* Τοπικά Διαμερίσματα …"τα παιδιά του Αϊ Στράτη!"

- «Πως θέλεις να σας διαβάσω; Δε σου είπα να μη βάζετε φωτογραφίες και video;
Μη τη βαραίνετε την άτιμη τη σελίδα. Δε κατεβαίνουν όσο και να περιμένω, πέφτει η σύνδεση!
Βάλε το καλά στο μυαλό σου, εδώ ζούμε στην “εποχή του χαλκού”. Γελάς; Γέλα, τι ανάγκη έχεις εσύ, πρωτευουσιάνος Μολαΐτης είσαι.
Προχθές πήγα στον …(μέλος του τοπικού του συμβουλίου) και του είπα: Καλά πως το ανέχεστε να είμαστε στο έλεος του Ο.Τ.Ε. Πότε επιτέλους θα δούμε γραμμή DSL στα χωριά; Να οργανωθούμε και να μας βοηθήσετε. Και τι μου απάντησε αν έχεις το θεό σου!»

«Τι να την κάνετε, για να παίζετε στοίχημα στο παράνομο ή να βλέπετε κανένα κώλο; Να μην έρθουνε ποτέ, μόνο να τα πάρουν θέλουν και εσείς τσιμπάτε. Παράτα τα XL πως τα είπες, ποιος έχει λεφτά σήμερα για πολυτέλειες;»

«Ξεμάκρυνα να μην τον φτύσω. Σκοτάδι σου λέω, πλήρη μεσάνυχτα! Από τη μια η τύφλα τους να μη θέλουν να ακούσουν, από την άλλη έχουν και άποψη! Δράμα σου λέω. Συκιώτες, “Καταβοθρίτες” και Ελιώτες έχουμε μείνει στην εποχή του ντελάλη. Θυμήσου αυτό: τα Κουπιά λόγω ανεμογεννητριών θα έχουν DSL πιο γρήγορα. Καμιά φορά στο καφενείο αναφέρω ότι με τη DSL μπορεί κάποιος να μιλά, να βλέπει παιδιά, ανίψια ή αδέλφια στον Καναδά όσο θέλει χωρίς επιπλέον χρέωση και με κοιτάνε λοξά. Ρε συ έχω καταντήσει ο τρελός του χωριού!»

Όλη την ώρα της αφήγησης χαμογελούσα συγκρατημένα. Ήταν τέτοια η φλόγα στα μάτια του λες και αναφερόταν στη μεγαλύτερη αδικία, σε ζήτημα σημαντικό, θα έλεγα υπαρξιακό.
Αλλά για σιγά… Κάπως έτσι δεν ήταν και για μένα κάποια χρόνια πριν; Το γρήγορο internet δεν μου άνοιξε περισσότερο τη ματιά μου στο κόσμο; Δε μου μεγάλωσε τη φωνή μου; Τώρα που το καλοσκέφτομαι να ‘ναι καλά ο Νικόλας με τα φροντιστήρια στο live messenger και το outlook. Ο όρος επικοινωνία απέκτησε εκείνο τον καιρό νέα διάσταση. Μόλις έμαθα “τα κόλπα” του έδωσα να καταλάβει. Οι γνωστοί μου τον πρώτο καιρό υπόμεναν καρτερικά τις συνεχείς κλήσεις και τα μηνύματα μου. Σίγουρα ψέλλισαν κάποιες φορές: «πάλι αυτός;». Ακόμη και απόψε επιστρέφοντας, αν ανακαλύψω πρόβλημα στη γραμμή θα “ανεβάσω” αμέσως γράδα. Δεν θέλω να “μπω” στο διαδίκτυο, αλλά θέλω να είναι εκεί εάν και όταν…

