* Ευτυχής παραγωγός, δυστυχισμένος έμπορος!

Νοέμβριος. Πρώτη έξοδος για τη συλλογή της ελιάς. Τέτοια εποχή φουντώνουν και οι συζητήσεις για το «που θα πάει το λάδι φέτος;». Ο κάμπος αλλά και οι γύρω πλαγιές και περιοχές κατακλύζονται από ελαιοπαραγωγούς κάθε είδους. Επαγγελματίες ή όχι. Βιολογικούς ή συμβατικούς. Μα πάνω απ’ όλα υποψιασμένους ή ανυποψίαστους! Και αυτό το τελευταίο δεν αναφέρεται στο τομέα της συλλογής αλλά της εμπορίας. Της εμπορίας του λαδιού, του κόπου του καθ’ ενός, της ελπίδας που τρέφουμε να ζεσταθεί η τσέπη μας ώστε να δημιουργήσουμε, να ξεχρεώσουμε, να “νοικοκυρέψουμε” τα της ζωής μας, τα του σπιτιού μάς.

Οι αναφορές μας εδώ, θα μείνουν μακριά από τις λογικές και τα χιλιοειπωμένα «που κατάντησε το λάδι», «που πήγαν τα λιπάσματα», «ένα λίτρο coca-cola, ένα λίτρο λάδι» κλπ. Όχι γιατί δεν ισχύουν αλλά γιατί εδώ δε θέλουμε να επαναλάβουμε τους εαυτούς μας, εδώ θέλουμε να συμβάλουμε λίγο στη γνώση των ανυποψίαστων. Προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε σε λίγες γραμμές χρήσιμη βασική πληροφόρηση.

Οι σκόρπιες ειδήσεις που ακολουθούν συνθέτουν για ‘μας το φετινό παζλ.

Πρώτο μήνυμα από την Ιταλία, όπου εκθέσεις αναφέρουν για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, μη ευνοϊκές προοπτικές για τους εκεί ελαιοκαλλιεργητές αφού θα αντιμετωπίσουν:
Αυξημένη παραγωγή στην Ιταλία, που προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη από πέρυσι κατά 10% έως 15%.
Την ύπαρξη υψηλών αποθεμάτων τόσο του ιταλικού (γύρω στους 50.000 τόνους), όσο και του ισπανικού (223.000 τόνοι), αλλά και του ελληνικού ελαιόλαδου, από την προηγούμενη σοδειά.
Την πολιτική των μεγάλων ελαιοκομικών ισπανικών εταιριών, που έχουν διεισδύσει μέσω εξαγορών στην ιταλική αγορά (αγόρασαν μεγάλες Ιταλικές εταιρίες εμπορίας ελαιόλαδου), και προωθούν διεθνώς έναν ενιαίο τύπο ελαιόλαδου που προσομοιάζει περισσότερο με το ισπανικό σε χαμηλή ανταγωνιστική τιμή, σε σχέση με τα άλλης ποιότητας ελαιόλαδα.
Και βέβαια το αρνητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την κάμψη της κατανάλωσης του προϊόντος, εξαιτίας της συνεχιζόμενης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι τιμές παραγωγού για το ιταλικό ελαιόλαδο έχουν κατρακυλήσει τις τελευταίες εβδομάδες στα 2,77 ευρώ το κιλό, από 2,84 ευρώ, που ήταν στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Κάμψη, όμως, παρατηρείται και για τα λεγόμενα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (τα γνωστά ως futures), όπου η μέση τιμή πώλησης για τον μήνα Νοέμβριο κυμαίνεται στα 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ για τους επόμενους μήνες διαμορφώνεται στα 2,27 ευρώ.

Δεύτερο μήνυμα από την Ισπανία, όπου οι τιμές ex-factory για τα ισπανικά ελαιόλαδα συνεχίζουν να κινούνται στα επίπεδα, στα οποία διαμορφώθηκαν μετά τις εξελίξεις, οι οποίες σημειώθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο και διαμορφώνονται πλέον κάτω από τα 2,30 ευρώ το λίτρο για τα εξαιρετικά παρθένα.

