* "Άρων άρων σταύρωσoν αυτόν"

(με αφορμή λίγα σχόλια)

Πρόλογος:
Είμαστε περήφανοι για τους φίλους μας. Πολύ περήφανοι. Τόσο που λυπόμαστε και μόνο που αυτό το blog έγινε αιτία να τους αναφέρουν. Και ας μη ξέρουν ούτε εμάς, ούτε τους φίλους μας.

Ενότητα 1η:
Φίλε Χ.Θ. θα σου πω μια ιστορία σχετικά με κάποιες εικόνες που συναντούσαμε παλιότερα στα χωριά. Θα έχεις ακουστά αν δεν πρόλαβες και κάποιες περιπτώσεις στα δικά μας μέρη. Κάποιοι πνευματικά καθυστερημένοι ή σωματικά ατελείς συνάνθρωποί μας, γίνονταν από κάποιους αντικείμενο εμπαιγμού και λοιδορίας, Άλλους τους εγκατέλειπε ολημερίς το σπίτι τους και περιφερόμενοι γίνονταν βορά στον οποιωνδήποτε και άλλους νιώθοντας ντροπή τους κλειδαμπάρωναν μέσα με τη βία. Γιατί; Γιατί έξω βασίλευε η φρίκη, βασίλευε η βλακεία, βασίλευε η ζούγκλα του εγώ μιλάω πιο γρήγορα από ‘σένα που τραυλίζεις, του εγώ τρέχω πιο γρήγορα από ‘σένα που κουτσαίνεις, του εγώ σε σπρώχνω ή σε δέρνω γιατί εσύ έχεις μάθει πάντα να φυλάγεσαι αφού όποιος θέλει δικαιωματικά σου ρίχνει κι από μία. Προς θεού! Δεν γενικεύουμε. Και τότε υπήρχαν άνθρωποι με λογική, με συμπόνια με αισθήματα προσφοράς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, περιέθαλπταν αυτούς τους συνανθρώπους τους. Μιλώ για την πλειοψηφία, για το γενικότερο κακό. Ας πούμε σαν την αντίληψη του ξύλου στους μαθητές από τους δασκάλους τότε, παλιότερα. Είχαν το δικαίωμα και έριχναν όχι όμως όλοι. Υπήρχαν και οι εξαιρέσεις, αυτοί που σήμερα απολαμβάνουν το σεβασμό μας στις σκέψεις και στις αναμνήσεις μας. Μιλώ για τον κοινωνικό ρατσισμό των ανήμπορων, των μη προνομιούχων, των εντελώς τυχαία (γιατί έτσι το αποφάσισε κάποιος εκεί πάνω) ελλειμματικών, σωματικά ή πνευματικά. Αυτοί οι άνθρωποι, αυτά τα παλικάρια, γιατί παλικάρια ήταν αφού άντεξαν βιώνοντας τον εξευτελισμό κάθε μέρα κάθε ώρα από τη γέννηση τους έως τον θάνατό τους. Έως τη στιγμή που κάποιος από ψηλά αποφάσιζε ότι έφτασε η ώρα που (αυτά τα διαφορετικά από τα άλλα δημιουργήματα του) έπρεπε να γαληνέψουν.

Ενότητα 2η:
Αυτά για τότε. Για σήμερα ΤΙ; Τι έχει αλλάξει από αυτό τον κοινωνικό ρατσισμό; Ένα έχει αλλάξει σίγουρα. Το φαίνεσθε! Σήμερα φαντάζει αδιανόητο η δημόσια γιούχα σ’ ένα ανήμπορο άτομο. Σήμερα φαντάζει αδιανόητο ο εμπαιγμός ενός τέτοιου συνανθρώπου μας από την ομήγυρη. Προσοχή όμως, μόνο σε δημόσια θέα. Γιατί αν είμαστε πίσω από ένα πληκτρολόγιο, θεωρητικά ανώνυμοι; Τότε; Ότι διαφορετικό σε αντιλήψεις, ικανότητες, τρόπο ζωής ή σκέψης κάποιοι (ευτυχώς ελάχιστοι) το ισοπεδώνουμε, το λοιδορούμε; Εξαρχής δεν είχα σκοπό να το γράψω αλλά θα το πω. 'Σε βρήκα, σε κατάλαβα, εσύ είσαι, εσύ γράφεις' κλπ αφήνουν να εννοηθεί μερικοί (πιστεύω ένας ή δύο σχολιαστές γιατί παραπάνω δεν πρέπει να είναι). Όλη αυτή η εξυπνάδα αγγίζει τα όρια της υπέρτατης βλακείας. Όλη αυτή η επίθεση σε κάποιον συγκεκριμένα (κι ας με συγχωρέσει ο θεός κι ο ίδιος) συνυπολογίζοντας όλα τα πιο πάνω που θα βγάλει; Πόση ικανοποίηση σας δίνει επιτέλους να επιτίθεστε σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις; Δεν πρέπει να σχολιάσουμε περαιτέρω.

