* Όπου και να πάω, αετοί και γεράκια!

Χαρτογράφηση της τωρινής κατάστασης…

Mπορεί το ίδιο γεγονός να εξελίσσεται μπροστά σε δυο ζευγάρια μάτια. Το ίδιο ακριβώς, μόνο που η οπτική του καθ’ ενός να είναι διαφορετική.
Αμέτρητες φορές τα αυτιά μάς έχουν ακούσει τη ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Κάποιες φορές συνταχθήκαμε, κάποιες άλλες σταθήκαμε απέναντι. Έτσι είναι η ζωή. Οι προτεραιότητες για τον καθ’ ένα, είναι διαφορετικές. Άλλος στοχεύει στο πλούτο και άλλος στις αξίες, άλλος απολαμβάνει το σήμερα και άλλος χτίζει για το αύριο. Μακάρι να γνωρίζαμε το σωστό.

Έτσι κι εδώ ο Γιάννης Κοφινάς καταθέτει στους χωριανούς ή σε όποιον ενδιαφέρεται τις δικές του προτεραιότητες, τις δικές του αξίες. Άλλοι θα συνταχθούν, άλλοι θα σταθούν απέναντι και άλλοι θα προσπαθήσουν να ισορροπήσουν. Ότι όμως καταθέτει εδώ, έχει αφετηρία την πολύπλευρη εμπειρία και τη βαθιά γνώση.
Εμπειρία γιατί όταν έγραφε στο πρώτο μήνυμα του ότι «κατάφερα με πολλούς που με ακολούθησαν να έχουμε εξερευνήσει 300 σπήλαια μέχρι τώρα στο νότιο Πάρνωνα!» πολλοί και πρώτοι εμείς δεν είχαμε διανοηθεί το μέγεθος. Πιο κάτω και βλέποντας τούς χάρτες, θα έχετε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσετε την έκταση τής προσπάθειας, τής εμπειρίας, τής γνώσης που απέκτησε δίνοντας προτεραιότητα στο μεράκι του και στη “τρέλα” του.

Η διατήρηση της μοναδικότητας του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας, προϋποθέτει για τον ίδιο τη συνοχή και συνέχεια του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου (όπως συνηθίσαμε να ακούμε). Αγωνιά και “φωνάζει” ότι το σπάσιμο της αλυσίδας θα σταθεί μοιραίο και θα οδηγήσει στον αφανισμό του μοναδικού αυτού πλούτου της περιοχής.
Το αρχειακό υλικό είναι ασυνήθιστα πολύ για δημοσίευση εδώ. Με εξαίρεση κάποιες αλλαγές στο μέγεθος κάποιων αρχείων τα “ανεβάζουμε” όλα. Θεωρούμε ότι δημιουργείται αυτόματα μια θεματική γωνιά, ένα ιστορικό αρχείο για το μέλλον. Αλήθεια σε πιο Google Earth θα ξαναβρούμε τις κορφές μας χωρίς τις ανθρώπινες παρεμβάσεις; Το παράθυρο της γνώσης που μας ανοίγει είναι μεγάλο και αφορά ΟΛΟΥΣ μας. Θέλετε σαν υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς, οφείλουμε να συνυπολογίσουμε και αυτούς τους παράγοντες.

Γράψαμε ότι: «μετά τη πρώτη ματιά στα μηνύματα, νιώσαμε σαν νοικοκύρηδες που κάποιος από “μακριά” ήρθε να μας ανεβάσει για πρώτη φορά στη ταράτσα του σπιτιού μας!»
Όποιος θέλει να μας ακολουθήσει για να κοιτάξουμε πιο πέρα από τα ντουβάρια του γείτονα, ας ακολουθήσει.


Αρχή του ταξιδιού…

1η ενότητα: Φωτο από google

«Μπορείς να ενημερώσεις τους συμπολίτες μας με τα γεωλογικά φαινόμενα και τα αμέτρητα σπήλαια….»


















































