* «Άνοιξαν» στόματα οι Τρωάδες.

12 Σχόλια από αναγνώστες

Στην αρχή υπήρχε η φήμη ότι κάτι δύσκολο παλεύετε στο Γυμνάσιο.
Μάλιστα σε σχόλιο του εδώ μέσα ο αναγνώστης ‘john 31’ έγραφε τότε στις 28 Οκτώβρη «Έμαθα από συμμαθητές μου ότι το γυμνάσιο Μολάων θα ανεβάσει θεατρική παράσταση προσπαθώντας να ταράξει τα λιμνάζοντα πολιτιστικά νερά της περιοχής.»
Οι γνώστες έλεγαν ότι «αν πετύχει θα είναι πρωτόγνωρο για μαθητική παράσταση σε σχολείο των Μολάων».
Εμείς δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της προσπάθειας έχοντας κατά νου όλες τις προηγούμενες (δυστυχώς λίγες) που είχαν πάρει σάρκα και οστά τις τελευταίες …10ετίες καθώς αναμέναμε κάτι παρόμοιο. Φυσικά με ενδιαφέρον και αυτή τη φορά αφού τέτοια γεγονότα δεν συμβαίνουν κάθε μέρα.

Και ήρθε η ημέρα που το κοινό θα γινόταν κοινωνός της προσπάθειας των παιδιών και κάποιων εργατών (καθηγητών ή άλλων).
Η παράσταση; Από τις πιο απαιτητικές! Η τραγωδία «Τρωάδες», το κατ' εξοχήν αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη με κεντρικό πρόσωπο της παράστασης τη Γυναίκα, που αναδεικνύεται σε παγκόσμιο, διαχρονικό σύμβολο - θύμα της βαρβαρότητας του πολέμου. Η Εκάβη, η τραγική γηραιά βασίλισσα, που μαζί με τις Τρωαδίτισσες βρίσκεται στο έλεος των νικητών.
Και τα παιδιά όχι μόνο τα κατάφεραν (με την όποια θεατρική παιδία πρόλαβαν να διδαχθούν και να αφομοιώσουν) αλλά μας κατέστησαν θεατρόφιλους ξαφνικά.

Έτσι όλα ήρθαν φυσιολογικά στους μαθητικούς Θεατρικούς Αγώνες που έγιναν στην Καλαμάτα, όπου η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Μολάων, σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο έλαβαν το 1ο βραβείο στην κατηγορία του Αρχαίου Δράματος.
Διαπιστευμένοι πλέον με το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα μετά την επιστροφή, έδωσαν στο σχολείο τους και δεύτερη παράσταση για τους αργοπορημένους.
Σε λίγες ημέρες η θεατρική ομάδα ‘ετοιμάζει βαλίτσες’ για την Εβδομάδα Καλλιτεχνικής Έκφρασης στη Θεσσαλονίκη αφού το 1ο βραβείο στη Καλαμάτα εξέδωσε το ‘μαζικό’ εισιτήριο.
Καλή τύχη παιδιά και στο νέο σας στόχο. Χωρίς άγχος απλά απολαύστε ‘το όλο ταξίδι’ όπως θα σας παρότρυναν και κάποιοι άλλοι εδώ μέσα.

* Κότες και …αεροδρόμια!

40 Σχόλια από αναγνώστες

To e-mail από τον “anarmodio” έγγραφε:
«Σας χαιρετώ όλους. Πριν από λίγες ημέρες και σε μια ώρα που είχα γενικά ‘φορτώσει’ (το παραδέχομαι) χαρακτήρισα σε ένα σχόλιο μου τη νέα Δημοτική αρχή ότι παρουσιάζει την εικόνα «χεσμένης κοτούλας» και προκαλούσα όποιον νόμιζε ότι υπερβάλω, να το συζητήσουμε για να δώσω και παράδειγμα. Επειδή προκλήθηκα το υποσχέθηκα και το κάνω.

