* Θα καλύψει το κενό;

Σαββατοκύριακο. Η βροχή είχε καθαρίσει την ατμόσφαιρα και το χώμα είχε πάρει αυτή τη μοναδική μυρουδιά. Πάντα την απολαμβάνω στα πρωτοβρόχια. Πιο μεθυστική μετά την άνυδρη περίοδο που βιώσαμε φέτος.
Πλημμυρίζει τον αέρα και σου θυμίζει ότι η αφετηρία της ζωής είναι μία και μοναδική.
Το νερό!

Συνηθίζω όταν έχω ευκαιρία να τριγυρνώ.
Το μικρό διάλειμμα ηλιοφάνειας μετά τη βροχή με τράβηξε κυριολεκτικά έξω από τη φωλιά μου. Καλό το διαδύκτιο αλλά πως να σου χαρίσει τέτοιο “άρωμα”.
Τουλάχιστον …όχι ακόμη!
Κάπως έτσι έπεσε στη αντίληψή μου και με έκανε να χαμογελάσω ευχάριστα.
Το μικρό έργο που είδα να παίρνει σάρκα και οστά μπροστά μου, απέκτησε στα μάτια μου περισσότερη αξία ως παράδειγμα και ως απόδειξη ότι κάποιες φλόγες δε σβήνουν σε τούτο τον τόπο, παρά σαν αξία που έχει το ίδιο καθ΄ αυτό το έργο.

Η σκέψη μου πήγε μήνες πίσω. 8 Μαρτίου 2007. Δύο ημέρες μετά την έναρξη αυτής της προσπάθειας (blog). Ήταν το πέμπτο μας θέμα και με λύπη διαπιστώναμε προφητικά: «Το Πνευματικό Κέντρο δεν πεθαίνει ...πέθανε!!!». Δεν ξέρουμε πόσους άγγιξε αυτός ο προβληματισμός. Γράψαμε πολλά τότε. Η γλώσσα καυστική μεν, αληθινή δε.
Μια ιδιαίτερη σχέση μας συνέδεε με το χώρο. Αγανακτήσαμε για την κατάντια του. Αναρωτιόμασταν αργότερα σε άλλο θέμα: «Αυτό που σε άλλες πιο στερημένες εποχές, αποτέλεσε προτεραιότητα για τους τότε, σήμερα φαντάζει περιττό για 'μας;»

Οι Μολάοι ήταν για δεκαετίες το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.
Θυμηθείτε, την ύπαρξη της μοναδικής φιλαρμονικής και του μοναδικού Πνευματικού Κέντρου. Τώρα που οι γύρω Δήμοι απέκτησαν το πρώτο, εμείς απωλέσαμε το δεύτερο!

Όμως...
Ακόμη και αν αντιγράψαμε κάποιους άλλους, σ’ αυτή την περίπτωση δεν ήταν καθόλου μα καθόλου κακό.
Βέβαια μπορεί να μη “κοπιάραμε” κανέναν, αλλά κάποιοι ντόπιοι να έσυραν το χορό.
Ίσως βέβαια και να το επέβαλαν τα πρόσφατα αποτελέσματα των παιδιών.
Ότι, μα ότι κι αν έγινε, είναι γεγονός. Ένα μικρό ανοιχτό θεατράκι παίρνει σάρκα και οστά, στον προαύλιο χώρο του Λυκείου. Αρχαιο-Ελληνικό το μοτίβο του, νέο-Ελληνική η αποστολή του. Μικρό το μέγεθος; Μεγάλο όμως το κενό που έρχεται να καλύψει. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να το χαρεί και ο τελευταίος χωριανός. Οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα να έχουν κάτι να πουν από τον μικρό πιτσιρικά, έως τη γιαγιά με τη μαύρη μαντίλα.
Αυτή θα είναι η αξία του και ελπίζουμε αυτός ο προορισμός του.

Και κάτι τελευταίο.
Επιτρέψετέ μας, το δικό μας χαμόγελο να είναι μεγαλύτερο. Είχαμε αρχίσει να φοβόμαστε, ότι μας είχαν ισοπεδώσει το ευρώ (ή η έλλειψη του) και τα navara.