2η ενότητα: ΧΑΡΤΕΣ από ΕΟΕ

«Η σελίδα της ΕΟΕ (Ορνιθολογικής) που αναφέρετε και δεν την γνωρίζει κανείς για να το περνάνε τόσο εύκολα αυτό το μεγάλο μυστικό της περιοχής μας οι φίλοι που συνομιλούν μαζί μας που το γνωρίζει όλη η υδρόγειος εκτός από τους κοιμισμένους βαθιά από τους ηγέτες τους οι Μολαϊτες. Η ευρωπαϊκή και εθνική Νομοθεσία προστατεύει πλέον τέτοιες αξίες. Εμείς μέχρι πότε θα κοιμόμαστε?
Όλα τα πουλιά της Μεσσογείου περνούν από την ΙΕΡΗ Κουρκούλα μας (κορφή που τα βλέπεις ούλα)!!τι θα απαντήσουν τουλάχιστον οι συνετοί εκ των Μολαϊτών που φυσικά υπάρχουν πάμπολλοι αλλά σιωπούν ή δεν ξέρουν στους γέροντες βεδουίνους οι οποίοι δεν θα βλέπουν τους ΥΠΕΡΥΦΑΝΟΥΣ αετούς να γυρίζουν το χειμώνα στα κατσάβραχα των ερήμων και οι γιοί τους θα τους ενημερώνουν με φωτογραφίες με τα λιωμένα πουλιά στα βουνά των Μολάων?
Τι θα πουν μουντζώνοντας προς το βορρά?

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ….

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ) ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.»














3η ενότητα: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΖΑΡΑΚΑ

«Που ανέλαβε ο Δημ Μπούσμπουρας την οποία ζήτησα και έλαβα από το δήμο Ζάρακα αμέσως, αλλά διαπίστωσα να μην την γνωρίζει το ΠΕΧΩ Λακωνίας μέχρι πρόσφατα και την αποστείλαμε με έγγραφο του ομίλου μας.
150 σελίδες που σε αφήνουν άναυδο για τις περιβαλλοντικές αξίες της περιοχής μας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΓΙΑΤΙ ????????????????????
Η θαλάσσια μεταναστευτική γραμμή από Δασκαλιό με ασημόγλαρους κλπ
Η άλλη από τη λιμνοθάλασσα του Γέρακα με κύκνους και υδρόβια πουλιά
Και η τρίτη πάνω από τα χωριά του δήμου μας και ιδιαίτερα στα αιολικά μας πάρκα που θα τα περιμένουν να τα κάνουν κιμά οι «πράσινες» φτερωτές των αρπακτικών την αιολικής βιομηχανίας. Οι υπερήφανοι αετοί τις περισσότερες ώρες αφού δεν ψάχνουν για τροφή ταξιδεύουν αφημένοι στα ανοδικά ρεύματα της Κορδελίτσας και των άλλων πλαγιών μας όπου οδεύουν κοιμισμένα με τα τεράστια φτερά τους ανοιχτά στο «πράσινο» θάνατο.
Στο φαράγγι της καταβόθρας καταγράφηκε μπούφος και υπάρχει παλαιά φωλιά ΣΠΙΖΑΕΤΟΥ (!!!), λόγω κίνησης λατομείου κλπ.
Οικολογία ή περιβαλλοντική αλητεία????»














4η ενότητα: ΣΠΙΖΑΕΤΟΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ

«Η μελέτη δείχνει τον υπό εξαφάνιση αετό, τον μικρόσωμο, ευκίνητο φαραγγά να κατέρχεται από τη κορφή της Κουρκούλας μας πάνω από το Λάρνακα και να μας καλημερίζει στη πλατεία!!!
Η τυχερή πρωτεύουσα του νότου, η πόλις μας που θα έπρεπε να είχε συνεχόμενη παρακολούθηση με ευρωπαϊκά προγράμματα για τη προστασία του.
Τι κάνουν στη Δαδιά?
Εμείς βάλαμε και στη Κουρκούλα ανεμομετρητές??
Τι σκαρώνουν?
Θα τους αφήσουμε?
Μήπως έπρεπε να υπάρχουν συνδεμένες κάμερες και όταν τα μόνιτορ έδειχναν κινήσεις αετών να τις πρόβαλαν στις μεγάλες οθόνες των μαγαζιών της πλατείας μας και να έρχονται από όλο τον πλανήτη να παρακολουθούν ζωντανά τη ζωή των αετών μας? Το ίδιο και στο Ζάρακα ή στη Μονεμβασιά, αφού είναι σε ΖΕΠ αρπακτικών?»




