* Ο παππούς ήρθε!

Οι ειδήσεις έτρεχαν…
- Μετά τη χθεσινή βουτιά, ανάσαναν λίγο τα χρηματιστήρια σήμερα.
- Ναι, αλλά εδώ δεν βρέχει.
Πολλά πράγματα άρχισαν να αποκτούν ξαφνικά μικρότερη σημασία… η τηλεόραση εκστασιαζόταν:
- Ο πρώτος Αφροαμερικάνος στον Λευκό Οίκο!
- Ένταξη, αλλά εδώ δεν βρέχει!

Η επισκέψεις στο παράθυρο άρχισαν να πληθαίνουν. Αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα ή μετά το φαγητό αργά το απόγευμα. Η μετακίνηση της κουρτίνας στην άκρη, άσκοπη. Δεν ήταν δύσκολο να διακρίνεις τις αχτίνες του ήλιου πίσω της. Αλλά να, ήλπίζα ότι λίγο μακρύτερα, πάνω από τη Συκιά ή τον Ασωπό θα βλέπαμε ένα σημάδι. Ένα σύννεφο, μια ελπίδα. Τίποτα!
Έχοντας αποκόψει κάθε επαφή με την πλειοψηφία των δελτίων καιρού της τηλεόρασης (από την εποχή που προτεραιότητα αποτελούσαν οι μίνι φούστες και όχι η πληροφόρηση) αναζητούσα απεγνωσμένα προβλέψεις στο διαδίκτυο. Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

«Το club του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο οποίο συμμετέχει η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office) και το βρετανικό Κέντρο Κλιματικών Ερευνών Ηadley, εκτιμά ότι ο φετινός χειμώνας στη χώρα μας, θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλότερες από τις συνήθεις θερμοκρασίες και λιγότερες αλλά ραγδαίες βροχές.» Από την άλλη όμως: «Το ευρωπαϊκό Κέντρο (ΕCΜWF), στο οποίο μετέχει και η δική μας ΕΜΥ, κάνει λόγο για υψηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με τη μέση τιμή και λίγο περισσότερες βροχές, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας.»

Κάθισε τώρα εσύ να βγάλεις συμπέρασμα. Όχι, κάθισε! Θα μου πείτε «μην απλοποιείς τα πράγματα και μην αμφισβητείς τα πάντα.» Δεν έχω διάθεση αμφισβήτησης. Ίσα – ίσα θέλω να πιαστώ από κάπου. Αφήνοντας πίσω τις Ευρωπαϊκές προβλέψεις αλίευσα και μια πιο “τοπική” που προέρχεται από την Αμερική. «Αμερικανοί επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι το προσεχές διάστημα ως τον Φεβρουάριο, η θερμοκρασία στην Ευρώπη θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα. Ειδικότερα για τη Νοτιοανατολική Ελλάδα -νότια της Αττικής ως την Κρήτη- οι ειδικοί του Γραφείου Μετεωρολογικών Προβλέψεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια προβλέπουν πως ο υδράργυρος θα δείξει «κόκκινο».

- Είδες καιρό σήμερα; Είπε για καμιά στάλα;
- Τι τα θέλεις; Γεώτρηση, όσο βγάζει ακόμη και μην ελπίζεις για βροχή.
- Όχι βρε παιδί μου αλλά στη πρόβλεψη που “έχουμε” στο blog είδα συννεφιά για αύριο.
- Καλά τότε… πάρε τον υπολογιστή και τράβα πότισε!

Πολύ πληροφόρηση, σχεδόν κανένα συμπέρασμα. Διάβαζε και διάβαζε. Από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη και από τη μια πρόβλεψη στην επόμενη.
Και επειδή ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται και επειδή (δις) ο απελπισμένος γίνεται έρμαιο στα χέρια των αλμπάνηδων, κατέστησα τον εαυτόν μου μέγα σαβουροφάγο άσκοπης και άσχετης πληροφόρησης.

Έκανα εισαγωγή σε άλλη επιστήμη. Στα ημερομήνια! Η λύση σε όλο αυτό το συνοθύλεμα. Γεια σου παράδοση με τα ωραία σου! Τα ημερομήνια όμως είναι Αυγουστιάτικα. Που να βρεις τώρα Αύγουστο; Άσε που για κάποιους ξεκινούν την 1η έως την 6η Αυγούστου (2 μήνες την ημέρα), γι’ άλλους από 1η έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο από τις 13 έως και τις 24 του μήνα.
Κάντε υπομονή και θα γίνεται σοφότεροι!
«Έχει αέρα; ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.
Υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα; ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.
Άσπρα σύννεφα που τρέχουν; ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.
Μήπως υπάρχουν σκούρα σύννεφα; τότε ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.
Ή τέλος ουρανός είναι καθαρός; τότε ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.»

Υπάρχει βέβαια και ένας βασικός αστάθμητος παράγοντας εκείνη την εποχή. Είναι παχιές και οι μύγες! Παίζουν το ρόλο τους κι αυτές.