Στις δύσκολες εποχές που το κιλό το λάδι φλερτάρει με τα 2 ευρώ, είναι σημαντικό η Μολαϊτικη κοινωνία να “κλείνει” το μάτι σε αξίες.

12 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Δεν περιμένουμε Σαϊνοπούλιο αλλά μικρό πόσο μικρό σαν του Βλαχιώτη ??

Ανώνυμος είπε...

Αξιζουν συγχαρητήρια στη προηγουμενη Δημοτική Αρχή που είχε αυτή τη πρωτοβουλία και έβαλε 88.000 ευρώ στο υπαίθριο θέατρο του Λυκείου.Και αυτό δεν ήταν η μονη μέριμνα για το πολιτισμό.Θέλησε να αναστηλώσει και το πνευματικό κέντρο . Έτρεξε και έφερε 280.000 ευρώ για το έργο.Η νέα Δημοτική αρχή όμως πήρε τα χρήματα απο εκεί και τα έκανε οχετούς.Η αιτιολογία ήταν ότι δε φτάνανε τα 280.000 και θα έπρεπε να αναζητήσουν και άλλα χρήματα.Ας τους πεί κάποιος ότι αυτή είναι η δουλειά τους. Να τρέχουν να φέρνουν χρήματα,και όχι να κάνουν βόλτα τα χρήματα που ήρθαν στο Δήμο με άλλων προσπάθειες και κόπους .Χάρη σε αυτή τη πρωτοβουλία του Π.Κρυπωτού θα έχουμε να χαιρόμαστε ένα έργο ευαισθησίας και πολιτισμού.Μπράβο.Αν θα καλύψει το κενό δε ξέρω,γιατί το Πνευματικό Κένρο είναι σημείο αναφαράς για τη Πόλη των Μολάων.Δυστηχώς απο ότι φαίνετε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς αυτό.Εκτός έστω και τώρα η Δημοτική Αρχή αφουγκραστεί το λαό και ανακαλέσει αυτή τη λάθος και τραγική για το πολιτισμό απόφαση.

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Επειδή η λήθη των γεγονότων ευτυχώς δεν έχει καταλάβει όλους μας, την άποψή μας για το πώς πραγματικά αντιμετώπισε η προηγούμενη Δημοτική αρχή το θέμα Πνευματικό Κέντρο, θα μπορούσες να τη διαβάσεις επιστρέφοντας στη περσινή μας δημοσίευση: «Το Πνευματικό Κέντρο δεν πεθαίνει ...πέθανε!!!»

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΟΣ ΟΟΟΟΣ ΝΑ ΤΑ ΛΕΣ ΟΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΤΡΟΥ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΦΟΥ ΤΟΣΟ ΤΟ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Έχει αποδειχθεί (από το …μακρινό παρελθόν) ότι όταν αρχίζει εδώ γαϊτανάκι με τις Δημοτικές Αρχές, στο τέλος ευτελίζεται το θέμα.
Ας δήξουμε αυτοσυγκράτηση στα λιβανίσματα και τα πάθη…

Ανώνυμος είπε...

H προηγούμενη δημοτική αρχή είχε συστήσει την επιτροπή.Η νύν παρόλες τις επισημάνσεις της δημοτικής συμβούλου απο τα Πάκια και άλλων Πακιωτών κοφέβει και αποφευγει τη συστασή της.Αυτό βέβαια γίνετε γιατί δεν έχει σκοπό να φτιάξει το Πνευματικό Κέντρο.Για την απόδιξη των λεγομένων μου αναζητήστε στο Δήμο τα πρακτικά των σχετικών αποφάσεων της προηγούμενης Δημοτικής Περιόδου αλλά και ότι σχετικό με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.Μην ακούμε ότι μας λένε αλλά να αναζητούμε και να ανακαλύπτουμε μόνοι μας την αλήθεια.Το Πνευματικό Κέντρο είχε αρρωστήσει την προηγούμενη δημ.περίοδο και με τη σημερινή ΠΕΘΑΝΕ!Εγώ έψαξα και αυτά είδα.Ας ενημερωθούμε όλοι για το θέμα γιατί είναι πολύ-πολύ σοβαρό.

Ανώνυμος είπε...