Πλησιάζοντας το τραπέζι της ταβέρνας τράβηξε απότομα την απέναντι καρέκλα, “θρονιάστηκε” και διέκοψα τις σκέψεις μου.
- «Πάλι συγχύστηκα» μου είπε. «Κάθε φορά που περνάει από το μυαλό μου εκνευρίζομε. Δεν ελπίζω πλέον σε καμιά βοήθεια. Σε ποιόν να πάω για υποστήριξη, σε Δήμαρχο ή σε σύμβουλο; Θα πρέπει να αρχίσω φροντιστήριο από το μηδέν στους περισσότερους. Όχι μόνο δε χρησιμοποιούν κομπιούτερ αλλά όταν το δουν αλλάζουν δρόμο. Σαν ο διάολος το λιβάνι. Που να πω τον πόνο μου και να βρω κατανόηση; Εσύ βλέπεις λύση;»

Σε μια στιγμή σπάνιας αναλαμπής απάντησα με σιγουριά:
- «Ναι!»
Με κοίταξε περίεργα. Από τη μια η ματιά του έλεγε «γιατί παίζεις με το πόνο μου», από την άλλη πάλι ήλπιζε πράγματι να του πω κάτι ενδιαφέρον, γι’ αυτό συνέχισα:
- «Άσε τα φροντιστήρια σε σύμβουλους και Δημάρχους. Προσπέρασε. Είσαστε πολλοί οι στερημένοι της DSL εδώ; 10-15-20 πόσοι; Έχετε κάποιο ζωντανό σύλλογο στο χωριό; Μπορείς να μαζέψεις κοντά στα 1.200 ευρώ για δορυφορικό modem και πιάτο; Αν ναι ξεκινάτε κάνα εξάμηνο με 110-140 ευρώ το μήνα συνδρομή. Στήστε το ασύρματα στη πλατεία του χωριού. Άσε πιτσιρίκια και μεγάλους να γεμίζουν το τόπο με τα φορητά (laptop) και στο εξάμηνο αφού καταλάβουν ότι internet δεν είναι μόνο τζόγος ή "μάτι", δε μπορεί θα φιλοτιμηθούν, θα ντραπούν και θα βοηθήσουν.»

Καθόταν απέναντι χωρίς να μιλά. Είμαι σίγουρος ότι μετρούσε στο μυαλό του τα χρήματα στο πορτοφόλι του.
Δεν είναι άνθρωπος να ζητήσει. Πιστεύει ακόμη ότι ο καθ’ ένας μόνος του μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Αν σε λίγο καιρό τα χρήματα της επιδότησης του φτάνουν είμαι σίγουρος ότι θα το υλοποιήσει μόνος του, αν όμως όχι… ‘Ένα ακόμη "μικρό" που γιγαντώνεται σε τούτο τον τόπο και μας πνίγει τσάμπα.

Επιστρέφοντας σπίτι, αναζήτησα μια φωτογραφία από το blog τους. Τα παιδιά του απομακρυσμένου Αϊ Στράτη δικαιολογημένα μπορεί να ενοχοποιούν τις αποστάσεις που αμβλύνει η θάλασσα του Αιγαίου.

Οι Μολαΐτες στο μεγαλύτερο κομμάτι του Δήμου μας, ποιες αποστάσεις πρέπει να υπερνικήσουν; Σίγουρα όχι τις χιλιομετρικές.
Με τι μέτρο μπορεί άραγε να μετρηθεί η απόσταση που χωρίζει τη γνώση από τις φοβίες ή το σήμερα από το χθες της εσωστρέφειας και της απομόνωσης;

11 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Άλλη λύση θα ήταν μέσω κινητής vodafone αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη τα δίκτυα στη περιοχή να γίνουνε 3G.

Ανώνυμος είπε...

WAKE UP.. TI 1200 €
http://www.europeonline.com/

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Η λύση που προτείναμε αναφερόταν σε αμφίδρομο internet και όχι μόνο down και περιλαμβάνει υπηρεσίες από αξιόπιστους παρόχους με δορυφόρους που στοχεύουν στη περιοχή μας (Ελλάδα).
Πολλοί Έλληνες έχουν καεί από προσφορές και ταλαιπωρήθηκαν από ασθενικά σήματα που προορίζονταν για κεντρική ή βόρια Ευρώπη.
Άλλο μια εσωτερική κάρτα pc και άλλο ένα δορυφορικό modem + access point (για το hotspot wifi) + κεραία omni και παρελκόμενα.