5η ενότητα: ΣΠΙΖΑΕΤΟΣ ΣΤΗ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

«Τον φωτογραφίζω στη μαυροσπηλιά των Πακίων με τις ώρες.
Δεν κινείται.
Η μπουκαδούρα σηκώνει τα λευκά του στήθους του φτερά…
Πάω πιο κάτω το ίδιο με κοιτά.
Από αμηχανία κάποια στιγμή του κορνάρω, του κουνάω τα χέρια μα τίποτα…
Θυμάται το παππού μου το Γιάννη όταν από τα Πάκια και τα χωράφια του προπάππου μου του Λευτέρη ήλθε γαμπρός στα Σπανέικα και μετά πήγαινε στο προικιό του στο «σπηλάκι», μετά με το μπάρμπα Χρήστο μωρό στη νάκα, μετά με μένα με τη κοτσώρω και μετά εμένα με τη κόρη μου.
Έτσι είναι, αφού γεννήθηκε πριν από 107 χρόνια και ζει στη Κουρκούλα.
Μας θυμάται όλους, ακόμη και έναν αστρίτη που έβγαλε το κεφάλι του κάτω από μία πλάκα πριν 67 χρόνια και θυμάται το θαλάμι του και το παρακολουθεί, όπως και εγώ όπου είχα πιάσει στα 17 μου ένα χταπόδι στο Πορί.
Ξέρει ότι με μαγεύει, ότι στον αυτοκρατορικό θυρεό της οικογένειάς μου τον τιμάμε πάνω από 1000ετηρίδα. Του έχουμε και την κυανόλευκη στο στήθος του δικέφαλου με τα δύο κορώνια. Ευτυχώς που όταν έχτιζα δόκανα έλειπε στην Αφρική και δεν θα με είδε να πνίγω πουλιά της Κουρκούλας.
Μας θυμάται!!!!σε λίγους μήνες που θα έλθει με τα μάτια κλειστά για 108 φορά από την Αφρική στο Ζάρακα θα τον κάνουν λιόμα οι μηχανές για να εισπράξουν τα ανταποδοτικά αργύρια εμείς οι Μολαίτες…
Να προλάβει να αναζητήσει λίγη τροφή πάνω από τους αιθέρες της Κουρκούλας μας?
Θα τον ξαναδούμε πάνω από την πλατεία μας?

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΔΟΞΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ, ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ.»


















6η ενότητα: ΣΠΙΖΑΕΤΟΣ ΣΤΟ ΤΡΥΓΟ

Εμφανίζεται στους αιθέρες της Κουρκούλας μας και έρχεται στο λινό του Θοδωρή.

Βγάζω την κάμερα και την φωτογραφική. Πάει στο κάμπο και γυρίζει, ανεβαίνει και ζυγίζει…γεμίζουν ταινίες και δίσκοι με απίστευτες στιγμές.
Τυπικές εικόνες για Μολαίτες μέσα στη ΖΕΠ αρπακτικών, χοροί των περιστεριών με τα γεράκια όλη την ημέρα, σχηματισμοί, κόλπα, ξεγελάσματα!!!
Τέτοιες εικόνες όμως όσο κόσμο και να γύρισα δεν ξαναείδα στη ζωή μου!!!
Αυτές μου λείπουν και όλο και κάθε τόσο χάνομαι στα γύρω βουνά κάνοντας τόσα χιλιόμετρα.







Όπου και να πάω αετοί και γεράκια!!!»

10 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ...

Θαυμάζω τους λίγους ανθρώπους πάνω στη γη, που αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους(ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ φανερά ή μυστικά, συμμετέχοντας στην προσπάθεια διάσωσης αυτού του πλανήτη. Δηλαδή της χλωρίδας της πανίδας που σημαίνει παράλληλα και τη διάσωση ημών, των ανθρώπων. Τη διάσωση αυτών που μας προσφέρει η γη μας και των πραγματικών αξιών της ζωής. Εύγε λοιπόν στο Γιάννη Κοφινά, έναν από αυτούς.
Ομως*
εγώ ο ανίδεος πονάω περισσότερο π.χ. για τα παιδιά της Μεγαλόπολης που θα πεθάνουν από καρκίνο, όπως πέθανε κι η γύρω απ'αυτά, χλωρίδα και πανίδα.
Επειδή έχουμε κουβεντιάσει αγαπητέ Γιάννη, γνωρίζω πως με το παρακάτω που θα σου πω θα δυσανασχετήσεις. Είμαι λοιπόν υπερήφανος (σαν τους αετούς) που επιτέλους η χώρα μου κάνει βήματα εμπρός. Εκμεταλλεύεται τον αέρα και τον ήλιο της για να γλυτώσει την ατμόσφαιρα από τη μόλυνση που προκαλεί ο λιγνίτης, το πετρέλαιο κ.τ.λ. Οπωσδήποτε υπάρχουν κι οικονομικά συμφέροντα που δε γνωρίζω ακριβώς και δε θα μάθω γιατί δεν είναι αυτό που μ'ενδιαφέρει πάνω απ'όλα.