Ενότητα 3η:
Κάντε το πρώτα σ’ εμένα γιατί εγώ πρώτα απ’ όλα είμαι ο γενικά ανήμπορος ο νοητικά καθυστερημένος, ο έτσι, ο αλλιώς, ο βλάκας που μαζί με κάποιους άλλους νόμιζα ότι θα φτιάξουμε ένα blog για τους Μολάους, που έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε, για να μπορούμε αυτά που μας προβληματίζουν να τα αποτυπώνουμε κάπου, κι αν θέλει κάποιος να τα διαβάζει ας το κάνει. Αν θέλει και να σχολιάζει επίσης ας το κάνει. Αν θέλει και να γράψει ορίστε, εδώ θα ήμασταν με ένα e-mail και το ‘ανεβάζαμε’ στο blog. Τόσο απλά. Μήπως σας ικανοποιεί ο ανύπαρκτος τοπικός Μολαΐτικος τύπος; Μήπως είμαστε περιττοί; Μήπως, λέω μήπως θέλουν κάποιοι την αποκλειστικότητα της παρουσίας των Μολάων στο διαδίκτυο και το molaoi.blogspot.com χαλάει αυτή την αποκλειστικότητα; Συγνώμη αλλά δικαιολογημένα κάνουμε τις σκέψεις αυτές. Έχουμε λάβει e-mail εδώ και καιρό (ζητά το σχολιασμό μας, αλλά δεν το κάνουμε) που μας αναφέρει ότι σε Μολαΐτικο site στο διαδίκτυο αναφέρεται απαξιωτικό σχόλιο για άλλο Μολαΐτικο site αποτέλεσμα και αυτό προσωπικής προσπάθειας που απαιτεί χρόνο, κόπο και τέλος πάντων προηγήθηκε πολλών άλλων. Τι εξυπηρετεί να ρίχνουμε μπηχτές του τύπου: ‘Καλό, ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά ανανεώνεται σε αργό ρυθμό’. Σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί που κάποια πράγματα από την δική σας προσπάθεια καλοί μου σχολιαστές δεν τους αρέσουν. Το έγραψαν όμως με απαξίωση πουθενά; Ούτε σε εσάς δεν θα το είπαν και καλά έκαναν γιατί σεβάσθηκαν κόπο, ιδρώτα χαμένες ώρες, και όλα όσα ξέρεται για την κατασκευή και την συντήρηση αυτών των σελίδων. Δεν υπήρχε λόγος να πληγώσουν τον ενθουσιασμό σας.

Επίλογος
- Σκοπός δεν υπάρχει.
- Καρέκλες δεν διεκδικήσαμε ποτέ ούτε έχουμε πρόθεση.
- Αγαπούμε το χωριό μας και το δείχνουμε.
- Δεν τοποθετούμαστε απέναντι σε συγκεκριμένα άτομα ή αρχές.
- Δεν σβήσαμε έως τώρα κανένα σχόλιο ούτε έχουμε σκοπό να το κάνουμε. Τα θέλουμε όλα εδώ για να μας θυμίζουν την πραγματική εικόνα της κοινωνίας μας να μας κρατούν προσγειωμένους και να μας κάνουν σοφότερους.

(Το τελευταίο σχετικά με τα σχόλια άλλαξε. Αποφασίσαμε να αντισταθούμε στον έναν ή στους δύο και να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια τη δική μας και των επισκεπτών.)

23 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή απ' αυτό που βλέπω μέχρι τώρα...
α) συνεχίζει να μου δίνεται η εντύπωση, πως πίσω από τον εν λόγω ιστότοπο, κρύβονται κάποιες σκοπιμότητες. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά την ανωνυμία δεν μπορώ να την εξηγήσω αλλιώς.
β) Λίγες ημέρες πριν, στην τελευταία μου καταχώρηση, όπως και σε άλλες, άναψα λίγο το φιτίλι (μάλλον) και βλέπω να θίγονται κάποιοι από ανώνυμους.
Δυστυχώς, αυτό που φοβόμουν μόλις άρχισε να συμβαίνει.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ στους δημιουργούς του molaoi.blogspot.com να διακόψουν τη λειτουργία του και να μην αρκεστούν σε πιθανό, μόνο, σβήσιμο μηνυμάτων. Επειδή πιστεύω πως κάποιος από εσάς θα αγαπά τους Μολάους πραγματικά και μπορεί να προσφέρει μέσω του διαδικτύου, ας το σταματήσει αυτό που γίνεται, ξεκινώντας κάτι ΝΕΟ, ΕΠΩΝΥΜΟ και πιο ελεγχόμενο.
Εγώ έχω όλη τη διάθεση να βοηθήσω, να καθίσουμε στην πλατεία μια μέρα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Που θα με βρείτε, ξέρετε.