Πριν μας προτρέψεις ξανά να ξυπνήσουμε συνυπολόγισε όλους τους σχετικούς παράγοντες και αν θέλεις ρίξε εδώ μια ματιά:
http://www.oteshop.gr/page_content.asp?wid=571&hop=h

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Δεν είναι δυνατό να αναρτηθεί το σχόλιο όπως είναι και ήμαστε σίγουροι ότι το ήξερες όταν το έγγραφες.
Αναφερόμενος στο γεγονός της γραφής του ονόματος του Δημάρχου στα τσιμέντα και στηλιτεύοντας το, να είσαι σίγουρος ότι αρκούσε για την εξαγωγή συμπερασμάτων από μια τέτοια βλακώδη πράξη. Φυσικά και δε τα πληρώνει κανένας Δήμαρχος τα έργα από τη τσέπη του.
Πως θέλεις όμως να αναρτηθεί σχόλιο που περιέχει: «Ρώτησα και έμαθα ποιος έκανε κάτι τόσο ηλίθιο, μου είπαν αυτός που προεκλογικά ίσως έγραφε στους τοίχους για τον πρώην Δήμαρχο κ. άλλους. Είναι ο …(αρχικά)»;
Έχω την εντύπωση ότι ο πρώην Δήμαρχος είχε αναφέρει ότι θα καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων, για τα γραψίματα στους τοίχους. Αν νομίζεις ότι μπορείς να διευκολύνεις τα πράγματα, μπορείς να καταθέσεις στους υπεύθυνους.

Ανώνυμος είπε...

Εχεις ίσως δίκιο,η αγανάκτηση όμως είναι μεγάλη όταν βλέπεις αυτό το άτομο κάθε μέρα να παριστάνει τον εκ δεξιόν του Δημάρχου.Ωστόσο πράγματι έχει κατατεθεί αγωγή και αυτός που γράφει στα τσιμέντα σύντομα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και για τα γεγονότα του παρελθόντος και για τα πρόσφατα, που εξόργησαν και προκάλεσαν μια ολόκληρη κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς DSL δεν εργάζονται άνθρωποι, δεν δουλεύουν επιχειρήσεις. Πλέον!
Η αντιπαράθεση για πρώην και νυν φαντάζει περιττή. Μπορείς να αλιεύσεις μικρότητες άνετα εκατέρωθεν.
Θα ήταν μια καλή ιδέα η δημιουργία δημόσιου χώρου ελεύθερης πρόσβασης σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου. Με δεδομένο ότι λύσεις υπάρχουν βέβαια.

Ανώνυμος είπε...

Γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη. Δεν γίνεται να βρισκόμαστε ακόμα στιην νεολιθική εποχή(pstn). Υπάρχουν φοιτητές που θέλουν δουλέψουν απομακρυσμένα όταν έρχονται στον τόπο τους, παραθεριστές που μπορεί να έρχονται διακοπές αλλά πρέπει να ελέγξουν τα mail τους και προφανώς οι ίδιοι οι κάτοικοι και κυρίως τα παιδιά που είναι αποκομένα από ένα μέσο θησαυρό γνώσεων.

Ανώνυμος είπε...