Κρατώ από τα παραπάνω δυο πράγματα
Το πρώτο είναι αυτό που γράφτηκε ότι «Η αιτιολογία ήταν ότι δε φτάνανε τα 280.000 και θα έπρεπε να αναζητήσουν και άλλα χρήματα. Ας τους πει κάποιος ότι αυτή είναι η δουλειά τους»
Και το δεύτερο τα χωρίς ουσία επιχειρήματα περί επιτροπών. Δηλαδή εάν είχε επιτροπή το Πνευματικό Κέντρο τώρα θα ήταν έτοιμο. Θα είχαν πιάσει το μυστρί και το πηλοφόρι και θα τελείωναν του σοβάδες! Έλα ρε παιδιά, μυαλό έχουμε και όχι άχυρο, ποιος θέλετε να σας πάρει στα σοβαρά; Εδώ δεν έχει παράθυρα, η επιτροπή του έλειπε; Ρηχά τεχνάσματα είναι για να πιέσει ο ένας των άλλον.

Όσο για το θεατράκι ρώτησα και μου είπαν με επιφύλαξη, ότι δεν είναι του μεγέθους του Βλαχιώτη αλλά αυτό έρχεται δεύτερο. Η αξιοποίηση του μετράει. Όπως λέει ο σοφός λαός μας, να πιάσει τόπο!

Ανώνυμος είπε...

για ποιο θετράκι μιλάτε; αυτό του λθκείου; αυτό θα γίνει κάποτε μια και άρχισε. το θέμα ειναι θα υπάρχουν παιδιά να ανεβάσουν κάποιο έργο και θα υπάρχει κοινό να το παρακολουθήσει; δε βλέπετε που πάμε;

Ανώνυμος είπε...

Οταν λέμε επιτροπή δεν εννοούμε 5 ανθρώπους που θα κατοικοεδρεύουν μέσα στο κτίριο!Εννοούμε την έννοια που αυτή η επιτροπή θα περιλαμβανει.Ούτε η επιτροπή θα έπιανε το μιστρί...είναι κρίμα να γελιοποιούμε κάθε τι σημαντικό που υπήρχε και αναβάθμιζε τη κοινωνια μας.Αυτό για το ritas,η επιτροπή αποτελείτε απο ανθρώπους που μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε τι σχετικό με πολιτισμό. Αυτή ήταν η βούληση του ευεργέτη Δημάκου και σήμερα με αυτά τα χάλια προσβάλετε όσο ποτέ άλλοτε.

Ανώνυμος είπε...

Τα περί γελιοποιήσεως δε με αγγίζουν, τράβηξε σ’ ένα Δημοτικό Συμβούλιο και εκεί θα βρεις κάποιους που τους αφορά ο χαρακτηρισμός σου και κόπτονται τάχα μου και για τον ορισμό επιτροπής, λες και δε ξέρουμε γιατί. Θα βρεις επίσης πολλούς περισσότερους που αδιαφορούν για το θέμα.
Μη βρομίζεις τη βούληση του αείμνηστου Δημάκου με τους σκοπούς τους.
Θα σου επαναλάβω και κάτι. Οι περισσότεροι Μολαϊτες έχουν μυαλό και όχι άχυρο και δεν παίρνουν στα σοβαρά τις όποιες “καραμούζες”

Εγώ το κλείνω εδώ το θέμα. Δεν θέλω να μπλέκω σε ατέρμονες συζητήσεις. Με κουράζουν αφάνταστα φίλε μου.

Ανώνυμος είπε...

Αδιαφορία μεγάλη απο τους αρμόδιους σε γυμνάσιο και λύκειο. Ανοικτές πόρτες προαύλιου χώρου την νύκτα,έλλειψη φωτισμού, σπασμένα κάγκελα, ανοικτά παράθυρα, είσοδος εξωσχολικών στο προαύλιο χώρο, ερωτικές περιπτύξεις εντός οχημάτων.΄Οχι ότι είναι καλύτερη η κατάσταση στο τεχνικό....κύριοι της τοπικής αυτ/σης και σεβαστοί εκπαιδευτικοί.

Ανώνυμος είπε...

Σε βλέπω ενημερωμένο….