Υ.Γ. Ως δημιουργός μια άλλης ιστοσελίδας Μολαΐτικης, παρακαλώ να διευκρινιστεί για ποιον μιλάτε πως αναφέρεται απαξιοτικά για άλλη ντόπια ιστοσελίδα. Αν εννοείτε εμένα, έχω αναφέρει μόνο πως η ιστοσελίδα του Δήμου έχει μείνει στάσιμη και παλαιότερα στην κεντρική σελίδα είχε μόνο το ΔΣ.

Χ. Ζερβάκος

Ανώνυμος είπε...

Την κατασκευη της ιστοσελιδας του δημου μολάων εχει αναλαβει η εταιρεια
Singular,προκειται για την εταιρεια που μεταδιδει τα αποτελεσματα των εκλογικων αναμετρησεων.Ενας φιλος...

Ανώνυμος είπε...

Αν κάποιος αγαπαει το χωριο του,φιλε δημιουργε του Blog και σου το γράφω αυτο το σημείωμα χωρις καμια απολύτως δοση αρνησης απεναντί σου γιατι απλά δεν σε γνωρίζω,καταρχήν γινεται επώνυμος και όχι ανώνυμος δημιουργος
και κατα δεύτερον και κατα την ταπεινή μου γνώμη απείρως πιο σημαντικό συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.Γινεται ενεργός πολίτης.Φανερώσου γιατι πραγματικά τείνω να πιστέψω και εγώ όπως και πολλοι αλλοι φιλοι που σερφάρουν στο intenet οτι πίσω απο την δημιουργία αυτου του Blog πραγματικά κρύβονται αλλες σκοπιμότητες.Ολα αυτα σου τα έγραψα χωρις καμία δόση εμπάθειας.Να σαι καλα.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ίσως να μην το διατύπωσα καλά, όταν λέω "Δυστυχώς, αυτό που φοβόμουν μόλις άρχισε να συμβαίνει", εννοώ τους Ανώνυμους κατήγορους που αναφέρονται και θίγουν ή κατηγορούν πολίτες ονομαστικά. Είναι άδικο, ακόμα κι όταν αναφέρονται στα σωστά πρόσωπα.

Επίσης, στην ιστοσελίδα που επιμελούμαι, από το Νοέμβριο του 2006, δημοσιεύω τα σχόλια λίγο αργότερα, αφού δω πρώτα το email του αποστολέα. Εκεί, επισκέπτες είναι και μικρά παιδιά. Πολλοί από εσάς θα έχετε επισκεφθεί κι ένα άλλο βιβλίο επισκεπτών (Μολαΐτικο), όπου ο ένας βρίζει τον άλλον κι ο webmaster δεν προλαβαίνει να σβήνει κακόβουλα μηνύματα.
Χ.Ζ.

Ανώνυμος είπε...

vrika poli prosfata to site apo to wikipedia kai xarika poli. Pragmatika xreiazetai poli kati tetoio. Se kapoious tha aresei se kapoious oxi. Etsi ginetai panta.

O skopos kathe blog einai o kathenas na ekfrazei tin apopsi tou. Ti paei na pei eksipiretei skopimotites? Opoios to pisteuei auto min ksanampei sto site. O kosmos den perimenei 2-3 magges oi opoioi "anakalipsan" oti to site krivei skopimotites na tous prostatepsei. O kathenas mporei na diavazei kai na krinei.

Einai wraio pou afierwnete xrono kai kopo gia na mporoume oloi na diavazoume nea tou xwriou mas apo to diadiktio. Makari na emfanistoun kai alles tetoies prwtovoulies.

(To sxolio apo to site pou anafereis sto post sou den nomizw pws itan kai toso apaksiwtiko, isa isa anaferei oti to site einai kalo)

sinexiste etsi kai kalitera

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογράφω το σχόλιο του freaked. Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας και αν μπορείτε αλλάξτε λίγο την εμφάνιση του blog. Tέλος, διορθώστε τον τίτλο [σταύρωσον].

Ανώνυμος είπε...

Είναι τουλάχιστον βλακώδες και ανήθικο (εξαρτάται πώς αντιλαμβάνεται κανείς τον όρο "ηθική"), κάποιος που τον ενοχλεί η ανωνυμία, να μπαίνει ανώνυμα και να θίγει συμπολίτες του.