Γενικά αποκομίζω την εικόνα ότι σε τούτο το χωριό τραβάει ο καθένας όπου του γουστάρει και κάνει ότι τον βολεύει. Σε κανέναν λόγο δε δίνει γιατί απλά ο Δήμος απουσιάζει! Πρώτα βέβαια φταίμε εμείς σαν δημότες που πράττουμε αλητείες, αλά γι’ αυτό υπάρχει ο Δήμος, για να βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Γουστάρει ο ένας να πλύνει και να πετάξει τις σαπουνάδες στο δρόμο;
Γουστάρει ο άλλος που χτίζει αντί να γεμίσει με χαλίκι την αυλή του να το ξεφορτώσει μέσα στο δρόμο χωρίς τρίγωνα χωρίς τίποτα;
Γουστάρω εγώ να τρέχω αντίθετα στους μονόδρομους και μάλιστα χωρίς ίχνος επιφύλαξης με φουλ γκάζια όποτε μου ‘ρθει;
Ότι γουστάρει ο κάθε ανάποδος το κάνει και βολεύεται! Στο Δημαρχείο λες και δεν υπάρχουν. Λες και φοβούνται να μιλήσουν μήπως τις μαζέψουν. Τι να το κάνω εγώ να τρέχετε από δω και από κει, να φτιάχνετε και έπειτα να μην είσαστε άξιοι να τα περιφρουρήσετε.

Αυτές τις ημέρες ρίξατε πίσσα στο πάρκιν στη λεωφόρο και καλά κάνατε. Βάζουμε στοίχημα ότι αν αύριο του τη δώσει ενανού με ένα φορτηγό να παρκάρει εκεί και να πουλάει κοτόπουλα ή τριφύλλι καταμεσής στο κέντρο, ότι δε θα βρεθεί κανείς από εσάς να τον βάλει στη θέση του; Και όταν λέω κανείς εννοώ κανείς! Εδώ ρε αν έχετε το θεό σας έρχεται ο ψαράς, σας κλείνει την είσοδο του Δημαρχείου, σας γράφει να μη πω πού και αντί να υπάρχει μια άλλη εικόνα στην είσοδο του Δημαρχείου, ένας άνθρωπος σας κάνει ότι θέλει. Μια φορά που πήγαινα για να πληρώσω το νερό πάω να περάσω από δεξιά, τίποτα, πάω από αριστερά δε χώραγα, του λέω ρε μάστορα που θα περάσω και με ύφος χιλίων καρδιναλίων μου δείχνει την πόρτα του ΚΕΠ και μου λέει: και από κει μπαίνεις. Γι’ αυτό σας αποκάλεσα «χεσμένες κοτούλες». Μη μου πείτε ότι δεν έχει ενοχλήσει αυτή η κατάσταση και σας τους ίδιους;

Και έρχομαι τώρα στο κατεξοχήν παράδειγμα που απεικονίζεται και στη φωτογραφία που στέλνω. Το περίπτερο που έγινε τριάρι με θέσεις (προσέξτε όχι θέση αλλά θέσεις) πάρκιν και με το δρόμο που τραβά θα γίνει και βιλάρα! Δε τη βλέπεται τη κατάσταση; Τι περιμένετε; Φτιάξατε το περίπτερο. Αυτός το επέκτεινε γύρω – γύρω βάζοντας ρολά και άντε καλά έως εδώ αν έμενε εκεί. Μετά τα ψυγεία βγήκαν ποιο έξω και ξανάρθε ο τεντάς και άλλα στηρίγματα και άλλες τέντες και δώστου επέκταση και τα ψυγεία με τα παγωτά δεν έχουν έρθει ακόμη. Δε φτάνει που έκλεισε το πεζοδρόμιο μπρος πίσω, να σου και κάτι κωλοσανίδια που τρώνε τρεις θέσεις παρκαρίσματος!
Εσείς καθίστε και καμαρώστε τον. Πάει ο κόσμος να παρκάρει για να πεταχτεί στη Εθνική και τον προγκάει. Το πεζοδρόμιο και οι θέσεις πάρκιν είναι δικές μας, ούτε καν δικές σας για να τις διαχειριστείτε όπως γουστάρετε εκτός και εάν λόγο συμμετοχής στο συνδυασμό σας του κάνετε πλάτες να φτάσει έως τον ‘Γερμανό’. Σας χαρίζω και τη φωτογραφία για να δείτε το περίπτερο που έγινε αεροδρόμιο. Το Ελ-Βενιζέλ των Μολάων. Και τα λέει όλα αυτά ένας άνθρωπος που σας στήριξε με τη ψήφο του. Έχω άδικο;»