Κλείνοντας, θα σου πω πως έχω επισκεφθεί (όπως και πολλοί απο εμάς) μεγάλα αιολικά πάρκα (δε σου αρέσει ο όρος "πάρκα") του εξωτερικού. Είχα εντυπωσιαστεί και λαχταρώ να ανέβω να θαυμάσω και τις "δικές μας". Λόγω των ανεμογεννητριών, των δρόμων που ανοίχτηκαν και των πληροφοριών που μου έδωσε ο Γιάννης Κοφινάς, θα επισκεφτώ και την Κορδελίτσα (όσο μέσα βλέπω τουλάχιστον), το Μουτζούρη κι όποια άλλη σπηλιά καταφέρω να βρω !!

Ερώτηση
1) Θα το έκανα χωρίς τις ανεμογεννήτριες;
2) Είσαι τόσο σίγουρος πως θα σκοτωθεί ο "σπιζαετός"; ...γιατί εγώ δεν έχω πεισθεί πως θα αφανιστούν.

Υ.Γ. Σέβομαι τον αγώνα που κάνεις, μη με παρεξηγείς, αλλά απλά δεν έχω πεισθεί. Το ψάχνω όμως και σου στέλνω βίντεο (λινκ πάνω στο "δημοκράτης") σχετικό

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά κάντε κάτι. Παραφορτώθηκε η σελίδα και πότε βγαίνουν τη μια άλλες φωτογραφίες και πότε άλλες. Δεν κατεβαίνει σωστά. Κόψτε κάποιες

Ανώνυμος είπε...

Φίλε δημοκράτη καλημέρα και καλό μήνα.

Πιο πάνω ανέφερες:

Ερώτηση
1) Θα το έκανα χωρίς τις ανεμογεννήτριες;
2) Είσαι τόσο σίγουρος πως θα σκοτωθεί ο "σπιζαετός"; ...γιατί εγώ δεν έχω πεισθεί πως θα αφανιστούν.


Απάντηση:
1) Ναι θα το έκανες. Θα το έκανες επειδή ο Γιάννης και άνθρωποι σαν το Γιάννη θα σε είχαν ενημερώσει για την ύπαρξη αυτών των καλλιτεχνημάτων της φύσης και θα ήθελες να τα δείς απο κοντά. Θα το έκανες επειδή θα το έψαχνες απο μόνος σου, επειδή θα το είχες ήδη μέσα σου το σαράκι για εξερεύνηση.Ξέρεις πόσοι άνθρωποι δεν περίμεναν τις ανεμογεννήτριες για να ανέβουν εκεί πάνω? Ξέρεις πόσοι άνθρωποι πρόλαβαν και είδαν την περιοχή παρθένα , πριν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών?

Και για να αντιστρέψω λίγο την ερώτηση που έκανες, θα σε ρωτήσω: αν δεν υπήρχε ο Γιάννης, για τι άλλο θα πήγαινες εκεί πάνω εκτός απο τις ανεμογεννήτριες? Αν δεν υπήρχε ο Γιάννης, θα έμπαινες στον κόπο να πας με τα πόδια 100, 200, ή 500 μέτρα πιο πέρα απο τις γεννήτριες για να εξερευνήσεις τον τόπο? Και σε τελική ανάλυση, γιατί να περιμένεις ένα αιολικό πάρκο για να απολαύσεις αυτά που σου προσφέρει απλόχερα η φύση?


Όσον αφορά την ερώτηση για τον Σπιζαετό, απο τα λίγα πράγματα που γνωρίζω, θεωρώ οτι ναι είναι έγκλημα να υπάρχουν ανεμογεννήτριες σε περιοχή που ζει ή περνά κατά τη μετανάστευσή του ένα απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος. Για φαντάσου να υπήρχαν μόνο 3 Σπιζαετοί σε όλη την Ελλάδα και αυτοί να ζούσαν στην περιοχή του πάρκου. Και μια μέρα οι δύο απο αυτούς να βρίσκονταν νεκροί κάτω απο τα πτερύγια μιας γεννήτριας. Δε θα ήταν έγκλημα αυτό? Μη σκέφτεστε τα πουλιά που δεν απειλούνται και είναι πολλά στον αριθμό και που αν σκοτωθούν 5-6 θα πούμε "εντάξει μωρέ, μείνανε άλλα 500". Σκεφτείτε τα πουλιά που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Και ναι, θεωρώ οτι τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται απο πίσω είναι τεράστια! Δε μπορείς ρε φίλε να στήσεις αιολικό πάρκο σε μια περιοχή που προστατεύεται και έχει χαρακτηριστεί ως τόπος κατοικίας σπάνιων πουλιών. Άντε φτιάξτο αλλού. Δόξα τω θεώ αέρα έχουμε παντού.