Δύο πράγματα και περιμένω ανακοίνωαη και σχόλιο απο τους δημιουργούς.
1,Βγήκε η αδεια απο την πολεοδομία για το κλειστό του μπάσκετ και ξεκινάει.
2.εγκρίθηκε ο φάκελος για το αλιευτικό καταφύγιο της ελιάς που σημαίνει πλήρης αναναμόρφωση του...Λιμανιού της όμορφης περιοχής του δήμου μας.
Να είναι καλά ο κύριος Μυλωνάκος που επι δημαρχίας του και το ένα και το άλλο που ανέφερα μπορούσε να τα είχε κανει επι των ημερών του αντιθέτως τα κατέστρεψε και τα έβαλε στο αρχείο.Ελεγε και ψέμματα.για να ειπωθούν και κάποια πραγματάκια που τα ξεχνάμε.Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!!

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Την ανακοίνωση την έκανες ο ίδιος. Περιττεύει μια δεύτερη από ‘μας που έτσι κι αλλιώς τα αγνοούσαμε.
Η αναβάθμιση σε αλιευτικό καταφύγιο θα ικανοποιήσει τους επαγγελματίες του χώρου που θα προστατεύσουν καλύτερα τις περιουσίες τους. Επισημαίνουμε όμως ότι εάν προσβλέπουμε και σε τουριστικά σκάφη δεν αρκούν μόνο αλιευτικά καταφύγια. Ελπίζουμε το καταφύγιο να περπατήσει σύντομα σε χρηματοδοτήσεις, δημοπρασίες και τέλος υλοποίηση. Μακρύς ο δρόμος αλλά θα καλύψει ανάγκες.
Για το κλειστό γυμναστήριο και δύο χρόνια μετά την δημοπράτηση, θα λέγαμε μόνο επιτέλους!
Ευχάριστες εξελίξεις και οι δύο.
Η χαρακτηρισμοί όμως σε πρώην Δήμαρχο απουσία γεγονότων και συμβάντων που θα αποδείκνυαν την ορθότητα των λόγων απλά φαντάζουν ξεκομμένες από την ενημέρωση που έκανες. Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να γεμίσουμε σχόλια με Δημαρχολογίες. Αυτά ελπίζουμε να τα αφήσαμε επιτέλους πίσω μετά τις νέες εξελίξεις στην ανάρτηση των σχολίων. Οφείλαμε όμως να το αναφέρουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!χρειάστηκαν 2 ολόκληρα χρόνια για να κάνουν το αυτονόητο!!Να εκδώθεί οικοδομική αδεια για το Κλειστό!και θρυαμβολογούν γιατί έγινε αυτό που θα γινόταν με τον αυτόματο πιλότο!!Το περιφέρουν και το λένε και δε ντρέπονται για την ανηκανότητα τους. Ας βλαστημάνε το Βένιο που διεκδήκησε και έφερε και το κλειστό και το αλιευτικό καταφύγιο.Τι νομίζουν ότι ξεχάσαμε ποιός έφερε τα έργα αυτά στο Δήμο?Μα είναι πραγματικά για γέλια!μα για πολλά γέλια.

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Στα τρία τελευταία σχόλια, τρεις Δήμαρχοι!
Και ο ένας που έφτιαξε φάκελο και ο άλλος που διεκδίκησε, “έφεραν” από ένα αλιευτικό καταφύγιο και με κάθε ευκαιρία οι ίδιοι ή οι υποτακτικοί τους θα φέρνουν από ένα, στη δημοπρασία, στην εξαγγελία, στα πρώτα μπάζα, στα δεύτερα…
Λοιπόν λεβέντες, όποιοι θέλουν να ξυπνούν με Κρυπωτό και να κοιμούνται με Τσαγκάρη ή το αντίστροφο, ας αναζητήσουν άλλα στέκια.
Μπορεί να συνταξιδεύαμε αναγκαστικά έως πριν λίγο καιρό με τέτοιες υπερβολές και αντεγκλήσεις που γέμιζαν ατελείωτα κατεβατά σχολίων, η απόφαση αποδέσμευσης έχει πλέον ληφθεί.

Άλλο η είδηση και άλλο η αγιαστούρες και τα φτυάρια. Άλλο η κριτική και άλλο η καθολική απόρριψη.
Ζητούμενο ο αυτοσεβασμός και ο ρεαλισμός.