(Από το σχόλιο δεν αφαιρέσαμε τίποτα. Όσο αφορά τη φωτογραφία ζητάμε συγνώμη φίλε αναγνώστη anarmodios αλλά είναι αδύνατον να δημοσιευθεί διότι εκτός από το θέμα σου το χώρο του περιπτέρου που φαίνεται στο βάθος, σε πρώτο πλάνο υπάρχουν εν αγνεία τους τα πρόσωπα δύο συμπολιτών μας που περνούσαν μάλλον τυχαία, από τους οποίους φυσικά δεν έχουμε την απαιτούμενη άδεια. Έχουμε τη γνώμη ότι όλοι μας σαν Μολαΐτες έχουμε γνώση του χώρου)

* Επειγόντως διακοπές!

3 Σχόλια από αναγνώστες

Αυτή η γνώμη κυριάρχησε στο μικρό gallop μας στην αρχή του χρόνου.
Ευτυχώς η πλειοψηφία δεν κινήθηκε σε πιο απαισιόδοξες επιλογές. Φαίνεται ότι στα μέρη μας δε συντασσόμαστε με τους ανθρώπους των μεγάλων πόλεων και κρατάμε ακόμη άμυνες, όσο κουρασμένοι κι αν ήμαστε από την καθημερινότητα.
Διακοπές λοιπόν. Κι εμείς μαζί σας και μάλιστα… επειγόντως!

Αναλυτικά:
Στην ερώτηση «Εν όψει 2008, που πάμε;»
26 από εμάς δήλωσαν έρμαια της κατάστασης ψηφίζοντας ...όπου μας πάει!
42 δήλωσαν σχεδόν φευγάτοι αφού διάλεξαν ...διακοπές!
20 τα έχουν ήδη βάψει μαύρα αφού δηλώνουν ...κατά διαόλου!
& 17 φαίνεται να ελέγχουν την κατάσταση αφού βεβαιώνουν ...έννοια σου! Ξέρουμε τι κάνουμε. Μπράβο παιδιά, σας ζηλεύουμε.



* Ιδέα.

10 Σχόλια από αναγνώστες

Στις ημέρες του black out που υπέστη το blog μας (αδυναμία ανάρτησης δημοσίευσης ή σχολίου), είχε φτάσει ένα e-mail από το φίλο Χρήστο Θεωδορακάκο και με τη ζωντάνια και τη συμμετοχηκότητα που τον διακρίνει, αναφερόταν σε δύο θέματα.

Το πρώτο αν το ανεβάζαμε τώρα θα ήταν ετεροχρονισμένο διότι δεν μπορούμε πλέον να συμμετέχουμε ενεργά στην πρόσκληση που μας απηύθυνε από μέρος του και ο Χρήστος για την "Ώρα της Γης" το Σάββατο στις 29 Μαρτίου 2008. Εκείνο το βράδυ σε πολλές χώρες του κόσμου με πρωτεργάτη την Αυστραλία πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες έβγαλαν τις συσκευές του σπιτιού τους από την πρίζα και έκλεισαν τα φώτα τους, απολαμβάνοντας μία ώρα ησυχίας στο σκοτάδι.

Το δεύτερο παραμένει ζεστό και ζωντανό. Μετά την ανάγνωση, προτείνουμε σε όποιον του προκαλέσει ενδιαφέρον και προτίθεται να συμμετέχει σε μια τέτοια προσπάθεια, να ενημερώσει τους αρμόδιους (Δημοτική Αρχή) ότι διαθέτει ώρες από το χρόνο του ώστε να τη στηρίξει. Έτσι πιστεύουμε ότι μια θετική απόφαση από πλευράς Δήμου θα είναι πιο εύκολη γιατί όπως καταλαβαίνουμε δεν γίνονται οι αδελφοποιήσεις από υπαλλήλους, αλλά από ενεργούς πολίτες.