Το blog δεν πρέπει να κλείσει επειδή μερικοί, καλλιεργώντας το Τατιανο-Δρουζο-ΚουςΚουσικό σύνδρομο, τρώγονται να μάθουν ποιός είναι αυτός που γράφει. Είδατε τι έγινε οταν κάποιος υποψιάστηκε οτι ο δημιουργός είναι κάποιος Γιώργος? Τι φταίει το blog αν κάποιοι είναι τόσο ανεγκέφαλοι που κοροϊδεύουν λάθος άτομα?Και σε τελική ανάλυση, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ?

Φίλε μου, δυστυχώς το παράδειγμα με τον "ξεχωριστό" συνάνθρωπό μας και τις αντιδράσεις του κόσμου εξακολουθεί να υφίσταται και στις μέρες μας.Και μάλιστα φανερά. Και δε χρειάζεται να είναι κανείς ανάπηρος για να γίνει στόχος. Οποιοσδήποτε διαφέρει απο το σύνολο, οποιοσδήποτε ξεχωρίζει απο το πλήθος, οποιοσδήποτε καινοτομεί, γίνεται στόχος κοροϊδίας και αμφισβήτησης. Και το κακό ξέρεις ποιό είναι? Οτι όσο περισσότερο έχει δίκιο και είναι σωστός, τόσο περισσότερο πόλεμο δέχεται. Απόδειξη το μοναδικό πρόβλημα και η μοναδική απαίτηση μερικών που δεν είναι τίποτε άλλο απο το να μάθουν το όνομα του δημιουργού. Δεν τους νοιάζει αν τα προβλήματα υπάρχουν, δεν τους νοιάζει αν οσα γράφονται εδω είναι σωστά, δεν τους απασχολεί να ψάξουν τα θέματα και να λύσουν τα προβλήματα...Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μάθουν ονόματα. Δώσε όνομα και αμέσως τα προβλήματα θα λυθούν (ή μήπως δημιουργηθούν περισσότερα?). Φαντάζεσαι τι θα γινόταν αν έλεγες ποιός είσαι, και μάλιστα αν ήσουν όντως αυτός που κορόιδευαν χθες?

Θα ξαναπώ οτι αποψή μου είναι πως τα blog δεν λειτουργούν μόνο σαν ημερολογιάκια που πάει κάποιος και γράφει πώς πέρασε τη μέρα του. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Όποιος ασχολείται με το internet θα γνωρίζει πως τα περισσότερα blogs λειτουργούν ανώνυμα, ακόμα και εκείνα που τα χώνουν κανονικά.


Αυτά και συγγνώμη αν τα έγραψα μπερδεμένα, αλλά τυχαίνει να έχω και λίγη δουλειά ταυτόχρονα.


Φιλικά,
Χρήστος Θεοδωρακάκος

Ανώνυμος είπε...

Χ.Θ.Γράφεις από την πρώτη στιγμή επώνυμα και κανείς ποτέ δεν σε κοροιδεψε, κανένας δεν σε έβρισε, κανείς δεν σε απείλησε και κανείς δεν σου δημιούργησε κάποιο πρόβλημα.Ίσα ίσα που όπως θα έχεις καταλάβει όλοι μάχονται εδώ μέσα να σε πάρουν με το μέρος τους,ανώνυμοι και ψευτοεπώνυμοι που χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, επειδή όλοι έχουμε καταλάβει ότι νοιάζεσαι πραγματικά και έχεις σωστές απόψεις.Άρα το πρόβλημα δεν είναι τα ονόματα αλλά οι απόψεις,η προέλευση και οι σκοπιμότητες τους.Καλά κάνουν και γράφουν ότι γράφουν,δικαίωμά τους να έχουν όποια άποψη γουστάρουν αλλά είναι και δικό μου δικαίωμα να έχω άποψη και να διαφωνώ.Όσο για την προσπάθεια που κάνει ο ίδιος ο Γιώργος να παρουσιάσει τον εαυτό του ως έναν αναξιοπαθούντα που τον "χτυπά" ένας κακός συμπολίτης του,ρατσιστής και βαναυσος, τότε απλά λυπάμαι.Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια χαρά άνθρωπος,χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, τυγχάνει να είναι γνωστός μου και το μόνο πρόβλημα που έχω μαζί του είναι οι απόψεις του και ο τρόπος που κατά καιρούς τις εκφράζει δημόσια.Αυτά.Αν η διαφορετική άποψη σας πειράζει τόσο μείνετε μόνοι σας ανταλλάσωντας μεταξύ σας τις ίδιες απόψεις που καθημερινά λέτε από κοντά αφού μια παρέα είστε (δεν ισχύει φυσικά για τους Χ.Θ. και Χ.Ζ.).Σας απαλλάσω από τα ενοχλητικά μου σχόλια,ζήστε το παραμύθι σας και την ψευδαίσθηση ότι προσφέρατε στον τόπο σας (ούτε αυτό ισχύει για τους Χ.Θ. και Χ.Ζ.).
Αλαβάνος.

