* Όπου και να πάω, αετοί και γεράκια!

10 Σχόλια από αναγνώστες

Χαρτογράφηση της τωρινής κατάστασης…

Mπορεί το ίδιο γεγονός να εξελίσσεται μπροστά σε δυο ζευγάρια μάτια. Το ίδιο ακριβώς, μόνο που η οπτική του καθ’ ενός να είναι διαφορετική.
Αμέτρητες φορές τα αυτιά μάς έχουν ακούσει τη ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Κάποιες φορές συνταχθήκαμε, κάποιες άλλες σταθήκαμε απέναντι. Έτσι είναι η ζωή. Οι προτεραιότητες για τον καθ’ ένα, είναι διαφορετικές. Άλλος στοχεύει στο πλούτο και άλλος στις αξίες, άλλος απολαμβάνει το σήμερα και άλλος χτίζει για το αύριο. Μακάρι να γνωρίζαμε το σωστό.

Έτσι κι εδώ ο Γιάννης Κοφινάς καταθέτει στους χωριανούς ή σε όποιον ενδιαφέρεται τις δικές του προτεραιότητες, τις δικές του αξίες. Άλλοι θα συνταχθούν, άλλοι θα σταθούν απέναντι και άλλοι θα προσπαθήσουν να ισορροπήσουν. Ότι όμως καταθέτει εδώ, έχει αφετηρία την πολύπλευρη εμπειρία και τη βαθιά γνώση.
Εμπειρία γιατί όταν έγραφε στο πρώτο μήνυμα του ότι «κατάφερα με πολλούς που με ακολούθησαν να έχουμε εξερευνήσει 300 σπήλαια μέχρι τώρα στο νότιο Πάρνωνα!» πολλοί και πρώτοι εμείς δεν είχαμε διανοηθεί το μέγεθος. Πιο κάτω και βλέποντας τούς χάρτες, θα έχετε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσετε την έκταση τής προσπάθειας, τής εμπειρίας, τής γνώσης που απέκτησε δίνοντας προτεραιότητα στο μεράκι του και στη “τρέλα” του.

Η διατήρηση της μοναδικότητας του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας, προϋποθέτει για τον ίδιο τη συνοχή και συνέχεια του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου (όπως συνηθίσαμε να ακούμε). Αγωνιά και “φωνάζει” ότι το σπάσιμο της αλυσίδας θα σταθεί μοιραίο και θα οδηγήσει στον αφανισμό του μοναδικού αυτού πλούτου της περιοχής.
Το αρχειακό υλικό είναι ασυνήθιστα πολύ για δημοσίευση εδώ. Με εξαίρεση κάποιες αλλαγές στο μέγεθος κάποιων αρχείων τα “ανεβάζουμε” όλα. Θεωρούμε ότι δημιουργείται αυτόματα μια θεματική γωνιά, ένα ιστορικό αρχείο για το μέλλον. Αλήθεια σε πιο Google Earth θα ξαναβρούμε τις κορφές μας χωρίς τις ανθρώπινες παρεμβάσεις; Το παράθυρο της γνώσης που μας ανοίγει είναι μεγάλο και αφορά ΟΛΟΥΣ μας. Θέλετε σαν υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς, οφείλουμε να συνυπολογίσουμε και αυτούς τους παράγοντες.

Γράψαμε ότι: «μετά τη πρώτη ματιά στα μηνύματα, νιώσαμε σαν νοικοκύρηδες που κάποιος από “μακριά” ήρθε να μας ανεβάσει για πρώτη φορά στη ταράτσα του σπιτιού μας!»
Όποιος θέλει να μας ακολουθήσει για να κοιτάξουμε πιο πέρα από τα ντουβάρια του γείτονα, ας ακολουθήσει.


Αρχή του ταξιδιού…

1η ενότητα: Φωτο από google

«Μπορείς να ενημερώσεις τους συμπολίτες μας με τα γεωλογικά φαινόμενα και τα αμέτρητα σπήλαια….»