Μη βιασθείτε να το εκλάβετε ως ειρωνεία ή “χαβαλέ”. Υπάρχει πρόβλεψη καιρού με βάση το ζωικό βασίλειο!
Τι έχουμε όταν η γάτα γλείφεται στραμμένη προς τον ήλιο ή νιαουρίζει χωρίς λόγο κοιτάζοντας προς τον Νότο; Βροχή έχουμε! Ναι βροχή. Προσέξτε όμως τη λεπτομέρεια! Όταν η γάτα νιαουρίζει τους Ασωπίτες (κατά ΄κει πέφτει ο νοτιάς) και χωρίς λόγο! Τώρα αν η γάτα έχει τους λόγους της …τότε χάσατε. Γι’ αυτό επιβάλλεται να ρωτηθεί το ζωντανό.
- Έχεις λόγο που κοιτάς τον Ασωπό και νιαουρίζεις;
- Νιαααρ
Αποκλείονται οι περιπτώσεις που κοιτά το Μαυροβούνι ή την Κουρκούλα.
Βροχή έχουμε και στη περίπτωση που το γουρούνι πιάνει κλαδιά στο στόμα του ή η αγελάδα γλείφει τα νύχια της ενώ αλλαγή καιρού σε κακοκαιρία όταν τα ποντίκια τρέχουν με σαματά.
Έμαθα και άλλα πολλά αλλά δεν τα αναφέρω. Παρατηρείστε λοιπόν γάτες και ποντίκια (καλό είναι να μη συγκατοικούν γιατί το προγνωστικό μοντέλο κινδυνεύει με αφανισμό) καθώς και το γουρούνι ή την αγελάδα που όλοι έχουμε βεβαίως από μία στο σπίτι μας.

- “Μπήκες” internet σήμερα; Είδες καιρό;
- Πάλι τη βροχή περιμένεις; Ξέχασέ τη. Σαν τον παππού από τη Πόλη στη “Πολίτικη Κουζίνα”. Όλο έλεγε ότι θα έρθει στην Αθήνα αλλά δεν…

Τη επομένη έφυγα εγώ για Αθήνα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το κινητό καταντά ενοχλητικό από τα συχνά χτυπήματα.
Ντριννν
- Εμπρός!
- Γεια σου Γιώργο (λέμε τώρα…), πήρε ο … και…
- Καλά – καλά, μόλις γυρίσω. Τι έγινε βρε; Ήρθε ο παππούς;
- Ποιος παππούς; Ο πεθαμένος;
- Ο παππούς από τη Πόλη, ξύπνα!
- Α! Ούτε παππούς, ούτε στάλα.
Απογοήτευση. Οι μέρες περνούσαν άνυνδρες. Κέρκυρα και Δυτική Ελλάδα δροσίζονταν αλλά στους Μολάους, τίποτα.
Σαββάτο, τελευταία ημέρα στην Αθήνα. Ένα σωρό εκκρεμότητες. Όλα την ύστατη στιγμή (παράξενο για Έλληνα). Προβλέπονταν δύσκολη ημέρα. Πριν το καταμεσήμερο, στο ύψος της Καλλιρρόης: τουτ – τουτ (ο χαρακτηριστικός ήχος του μηνύματος).

- Για διάβασε εσύ (λέω στη συμβία), εγώ οδηγώ.
- Παναγιά μου. Ανατρίχιασα!
Γυρίζω γρήγορα το βλέμμα μου πάνω της. Φαίνεται να ξαναδιαβάζει το μήνυμα με τα μάτια καρφωμένα στην οθόνη του κινητού.
- Τι γράφει; Πες μου.
- Ο Γιάννης γράφει ότι…
- Ότι… τι;
- Ότι «ο παππούς ήρθε!»
- Επιτέλους! (είπα και χαμογέλασα αμέσως)
- Τι επιτέλους; Και ποιος παππούς; Μα δεν έχει πεθάνει; (με ρώτησε)
- Δεν έχεις και άδικο. Μετά από τόσο καιρό, κόντεψα να το πιστέψω κι εγώ…

5 Σχόλια από αναγνώστες:

next_day είπε...

Καλημέρα απο την συννεφιασμένη Αθήνα..Ελπίζω να καλοσωρίαστε τον παππού..Πολύ ωραίο ποστ, που για ακόμα μια φορά με ταξίδεψε ατον αγαπημένο μου τόπο...
Καλό χειμώνα!!!

Ανώνυμος είπε...

A π ο λ α υ σ τ ι κ ό

Ανώνυμος είπε...

Ο παππούς ήρθε και εμεινε. Δευτέρα μεσημέρι και βρέχει έξω. Πάνου που ετοιμαζόμουνα να βγω για τις ντόπιες χαλάλι

Και πουσαι η φωτογραφία σου δείχνει χιονι και όχι βροχή στις ομπρέλες. Περιμένεις βαρυχειμωνιά και εκτός από το παππού μήπως περιμένεις και τη γιαγιά;

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Έξυπνο!
Ας κοπιάσει όποιος θέλει φτάνει να βρέχει.
Έχεις δίκιο για τη φωτογραφία. Αυτά παθαίνει όποιος “ανεβάζει” θέματα βραδιάτικα.

Ανώνυμος είπε...

Βρε-βρε τους Μολαΐτες που μάθανε και να blogάρουν. Μπράβο βαβούρα που δε λείπει από πουθενά. Ξέρω κανένα από δω; τι κάνει η πέρα μεριά; Θα τα πούμε τα χριστούγεννα.