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Μα δεν καταλαβαίνετε επιτέλους; Τι σχόλια είναι αυτά; Πόσο ξεκάθαρα πρέπει να το γράψουμε; Αφήστε κάποιους στη καθημερινότητά τους. ΔΕΝ έχουν σχέση με αυτή τη προσπάθεια. Τι θα νιώσουν αν αντιληφθούν αυτά τα σχόλια ότι είναι σε κοινή θέα; Τι βιασμός είναι αυτός;

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας μου ήρθε.
«Μικρό χωριό, μεγάλη αντάρα!»

Ανώνυμος είπε...

Και μια είδηση της τελευταίας στιγμής:

Διαψεύστηκαν ως αβάσιμες οι πληροφορίες που ήθελαν τον πρώην και τον νυν Δήμαρχο των Μολάων να ηγηθούν της παρέλασης ώστε να δώσουν την ευκαιρία στους Μολαΐτες να τους επευφημήσουν για το καταπληκτικό και άρτιο αποτέλεσμα του έργου της πλατείας.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αλαβάνε σαφώς και δεν με κορόιδεψε κανένας και κυείως δε με έβρισε.Αν υπαινισσόμουν κάτι τέτοιο θα ήμουν ψεύτης.Άσχετα αν κάποια στιγμή έτυχα ψιλο-ειρωνικών σχολιων.Και αυτά μέσα στη συζήτηση είναι.

Ούτε βέβαια θα αρνηθώ ή θα κατακρίνω αντίθετες απόψεις. Ισα ισα που θα πρέπει να υπάρχει και η αντίθετη άποψη μιας και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνω εγω λάθος στις απόψεις μου και αν ακούσω κάτι διαφορετικό, θα θα κάτσω να το μελετήσω και αν όντως είμαι λάθος θα αναθεωρήσω.Το έχω κάνει άλλωστε πολλές φορές στην προσωπική μου ζωη και μου έχει βγεί σε καλό. Πρόσεξε ομως, "οταν υπάρχουν αντίθετες απόψεις, με επιχειρήματα και καλά διατυπωμένες", όχι σχόλια που απλά λένε οτι κάνω λάθος.

Για παράδειγμα, στην ερώτησή μου για την πυρασφάλεια με κατατόπισε αρκετά ο Χρήστος με την απάντησή του. Όσο έβλεπα σχόλια του στυλ "όσοι γράφετε στα blog δεν κάνετε κάτι και κάνετε κακό στους Μολάους" τόσο φούντωνα. Ρωτάω κάτι και περιμένω μια απάντηση που να μου λύνει την απορία και οχι να με στήνει στον τοίχο και να με πυροβολεί επειδή έκανα την ερώτηση.

Σε τελική ανάλυση ο δημιουργός του blog αναφέρει προσωπικές του σκέψεις , παράπονα και ιδέες. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να τις ενστερνιστεί και να τις ακολουθήσει. Τώρα, αν υπάρχουν άτομα που προσυπογράφουν τις απόψεις αυτές, δε φταίει ο bloger, όπως δεν φταίει αν υπάρχουν άτομα αντίθετα με αυτόν. Το θέμα είναι και οι μεν και οι δε να εκφράζονται με επιχειρήματα και ιδέες. Έτσι θα μπορεί να υπάρξει υγιής διάλογος και καλά αποτελέσματα.


Χρήστος Θεοδωρακάκος

Ανώνυμος είπε...

Φίλε «Αδόρφε» είσαι μεγάλος!
το ‘βγαλες πάλι το λαβράκι.

«Ο giorikas γράφει το blog»
είπες, και μ’ έκανες Λαμπράκη!

Που ‘χει τα media πολλά
κι εφημερίδες με ουρά!

Με γύμνωσες μπροστά σε κόσμο
πάει το φύλο της ‘συκής’

Γι’ αυτό κι εγώ διεκδικώ
το Μέγαρο της μουσικής.

Φεύγω ταχιά για την Αθήνα,
πάω να πάρω τα κλειδιά

Ήρθε η ώρα του giorika!
Χρηστάκη, τράβα στη μαμά!

Ανώνυμος είπε...