Το e-mail:
«Καλημέρα και καλή εβδομάδα,
σίγουρα θα θυμάστε τη σελίδα godimitris που ανέφερα σε προηγούμενη επικοινωνία μας. Έτυχε σήμερα να διαβάσω μια νεα ιστορία του Δημήτρη, ο οποίος αυτο το διάστημα βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα. Στη χώρα αυτή υπάρχουν 3 (τουλάχιστον) πόλεις με Ελληνική ονομασία. Η μια είναι η Atenas (Αθήνα), η άλλη είναι η Grecia (Ελλάδα) και η τρίτη είναι η Esparza (Σπάρτη). Στην ιστορία αυτή (http://www.godimitris.gr/view.php?artid=1419) αναφέρει πως ο δήμος της Grecia ζητά να αδελφοποιηθεί με ενα δήμο στην Ελλάδα. Αν τη διαβάσετε θα βρείτε τον τρόπο επικοινωνίας με τους ανθρώπους στην Κόστα Ρίκα. Επειδή σίγουρα θα υπάρξουν πολλοί δήμοι που θα θέλουν να αδελφοποιηθούν με τη Grecia, ίσως ο δήμος Μολάων να έκανε μια κίνηση για αδελφοποίηση με την πόλη Esparza.
Θα στείλω την ιδέα και στο δήμο Μολάων και θα σας κρατήσω ενήμερους.
Φιλικά,
Χρήστος»

* Επείγον. Εμπρός παιδιά βοηθήστε!

6 Σχόλια από αναγνώστες

Το e-mail:
«Ήρθα πρόσφατα στην πόλη σας και ανάλαβα καθήκοντα διευθυντή στο Λύκειο Μολάων.
Μας στάλθηκε πρόσφατα μια εγκύκλιος από το Υπουργείο μας που ζητά να παραθέσουμε τις προτάσεις μας ώστε τα σχολεία να μην χαρακτηρίζονται πλέον με έναν κωδικό αριθμό αλλά του δώσουμε ένα όνομα, γεγονός που το κρίνω θετικό.
Η ονομασία του Σχολείου θα εκμαιευτεί από ιστορικά πρόσωπα της περιοχής, γεγονότα, δράσεις, φυσικές ομορφιές, πολιτιστικά δρώμενα κλπ.
Αγνοώντας την κληρονομιά και την δράση του τόπου σας, στην αναζήτησή μου ανακάλυψα την ιστοσελίδα σας, για την οποία σαφώς σας συγχαίρω.
Επιζητώ από την «ελεύθερη είσοδο» βοήθεια στο πρόβλημά μου, με προτάσεις επί της ονομασίας του Σχολείου και με ένα σύντομο ιστορικό για την κάθε πρόταση.
Επειδή οι ημερομηνίες πιέζουν θα επιθυμούσα απαντήσεις σήμερα, αν βέβαια είναι εφικτό και αν έχετε το περιθώριο να παρακολουθείτε συνέχεια τα e-mail σας.
ΜΕ ΤΙΜΗ
Γ. ΚΟΚΚΙΝΗΣ» kokkinis@sch.gr


Το e-mail έχει ημερομηνία αποστολής 3 Απριλίου. Ζητάμε την κατανόηση από όσους έστειλαν κάτι χρονικά νωρίτερα, αλλά προηγήθηκε σαν δημοσίευση λόγω του επείγοντος που το χαρακτηρίζει.
Ας κατεβάσουμε ιδέες. Στο κάτω – κάτω σαν Μολάΐτες, αλλά και σαν μαθητές που περάσαμε από αυτό το σχολείο μας αφορά. “Ελεύθερη Είσοδος” ήμαστε όλοι μας.
Ας συνδράμουμε έναν μη Μολαΐτη στην προσπάθειά του να αποφασίσει κάτι καλό για τον τόπο μας. Εμείς εκτιμούμε το ότι αναζητά τη καλύτερη λύση παντού.
Ας αφιερώσουμε 2 λεπτά από το χρόνο μας τώρα και ας βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει. Δεν μας κοστίζει τίποτα. Διαδώστε το και σε άλλους. Αναζητείται …Νονός!