Αν είναι να θυσιάσουμε κάτι για να σωθεί ο άνθρωπος, ας θυσιάσουμε κάτι άλλο και όχι τη φύση και τα πλάσματα που ζουν σε αυτή και απο αυτή.


Χρήστος Θεοδωρακάκος

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να συγχαρώ όλους σας για την ανάπτυξη των θεμάτων. Εδώ και δυο μέρες ένα λινκ με έφερε κοντά σας και στάθηκα να διαβάσω το θέμα. Δεν είμαι από τους Μολάους αλλά είμαι Λάκων. Όμορφοι οι προβληματισμοί σας και μπορούν να δελεάσουν πολλούς αναγνώστες. Την περιοχή που αναφέρετε δεν την έχω επισκεφτεί. Σε κάποια εκδρομή μου στη Μονεμβασιά ή στα όμορφα Βάτικα θα το φροντίσω. Για να συνεισφέρω και εγώ στον σχολιασμό θα πω τούτο.
Σχεδόν όλα τα πράγματα που σήμερα έχουν καθολική αξία δεν τα εκτιμούσαμε και τόσο εχθές. Έτσι θα γίνει και στο μέλλον. Πώς να ξέρουμε πια από όλα αυτά θα έχουν πραγματική μελλοντική αξία. Απλά δεν τα πειράζουμε και δεν τα ενοχλούμε. Ο ίδιος ο χρόνος και οι ανάγκες θα τα αναδείξουν μόνα τους. Για αυτό πρέπει να υπάρχουν. Ας τα διαφυλάξουμε σήμερα λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Ο τόπος μας είναι όμορφος, η φύση μας είναι όμορφη. Μουτζούρι και Κορδελίτσα που λέτε δω, Μαυροβούνια και Γκαγκανιά, Στρογγύλα και Πανοτόπι, Κοκκινιά και Αμερίτες. Πάρτε ένα παξιμάδι και τραβήξτε πάνω από τα Πάκια στον Αϊ Λιά. Βγείτε παραέξω να σας δει ο τόπος μας. Μπράβο ρε Γιάννη αφέντη!

Ανώνυμος είπε...

Ένα μπράβο στο Ζάρακα για την Περιβαντολογική μελέτη.

Ανώνυμος είπε...

Που πας μόνο με το παξιμάδι ρε Νικόλα;
Και τυρί και τυρί!!

(το νερό εξυπακούεται για να μη βγάλεις τη γλώσσα γραβάτα)

Ανώνυμος είπε...

Περιβαντολογική αλητεία ή περιβαντολογική άγνοια ;
Περιβαντολογικό έγκλημα ή δε βαριέσαι αδελφέ ;
Ασυνείδητη συμπεριφορά ή συνειδητός στρουθοκαμηλισμός ;

Και όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τους 3 δημάρχους, αφορούν και όλους εκείνους που στο άκουσμα ή στο διάβασμα τέτοιων προβληματισμών αμέσως την έχουν την απάντηση: «Όχου μωρέ, ο Κοφινάς (ή ο δείξας, ο μπήξας) και η μαλακίες του». Άσχετα αν συμφωνώ, άσχετα αν υιοθετώ. Με ενδιαφέρει όμως και ζητώ την ενημέρωση και τη κουβέντα.
Εκείνοι πέρα από την ηλίθια ειρωνεία τους, τι μπορούν να προσφέρουν στο τόπο τους ;
Ζητώ συγνώμη αλλά το έχω ζήσει το όνειρο.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς light θα βρεθούν πολλοί τέτοιοι και αυτοί τη φορά. Και το δυστύχημα είναι ότι θα είναι και κοκοβιοί «παράγοντες».
Δε ξέρω που έφαγες εσύ την πόρτα σου αλλά αν σε παρηγορεί δεν είσαι ο μόνος.
Το ωραίο είναι ότι όταν βρεθούν στην ανάγκη και καταλάβουν την άγνοια τους, την έχουν έτοιμη τη λύση. «στον τάδε – στον τάδε» λένε και σου έρχονται να σε αγγαρέψουν να τους συνδράμεις.
Ρε ΟΥΣΤ!!!

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω για να βγάλουμε λεφτά, όχι μόνο να δώσουμε τα βουνά μας σε ιδιωτες, αλλά και της γυναίκες και τις κόρες μας να τις γ....σουν.

Μπορούμε επίσης να γίνουμε και εμείς τραβεστί...εκεί που πάει ο κόσμος σήμερα φέρνουν τα περισσότερα φράγκα.

Σήκω Λεωνίδα για να δεις, τους Λάκωνες της κονόμας που γυρίζουν τα οπίσθιά τους για μια χούχτα δολάρια!