Χ.Ζ. Δεν θα πω όλα όσα θα έλεγα σε αντίθετη περίπτωση. Αν π.χ. απευθυνόμουν σε κάποιον με ψευδώνυμο σαν και εμένα, γιατί άσχετα αν αποδέχομαι ή όχι τις απόψεις σου για την ανωνυμία θεωρώ υποχρέωσή μου να τις σεβαστώ στο σχολιασμό των γραφώμενών σου.
Επισημαίνω τα ακόλουθα επιγραμματικά και χωρίς εξάρσεις:
α) Ζητάς την διακοπή του blog για να αρχίσει κάτι νέο, επώνυμο (καλά ως εδώ) και ελεγχόμενο;;;!!! (άκουσον – άκουσον). Σε blog αυτό; Σε blog; Ας περιηγηθούμε σε όποια blog βρούμε μπροστά μας και είμαι σίγουρος ότι ο χαρακτηρισμός ελεγχόμενο blog θα εξαφανιστεί από το λεξιλόγιό μας. Αυτά δεν πάνε μαζί, πώς να το κάνουμε. Άλλο ιστοσελίδα, άλλο blog.
β) Είσαι πρόθυμος να βοηθήσεις και καλείς όποιον ενδιαφέρετε στην …πλατεία, το ποιο αντιπαραγωγικό σημείο του χωριού μας. Τι καλό έχει δώσει η πλατεία έως σήμερα στη τοπική κοινωνία; Όταν θα ξαναβρεθείς εκεί κοίταξε γύρω σου και αναρωτήσου: βλέπεις στα πρόσωπα της πλειοψηφίας των θαμώνων καμιά εγκλωβισμένη παραγωγικότητα; Αν τους παίρναμε με τη σειρά και τους ζητούσαμε την συνεισφορά του χρόνου τους για την δημιουργία ενός blog, τι θα εισπράτταμε από αυτούς; Δεν μιλώ για ένα ή δύο που θα δεις και θα μπορούσαν. Μιλώ για την πλειοψηφία. Δεν είμαι απόλυτος, ούτε θεωρώ την πλατεία αποκλειστικά στέκι ανίκανων και αδιάφορων.
Πάρε όμως τη ζυγαριά. Θαμώνες 30. Από αυτούς:
- ‘Ωχ αδερφέ’ 8,
- τι είναι blog; 11,
- φωνακλάδες σε όλα μέσα αλλά αντιπαραγωγικοί αφού μόνο λένε χωρίς να δημιουργούν 3,
- ‘ρε για να μου ζητά αυτός κάτι κάποιες σκοπιμότητες έχει και εγώ δε τσιμπάω’ 6,
- δημιουργικοί 2
για πες μου τι κάνεις με τέτοιο υλικό; Blogάρεις σίγουρα, blog όμως δεν φτιάχνεις. Πως το φτιάχνεις; ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ή με φίλους. Αν λοιπών έχεις την όρεξη και το χρόνο (για ικανότητες δεν λέω, αυτό θα φανεί στη πορεία) να το συντηρείς, ξεκίνα ή ξεκινήστε τώρα! Με τους δικούς σας κανόνες και ιδέες.
Το χωριό μας έχει αρκετούς παραγωγικούς πυρήνες αλλά δεν βρίσκονται στη πλατεία, είναι σε άλλους πιο κρυστάλλινους και καθαρότερους χώρους κατάλληλους για εργασία. Η πλατεία είναι μόνο για παρελάσεις και καφέ. (Άποψή μου) Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να τους βρεις. Είναι σε συλλόγους που προσφέρουν στους συμπολίτες μας (που απ’ ότι κατάλαβα συμμετέχεις), είναι σε προσπάθειες περίθαλψης αναξιοπαθούντων (ναι υπάρχουν και τέτοιες στους Μολάους), είναι σε ομάδες που ζωγραφίζουν, παίζουν θέατρο, περπατούν και χαίρονται τη φύση, είναι σχεδόν παντού. Όχι όμως στη πλατεία. Και στο κάτω - κάτω γιατί θα πρέπει να πάρει τις ευλογίες κάποιων άλλων ένας που θέλει να φτιάξει κάτι αντίστοιχο; Γιατί πρέπει αν έχεις κάτι τέτοιο κατά νου να με ρωτήσεις αν θέλω, αν το εγκρίνω, πως το θέλω αν μπορώ αν πρέπει κλπ; Για την ιστοσελίδα του συλλόγου σου ρώτησες πολλούς; Φαντάζουμε κανέναν και καλά έκανες!