Τρίτο μήνυμα, η κατά 19% χαμηλότερη τιμή που «άνοιξε» τη φετινή αγορά ελαιόλαδου στο υπέρ-πρώιμο προϊόν στους Αγίους Αποστόλους της Νεάπολης. 3,12 έναντι των 3,85 ευρώ το κιλό που είχε ανοίξει πέρυσι, έδωσε έμπορος από τη βόρεια Ιταλία για ποσότητα 55 τόνων. Η τιμή αυτή αποτελεί για πολλούς βαρόμετρο των επερχόμενων εξελίξεων

Τέταρτο μήνυμα, οι μέχρι τώρα, προσωρινές, εκτιμήσεις του IOOC κάνουν λόγο για σοδειά μεγαλύτερη κατά 100.000 τόνους, σε σχέση με πέρυσι, τοποθετώντας τη φετινή παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου στα 2,73 εκατ. τόνους και για τις βρώσιμες ελιές στο 1,88 εκατ. τόνους. Πέρα της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής, το κύριο χαρακτηριστικό της νέας εμπορικής περιόδου είναι ότι, η φετινή σοδειά ξεκινά με υψηλά αποθέματα από πέρυσι, όπως προαναφέραμε σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, που θα συνεχίσουν για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να ασκούν πιέσεις στις τιμές παραγωγών. Στις 21 Νοεμβρίου στη σύνοδο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου (IOOC) στη Μαδρίτη αναμένεται να καταγραφεί η πρώτη επίσημη πρόβλεψη για το ύψος της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου για τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2008-9. Θα σας ενημερώσουμε και τότε.

Πέμπτο μήνυμα, οι προσφερόμενες τιμές στους Έλληνες παραγωγούς από πλευράς Ιταλών εμπόρων, υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες στα επίπεδα των 2,65 ευρώ το λίτρο για τα καλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, ενώ ταυτόχρονα το ενδιαφέρον είναι πολύ περιορισμένο.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σημειώθηκαν πλούσιες βροχοπτώσεις το τελευταίο δεκαήμερο σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο την πρόβλεψη για μια καλή παραγωγή τη νέα χρονιά, φαίνεται ότι ψυχολογικά λειτουργούν αρνητικά για την ελληνική πλευρά σε ότι αφορά τις αντιστάσεις της απέναντι στους Ιταλούς.

Πια είναι τα μηνύματα όμως για τη φετινή εγχώρια παραγωγή;
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία παραγόντων της αγοράς, η ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου προβλέπεται να σημειώσει αύξηση τη νέα ελαιοκομική περίοδο και από τους 330.000 τόνους την περσινή ελαιοκομική περίοδο, να ανέλθει φέτος στους 370.000 τόνους. Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικράτησαν έως τώρα.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν απόλυτα τις προβλέψεις του ιταλικού κρατικού ινστιτούτου για το εμπόριο αγροτικών προϊόντων Ismea, το οποίο πριν αρκετές εβδομάδες εκτίμησε για την Ελλάδα ότι τα περιορισμένα προβλήματα από προσβολές δάκου και η έλλειψη επαρκών βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές, δεν είναι ικανά να πλήξουν την παραγωγή, η οποία, όπως τονίζει το ινστιτούτο, θα είναι καλή από άποψη όγκου.
Στα περσινά επίπεδα, εξάλλου, των 100.000 τόνων αναμένεται να κυμανθούν οι εξαγωγές της χώρας σε ελαιόλαδο την ελαιοκομική περίοδο 2008 - 2009, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται μείωση των εισαγωγών από τους 3.000 τόνους πέρυσι στους 2.000 τόνους τη αντίστοιχη φετινή περίοδο.

Και κάτι θετικό; Η Κομισιόν, κατόπιν πιέσεων (και από την χώρα μας), προσανατολίζεται στη σήμανση για το παρθένο και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Η εμφιάλωση θα είναι υποχρεωμένη να γράφει την τοποθεσία καταγωγής του λαδιού. Εδώ βέβαια δεν ξέρω πόσο άμεσα θα είναι τα οφέλη από αυτή την κίνηση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την απάντηση Ιταλού καταναλωτή σε ερώτηση συμπατριώτη του δημοσιογράφου, που έλεγε ότι αν ήξερε πως στο μπουκάλι υπήρχε Ελληνικό και όχι Ιταλικό λάδι, δεν θα τα έπαιρνε.
Εδώ ερχόμαστε να στηλιτεύσουμε τη λογική του «όλα τα δικά μας είναι καλύτερα». Λογικές που υιοθετούμε και στη χώρα μας κατά κόρον και δεν στηρίζονται βέβαια σε βάσιμα στοιχεία, αλλά στο συναίσθημα.

Αστάθμητος παράγοντας όμως στην όποια λογική εξαγωγή συμπερασμάτων η οικονομική ύφεση και ο βαθμός που θα επηρεάσει γενικά ή ειδικά όλες τις αναφερόμενες παραμέτρους.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι χρηματιστήριο, δεν αποτελούν μυστικές συμβουλές σε κανέναν, δεν καλούμε να πράξει ή να εμπορευτεί ο οποιοσδήποτε το λάδι του με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Αποτελούν πληροφορίες και γεγονότα που συμβαίνουν σχεδόν τώρα. Αποτελούν μια προσπάθεια να προβληματιστούν χρήσιμα οι εντελώς ανυποψίαστοι και να σταθεί αφορμή να “ψάξουν” λίγο περισσότερο τα πράγματα.