* Τιμή και Δόξα! (με ομπρέλα, πιτόγυρους & coca-cola).

11 Σχόλια από αναγνώστες

Γράφει στο e-mail του ο “Super Mike”:
«Τον τύπο δεν τον ήξερα αλλά για να τον κάνουν άγαλμα κάτι καλό θα έχει κάνει. Ρώτησα σπίτι και μου είπαν ότι είναι ο Βλαχανδρέας παλιός Δήμαρχος. Εγώ βασικά γραμμένα έχω όλα τα αγάλματα αλλά αυτόν τον τύπο τον πάω γιατί μου είπαν ότι δε μάσαγε ποιανού είναι η μάντρα την πέταγε κάτω και έφτιαχνε δρόμους και κάτι άλλα ψιλά, γι’ αυτό και τον έκαναν άγαλμα. Μια μέρα στη παρέα από το γέλιο που κάναμε μαζί του λιώσαμε. Ο ‘διανοούμενος’ το πέταξε πρώτος.

«Ρε σεις για κοιτάτε του ‘ασπρούλη’ του βάλανε και ομπρέλα δίπλα για τον ήλιο. Τώρα που θα καλοκαιριάσει θα την βολέψει. Να του φορέσω και το καπέλο;» Ακολούθησε κράξιμο. «Άντε ρε ‘φιφή’ κόψ’ τις μαλακίες, θα μας τη πούνε». «Ναι ρε, εμένα περιμένανε έτσι που τον καταντήσανε. Για ρίχτε καμιά καλύτερη ματιά. Στο σβέρκο, πίσω απ’ την ομπρέλα του έχουνε μια διαφήμιση της coca-cola». «Ρε ποια coca-cola, το καλάθι με τα σκουπίδια που του καρφώσανε στο μισό μέτρο πάνω στα νύχια δε το βλέπετε;» Η φάση τράβηξε πολύ. «Του βάλανε και το τραπεζάκι μια ανάσα για να έχει παρέα στη φραπεδιά και το καλάθι για να πετάει τα χαρτιά όταν κατεβάζει το βράδυ τους πιτόγυρους». Και η φάση έκλεισε από το ‘γκάζι’ που είπε «τον βλέπω και καμαρώνει, όταν θα τον κλείσουνε με τίποτα καφάσια μπύρες μπροστά θα καμαρώνει τ’ α…… μου».
Κλείνοντας το e-mail ο Super Mike μας λέει:
«Πάρτε και τη φωτογραφία που τράβηξα με το κινητό. Εσείς τι λέτε για όλα αυτά;»

Εμείς; Εμείς τι να πούμε; Πάλι καλά που ο ‘ασπρούλης’ δεν έχει χέρια, αλλιώς το καλάθι δεν θα το καρφώνανε στα νύχια του αλλά θα του το έδιναν στην αγκαλιά!
Τιμή και Δόξα! …και μη χειρότερα.

* Επιτέλους, πρόσβαση ξανά!

4 Σχόλια από αναγνώστες

Θύματα μιας παρεξήγησης ή ενός τεχνικού προβλήματος με καλή δικαιολογία; Ότι κι αν ήταν, έπρεπε να αλλάξει ο μήνας για να μας επιτρέψουν την επαναλειτουργία των κωδικών μας στους server του blogger.com.
Οι δικαιολογίες για το ότι το blog μας βρέθηκε στα υπό επιτήρηση επειδή υποδείχθηκε ως παράνομος διακινητής υλικού πνευματικής ιδιοκτησίας (σύμφωνα με το απαντητικό e-mail) δεν ξέρουμε ποιον έπεισαν. Εκείνο όμως που θα θέλαμε να μάθουμε είναι πως έφτασαν όλα αυτά στο blogger.com (αν έφτασαν από κάποιον και δεν αποτελούν απλά δικαιολογία).
Ας είναι… ξεπηδάμε από τη ‘στενή’ και αθωωμένοι πλέον, αναπνέουμε στην ελεύθερη blogοσφαιρα.
Άντε βρε… ευχηθείτε μας κατά το σύνηθες των τελευταίων ημερών: «Καλώς τα παιδιά»!