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση προς Ritas:
- Στη δημιουργία κάτι νέου, δεν ανάφερα τη λέξη BLOG.
- Κι αν είναι όμως blog, τι πειράζει αν είναι επώνυμο κι ελεγχόμενο, για αυτούς που βρίζουν ή εκθέτουν σοβαρά συμπολίτες μας; Αρκεί μόνο να γνωρίζουμε το email αυτού που συμμετέχει.
- Εγώ συμμετέχω, όπως έχω πει, σε καμια 10αριά άλλα blog και forum. Υπάρχει και το παρεΐστικο, με τα ψευδώνυμά μας, αλλά και με τις φωτογραφίες μας.
- Όλα σχεδόν τα blog στον κόσμο, είναι ανώνυμα. Όμως, αυτό δε μπορεί να γίνει στη μικρή μας κοινωνία. Σε ανώνυμη πρωτοβουλία, που αφορά τους μικρούς μας Μολάους, δε μπορώ να συμμετέχω γιατί θα με πάρει και εμένα η "μπάλλα" κάποια στιγμή.
- Σε κάτι παρόμοιο αλλά επώνυμο, ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ πόσο θα θέλω να βοηθήσω κι ιδιαιτέρως σε μια συλλογική προσπάθεια.
- Όσον αφορά τους θαμώνες της πλατείας των Μολάων, επείτρεψέ μου να ξέρω περισσότερα μιας κι εγώ πηγαίνω εκεί. Εσύ προσπάθησε να προσφέρεις κλεισμένος/νη στο σπίτι σου ή δίνωντας τα λεφτά για τον καφέ σου στο Κάστρο, που ίσως σου ταιριάζει καλύτερα. Ζήτησε όμως λογαριασμό "ΝΤ"...
- Για την ιστοσελίδα που λες, ρώτησα βέβαια. Τι έννοια θα είχε η λέξη "σύλλογος" αν το αποφάσιζα μόνος μου; Δεν έχω το δικαίωμα, πιστεύω, ακόμα και να αναφέρω από εδώ, ούτε διεύθυνση-web ούτε κι όνoμα συλλόγου.

Ουφφ κουράστηκα. Χρόνια πολλά στους Δημήτριδες/τρούλες
ΧΖ

Ανώνυμος είπε...

Δείτε κι αυτό και πείτε μου αν μπορεί να καταφέρει αυτή τη συγκέντρωση ΕΝΑΣ, ΜΟΝΟΣ του και ΚΡΥΜΕΝΟΣ:
http://www.apela.gr/17-33.html
Σημερινή δημοσίευση από τον apela.gr

Ανώνυμος είπε...

Τι να σου πω. Εγώ προσπάθησα να σου δήξω και τον άλλο δρόμο, αλλά εσύ ειρωνευόμενος με έστείλες στο κάστρο για καφέ. Θα σε συμβούλευα αν θέλεις να ακούσεις, να εγκαταλείψεις το ύφος του αγαπωπατρίδη του μοναδικού και γνήσιου Μολαΐτη. Φόρεσαν και άλλοι αυτή τη μουτσούνα και μάλιστα γνωστοί σε όλους και στο τέλος τους έπνιξε μένοντας μόνοι τους και γραφικοί. Κάνει κακό το πολύ φούσκωμα στο παγώνι γιατί και νέος είσαι και χθεσινός σε σχέση με κάποιους άλλους στα κοινά και στους συλλόγους. Μπορεί να ξεπεράσεις πολλούς αλλά θέλει ανηφόρα, θέλει κάποιες δεκαετίες η διαδρομή. Σου ζητώ συγνώμη για το θάρρος που πήρα. Καλό ταξίδι και ευχές για δημιουργία στην πορεία σου και πάντα ακούραστος.

Ανώνυμος είπε...

Βάζεις λόγια σε κάποιον που δεν είπε, με μεταμορφώνεις σε κάτι που δεν είμαι ούτε επιδίωξα ποτέ.
Θα προτιμούσα αν ήθελες να μου κάνεις κακό, να με έβριζες αισχρότατα, παρά να κάνεις αυτό που κάνεις τώρα.

Επειδή ψειλιάζομαι πως ανήκεις κι εσύ στο ΓΚΡΟΥΠ που έχω φτιάξει στο μυαλό μου, απ' όταν μπήκα εδώ μέσα την κάνω με ελαφρά.
ΑΠΟΧΩΡΩ γιατί δεν είμαι "χθεσινός", στους Μολάους, ΜΕΝΩ ΕΔΩ και γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα. Κανείς δε μπορεί να με πείσει, πως αυτό το blog δεν έγινε για να φτιάξει κακή εικόνα άλλων.
Επειδή κυκλοφορούν πολλοί δειλοί ανώνυμοι, σαν εσένα Rita οι οποίοι θέλουν να κάνουν κακό, επειδή βρομάει μπαρούτι ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ.
Βγάλτε τα μάτια άλλων, ΕΓΩ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΕΙΠΑ.
Δε θα ξαναγράψω, αλλά θα σας παρακολουθώ. Αν κάποια στιγμή σας πω κάποια πράγματα, τότε, θα είναι πρόσωπο με πρόσωπο.