Πολλοί παραγωγοί πέρυσι “κράτησαν” απούλητο τον κόπο τους, με σκοπό να κυνηγήσουν τις καλές τιμές καλοκαιριάτικα. Οι πρωτόγνωρα μεγάλες αδιάθετες ποσότητες, “σκοτώθηκαν” πριν από εβδομάδες για να αδειάσουν οι δεξαμενές.

Είναι πραγματικά άδικο να κοπιάζεις, να αγωνιάς, να στερείσαι και να βασίζεσαι σε εξυπνάδες που αναπαραγάγουν αβίαστα και ανεύθυνα "καφενειακές" λογικές.

Η υπεύθηνη, (τουλάχιστον βασική) πληροφόρηση είναι αποκλειστικά δική σου ευθύνη!
Ευχόμαστε καλή σοδιά και δικαίωση όλων των κόπων.

8 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή στο τέλος τι; Πουλάμε από την αρχή ή περιμένουμε;
Ανάθεμα τις φτώχιες μας.
big

Ανώνυμος είπε...

Τι το κρατάγανε δεν ακούσανε κάλιο 5 & στο χέρι παρά 10 & καρτέρι? Φέτος να δούμε τι θα κάνουμε θα μας χορέψουν στο ταψί οι έμποροι. Καλά λιπάσματα δε θα ρίξουμε κουκί Μία λες οι τιμές στη Νεάπολη 3+ και μετά μου λες στην Ισπανία 2,20. εδώ τι θα κάνουμε ξέρεις; Να σε πω και μάγκα

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Μήπως ξέρει κάποιος με σιγουριά να τον πούμε και εμείς; Εσύ μήπως; Εμείς δε θα κάνουμε αυθαίρετες προβλέψεις και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Παραπάνω δώσαμε μόνο γεγονότα που διαμορφώνουν το κλίμα στην αγορά του ελαιόλαδου. Τα συμπεράσματα ανήκουν στον καθ’ ένα ξεχωριστά. Απλά θέλαμε να ερεθίσουμε όλους μας για περαιτέρω πληροφόρηση.
Άσε που η εξαγωγή συμπερασμάτων δεν είναι και τόσο δύσκολη, ακόμη και με τα προαναφερόμενα στοιχεία μόνο.
Εξυπνάδες και προφητείες από ‘μας όμως, μη περιμένεις.

Ανώνυμος είπε...

Αν συνεχίσουμε και ελπίζουμε να πουλάμε χύμα λάδι δεν θα έρθουν καλύτερες μέρες. Αν στηρίξουμε όλοι οι συνεταιρισμοί την ΚΑΣΕΛ και μπορέσουμε να ανοίξουμε αγορές έξω με εμφιαλωμένο τότε θα ελπίζουμε να αλλάξει κάτι. Αν γκρινιάζουμε γιατί μας κράτησαν τόσο για την ΚΑΣΕΛ και μας το πληρώνουν μόνο τόσο και μας επιστρέφουν άλλο τόσο ε τότε δε θα βρεθεί άκρη. Επίσης η προώθηση πρέπει να γίνεται από ειδικούς.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν κυνηγησουνε ολες τις εκθεσεις τροφιμων,δεν γινετε τιποτα.Και για τον σκοπο αυτο ας δωσουνε ολοι 100 κιλα λαδι. Αλλα απο εμπειρια......μια φορα
βρεθηκα σε εκθεση λαδιου,και οι πρεσβειες των παραγωγων χωρων ειχαν αναλαβει την προβολη του προιοντος. Σας λεω οτι αν εβαζα την κορη μου θα εκανε καλυτερη δουλια.Ο δε πρεσβης ουτε που μου μιλησε, παροτι ημουν ο μονος παραγωγος απο ολες τις χωρες.Προτιμησε τους μεγαλεμπορους.Μαθημα... μην περιμενετε κατι καλο απο το κρατος.οργανωθειτε μονοι σας,αυτο κανω και εγω .

Ανώνυμος είπε...

• Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα, η Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας σε συνεργασία με το δήμο Μολάων έχει προγραμματίσει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "νέοι αγρότες - μικρά σχέδια βελτίωσης & αγροτική επιχειρηματικότητα" στο χώρο εκδηλώσεων του Επαγγελματικού Λυκείου Μολάων. Είσοδος ελεύθερη.

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε στην ενημερωτική εκδήλωση παιδιά; Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ ή μια από τα ίδια;

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμος συμμετήχε?Σωθήκαμε!