σταυρό, γιατί όσοι πέθαναν για την πατρίδα μας, ήταν όλοι Χριστιανοί (Ναι όλοι, ακόμα κι ο Μέγας Αλέξανδρος. Ψάξτε το). Έχει 9 γραμμές από τα 9 γράμματα της λέξεις Ε-Λ-Ε-Υ-Θ-Ε-Ρ-Ι-Α και τις 9 συλλαβές της φράσης Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α Ή ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ.
Έχω χρέος στους πρόσφατους ή παλαιότερους ήρωες, αν μου ζητηθεί από την Ελλάδα, να υπερασπιστώ την ελευθερία της, τον πολιτισμό της, το είναι της.
Η Ελληνική Σημαία συμβολίζει και δείχνει, ποια ήταν και πρέπει να είναι η Ελλάδα.
Η Έλληνες έδωσαν τα φώτα στον υπόλοιπο κόσμο. Το "ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ" το υποστήριξαν πολλοί ξένοι ιστορικοί συγγραφείς.

Θαυμάζω λίγα Αλβανάκια, Ρουμανάκια κι ακόμα λιγότερα Βουλγαράκια, που σε δυσκολότερες συνθήκες, κατάφεραν να ξεπεράσουν σε βαθμούς τα Ελληνόπουλα. Θα προτιμούσα και θα τα παρακινούσα, να τα δω στην πλατεία των Μολάων, με φανελάκι με χρώματα της χώρας τους, πριν από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα της δικής τους εναντίον άλλης χώρας. Αυτό σημαίνει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Αυτό θα ήταν μια επιβράβευση γι’ αυτόν. Να νοιώσει πως έχει κι αυτός δικαιώματα, γιατί δε με προκάλεσε, δεν απαίτησε, δε ζήτησε, αλλά μου έχει δείξει με πράξεις πως αξίζει να το σέβομαι. Θα μ’ έχει πείσει πως στην Ελλάδα θα προσφέρει, δε θα προκαλέσει ή θα κλέψει από αυτή.
Να κρατήσει όμως τη Ελληνική σημαία στην Ελληνική Εθνική επέτειο; Γιατί; Θα αντιπροσωπεύει αυτός την Ελληνική ιστορία ή κουλτούρα, όπου δεν έχουν αλλάξει από κανέναν ξένο; Είναι το ίδιο όταν σηκώσει την Καναδέζικη το Ελληνόπουλο; Μα εκεί είναι μια χώρα ελεύθερη μεν, αλλά πολυπολιτισμική κι όταν ένα Ελληνόπουλο κρατήσει την Καναδέζικη σημαία, θα συμβολίσει το σύμπλεγμα πολιτισμών και συμβίωσης στον Καναδά. Αυτή είναι η κουλτούρα εκεί και καλώς έτσι υφίσταται.

Οι δάσκαλοι, μηνύματα συνύπαρξης για το μέλλον πολυπολιτισμικών χωρών διδάσκουν σε άλλες χώρες, κι αυτό πρέπει να κάνουν.
Στην Ελλάδα μας όμως πρέπει να διδάσκουν την αληθινή ιστορία της, γιατί το παρελθόν της ήταν το φως για το μέλλον όλου του κόσμου.

Συγγνώμη αν σας κούρασα. Τελειώνω με κάποια ανάμνηση που δε θα ξεχάσω ποτέ.
Όταν ήμουν 11 χρονών (η καλύτερη λεία για «μερικούς») η δασκάλα μου η Σπάρτη (το όνομά της) μας είχε πει επί λεξει κι αρκετές φορές: «Το ΟΧΙ δεν το είχε πει ο Μεταξάς, αλλά ο Ελληνικός λαός. Ο Μεταξάς, όπως και πολλοί τσολιάδες, ήταν ικανός να προδώσει την Ελλάδα!» Την άλλη ημέρα της είπα πως διάβασα στην εγκυκλοπαίδεια πως το ΟΧΙ το είχε πει ο Μεταξάς και το βιβλίο της ιστορίας (της τάξης μας) έγραφε το ίδιο. Ακολούθησαν πολλά, αλλά δε θα σας κουράσω άλλο.
Αυτοί οι δάσκαλοι λοιπόν, θα δώσουν τη σημαία στον οποιονδήποτε …πριν την καταργήσουν!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε δημοκράτη συμφωνώ σε πολλά απο όσα λές.

Θα σταθώ όμως σε ένα και μόνο σημείο. Εκεί που λες οτι ο Καναδάς είναι μια χώρα πολυπολιτισμική. Δεν ξέρω αν το έχεις αντιληφθεί, αλλά και η Ελλάδα μια τέτοια χώρα είναι πλέον. Όπου και αν κοιτάξεις γύρω σου θα δείς ανθρώπους απο όλες τις χώρες του κόσμου. Δεν μπορούμε άλλο να το αρνούμαστε και δεν είναι καλό να το αρνούμαστε. Ζούμε ανάμεσά τους και ζούνε ανάμεσά μας.

Την ιστορία μας δε θα την ξεχάσουν τα Ελληνόπουλα επειδή θα κρατήσει τη σημαία ένα Αλβανόπουλο. Θα την ξεχάσουν επειδή θα πάψουν να τη διδάσκονται στα σχολεία (ή θα τη διδάσκονται παραποιημένη), επειδή θα πάψουν οι γονείς τους να τους μιλάνε γι'αυτή και επειδή μεγαλώνοντας δε θα έχουν τη φλόγα για να τη μάθουν απο μόνα τους.