Χ. Ζερβάκος

Ανώνυμος είπε...

Είναι βολικό να φτιάχνεις κλίμα αδικημένου και να κλείνεις τη πόρτα πίσω σου. Εγώ όμως έφαγα την ειρωνεία από εσένα σε μια επισήμανσή μου που ΔΕΝ ήταν προσωπική. Εδώ είναι τα σχόλια. Η αλήθεια δεν δέχεται πολλές ερμηνείες.

Ανώνυμος είπε...

Στη διαδρομή Ειρηνοδικείο – Εμπορική που θα πραγματοποιηθεί και η φετινή παρέλαση για 3η φορά και μετά τα τελευταία μπαλώματα με τσιμέντο που εξαφάνισαν τις γούβες ανάμεσα στους ατάκτως τοποθετημένους κυβόλιθους, αναβάλλεται η προγραμματισμένη αναπαράσταση της ανακατάληψης του Τεπελενίου λόγο εξαφάνισης των χαρακωμάτων.
Αυτή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Εμπορικής και Εθνικής. Παρακαλούνται οι υποψήφιοι φίλαθλοι της εκδήλωσης να παραμείνουν στο επίπεδο της πλατείας και να μην κατέβουν στο δρόμο. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μετά τις τελευταίες βροχές στη περιοχή των έργων αναζητούνται 1 φορτίο κυβόλιθοι που ταξίδεψαν προς άγνωστη κατεύθυνση, ένας σκύλος μαζί με την αλυσίδα του και μια σαλονοτραπεζαρία.
Η γιορτή θα κλείσει από αναπαράσταση και της μάχης του Ελ-Αλαμέιν στο χώρο ανάμεσα στην Εθνική και την πλατείας Δημάκου. Παρακαλούνται όσοι την παρακολουθήσουν να εφοδιαστούν με γυαλιά αμμοθύελλας απαραίτητα στην έρημο σαχάρ… συγνώμη στο αδιαμόρφωτο κομμάτι εδώ και σχεδόν ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟΟΟΟΟ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πήγα και ‘γω το πρωί να δω το ανιψάκι μου του Δημοτικού να κάνει παρέλαση. Καμααααάρωναν στο βάθρο πρώην και νυν. Έτσι μου ‘ρθε να φωνάξω «βοηθάτε μωρέ να τους πάμε με το βάθρο στην άλλη άκρη της πλατείας». Και άστους εκεί να δούμε τι καμάρι θα έκαναν; Με πνίγει αυτή η κατάντια της, γιατί και θαμώνας της ήμουνα όλο το καλοκαίρι (και όχι του κάστρου φίλε Χ.Ζ.) και πλάτη έχω βάλει και συνεχίζω να το κάνω για να γίνουν πολλά κατά τη γνώμη μου ενδιαφέροντα σ’ αυτή. Δεν ξέρω μου φάνηκε και λιγότερος ο κόσμος. Μήπως εκτός της αποχής από τα μαγαζιά τελικά την κάνει σιγά - σιγά από τη πλατεία ακόμη και στις παρελάσεις;

Ανώνυμος είπε...

Έμαθα από συμμαθητές μου ότι το γυμνάσιο Μολάων θα ανεβάσει θεατρική παράσταση προσπαθώντας να ταράξει τα λιμνάζοντα πολιτιστικά νερά της περιοχής.Είναι αλήθεια;Ξέρει κανείς περισσότερα;

Ανώνυμος είπε...

Είμαι νέα επισκέπτρια και πήρα με σειρά τα θέματα για ανάγνωση. Διαβάζοντας τα παραπάνω έχω να θέσω ένα ερώτημα: Δεν κατάλαβα. Μήπως στους Μολάους έχουμε κανά μουφτή και πρέπει να δηλώνουμε τας προθέσεις μας; Επωνύμως και αυτοπροσώπως; Δηλαδή τι παραπάνω ζητάνε κάποιοι αφού ανά πάσα στιγμή μπορούν να γράψουν ελεύθερα την αποψή τους σε οτιδήποτε. Εκτός και θεωρούν την ευλογία τους απαραίτητη σε ότι συμβαίνει στο χωριό. Ρωτήσανε οι άλλοι αν τους θεωρούν τόοοοοοοσο απαραίτητους;