Φίλε απο τον Καναδά τα είπες όλα στην αρχή της φράσης σου. Σαν Καναδός πολίτης απαιτείς να σου φέρονται όπως ακριβώς φαίρονται και στους ντόπιους Καναδούς. Και το Καναδικό κράτος οφείλει να το σεβαστεί. Έτσι και εδώ, οι αλλοδαποί Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα και υποχρεώσεις με εμάς. Τώρα , το πώς θα νοιώσει ένα αλλοδαπάκι όταν θα γίνει σημαιοφόρος, αυτό είναι άλλο θέμα. Πέρσυ ο γιός ενός συναδέλφου που ήταν σημαιοφόρος, μού απάντησε στην ερώτησή μου "πώς ένιωσες τελικά που ήσουν μπροστά απ'ολους?" : "φοβερά ήταν. έβλεπα τα μπούτια των μπροστινών κοριτσιών καλύτερα" Υιός Έλληνα :)


Χρήστος Θεοδωρακάκος

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Χ.Θ. ήξερα πως θα διαφωνήσεις μαζί μου στο ποιος πρέπει να κρατά τη σημαία μας, αλλά περίμενα τουλάχιστον να με καταλάβεις.
Στον Καναδά, τις ΗΠΑ ζούσαν μόνο ελάχιστοι Ινδιάνοι και στην Αυστραλία αβορίγηνες. Η χώρες αυτές δημιουργήθηκαν από ξένους πολιτισμούς. ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ, δε γνώρισαν πολέμους ΜΕΣΑ στη χώρα τους. Δεν απειλήθηκε η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τους. Είναι χώρες ΣΥΜΒΟΛΑ της συνήπαρξης πολλών φιλών, πολιτισμών και κουλτούρας. Οι παρελάσεις εκεί, ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται όπως γίνονται εκεί. Δηλαδή στην Εθνική μας εορτή, με τη σημαία την Ελληνική, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Κύπρου και πιθανώς του Κεμπέκ ή του Ιλινόη, της Μασαχουσέτης κλπ. Τα Ελληνάκια κι Άγγλοι Γάλλοι Πορτογάλοι, πρόσφεραν και προσφέρουν σημαντικά στις χώρες αυτές. Καναδέζος ΔΕΝ υπήρχε πριν από αυτούς, ούτε ένας!
Στην Ελλάδα υπήρχαν Έλληνες που πάντα αμύνονταν υπερασπίζοντας την ελευθερία τους και το "είναι" τους. Τώρα η Ελλάδα αποτελείται από Έλληνες κατά 85-90%. Έχουμε ΧΡΕΟΣ σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελεύθερη Ελλάδα μας, να τους κάνουμε το χατήρι τουλάχιστον. Ποιος από αυτούς θα ήθελε να κρατάει Ελληνική σημαία ένας Τούρκος ή εγγονός του Χίτλερ και του Μουσολίνι;
Τα δικαιώματα σε αλλοδαπούς και ημεδαπούς ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ από χώρα σε χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Δημοκράτη,

καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς. Είμαι της άποψης όμως του "συγχωρώ ακόμα και τον εχθρό μου". Ο παππούς μου μπορεί να μην ήθελε να δεί ούτε ζωγραφιστό κάποιο Γερμανό να παρελαύνει κρατώντας την Ελληνική σημαία. Θα προσπαθούσα όμως να τον κάνω να καταλάβει οτι ο Γερμανός αυτός δε φταίει αν ο παππούς του κάποτε πολέμησε εναντίων του.

Πάντως, κακά τα ψέματα, όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους, με το πέρασμα του χρόνου θα κρατάνε τη σημαία αλλοδαποί και δε θα μας παραξενεύει καθόλου.
Φανταστείτε πώς ζούσαν το 1821 και πώς το 1921 και συγκρίνετε. Οι διαφορές στον τρόπο ζωής και την κουλτούρα ήταν πάρα πολλές και αυτό μέσα σε 100 χρόνια. Το 2040 θα έχουν συμπληρωθεί 100 χρόνια απο την εμπλοκή μας στον 2ο παγκόσμιο. Σκεφθείτε...100 χρόνια!

Τι λέτε, θα έχει αλλάξει η αντίληψη περί σημαίας μέχρι τότε?



Χ.Θ.

Ανώνυμος είπε...

Όταν οι οικονομίες καταρρέουν, έρχονται οι πόλεμοι για να γυρίσουν σελίδα στα πράγματα. Βασιλεύει ο παραλογισμός και όλοι ψάχνουν γύρω τους για ποιος είναι δικός μου και ποιος ξένος. Επειδή τα δύσκολα χρόνια είναι μπροστά και δε ξέρουμε το βαθμό εμπλοκής μας σε τέτοιες ανώμαλες καταστάσεις, δε μπορώ να ξέρω ακριβός τα πράγματα το 30 χρόνια μετά. Σίγουρα όμως θα ακολουθήσουν εποχές και μάλιστα άμεσα που η σημαία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ίσως να το έβλεπα και κάπως ευχάριστα, αλλά φοβάμαι τις υπερβολές που στο όνομα πολλών δικαίων ακόμη και της σημαίας έχουν γίνει αιτία για αδικίες μη πω εγκλήματα.
«Κ»