2η ενότητα: ΧΑΡΤΕΣ από ΕΟΕ

«Η σελίδα της ΕΟΕ (Ορνιθολογικής) που αναφέρετε και δεν την γνωρίζει κανείς για να το περνάνε τόσο εύκολα αυτό το μεγάλο μυστικό της περιοχής μας οι φίλοι που συνομιλούν μαζί μας που το γνωρίζει όλη η υδρόγειος εκτός από τους κοιμισμένους βαθιά από τους ηγέτες τους οι Μολαϊτες. Η ευρωπαϊκή και εθνική Νομοθεσία προστατεύει πλέον τέτοιες αξίες. Εμείς μέχρι πότε θα κοιμόμαστε?
Όλα τα πουλιά της Μεσσογείου περνούν από την ΙΕΡΗ Κουρκούλα μας (κορφή που τα βλέπεις ούλα)!!τι θα απαντήσουν τουλάχιστον οι συνετοί εκ των Μολαϊτών που φυσικά υπάρχουν πάμπολλοι αλλά σιωπούν ή δεν ξέρουν στους γέροντες βεδουίνους οι οποίοι δεν θα βλέπουν τους ΥΠΕΡΥΦΑΝΟΥΣ αετούς να γυρίζουν το χειμώνα στα κατσάβραχα των ερήμων και οι γιοί τους θα τους ενημερώνουν με φωτογραφίες με τα λιωμένα πουλιά στα βουνά των Μολάων?
Τι θα πουν μουντζώνοντας προς το βορρά?

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ….

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ) ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.»


3η ενότητα: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΖΑΡΑΚΑ

«Που ανέλαβε ο Δημ Μπούσμπουρας την οποία ζήτησα και έλαβα από το δήμο Ζάρακα αμέσως, αλλά διαπίστωσα να μην την γνωρίζει το ΠΕΧΩ Λακωνίας μέχρι πρόσφατα και την αποστείλαμε με έγγραφο του ομίλου μας.
150 σελίδες που σε αφήνουν άναυδο για τις περιβαλλοντικές αξίες της περιοχής μας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΓΙΑΤΙ ????????????????????
Η θαλάσσια μεταναστευτική γραμμή από Δασκαλιό με ασημόγλαρους κλπ
Η άλλη από τη λιμνοθάλασσα του Γέρακα με κύκνους και υδρόβια πουλιά
Και η τρίτη πάνω από τα χωριά του δήμου μας και ιδιαίτερα στα αιολικά μας πάρκα που θα τα περιμένουν να τα κάνουν κιμά οι «πράσινες» φτερωτές των αρπακτικών την αιολικής βιομηχανίας. Οι υπερήφανοι αετοί τις περισσότερες ώρες αφού δεν ψάχνουν για τροφή ταξιδεύουν αφημένοι στα ανοδικά ρεύματα της Κορδελίτσας και των άλλων πλαγιών μας όπου οδεύουν κοιμισμένα με τα τεράστια φτερά τους ανοιχτά στο «πράσινο» θάνατο.
Στο φαράγγι της καταβόθρας καταγράφηκε μπούφος και υπάρχει παλαιά φωλιά ΣΠΙΖΑΕΤΟΥ (!!!), λόγω κίνησης λατομείου κλπ.
Οικολογία ή περιβαλλοντική αλητεία????»


4η ενότητα: ΣΠΙΖΑΕΤΟΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ

«Η μελέτη δείχνει τον υπό εξαφάνιση αετό, τον μικρόσωμο, ευκίνητο φαραγγά να κατέρχεται από τη κορφή της Κουρκούλας μας πάνω από το Λάρνακα και να μας καλημερίζει στη πλατεία!!!
Η τυχερή πρωτεύουσα του νότου, η πόλις μας που θα έπρεπε να είχε συνεχόμενη παρακολούθηση με ευρωπαϊκά προγράμματα για τη προστασία του.
Τι κάνουν στη Δαδιά?
Εμείς βάλαμε και στη Κουρκούλα ανεμομετρητές??
Τι σκαρώνουν?
Θα τους αφήσουμε?
Μήπως έπρεπε να υπάρχουν συνδεμένες κάμερες και όταν τα μόνιτορ έδειχναν κινήσεις αετών να τις πρόβαλαν στις μεγάλες οθόνες των μαγαζιών της πλατείας μας και να έρχονται από όλο τον πλανήτη να παρακολουθούν ζωντανά τη ζωή των αετών μας? Το ίδιο και στο Ζάρακα ή στη Μονεμβασιά, αφού είναι σε ΖΕΠ αρπακτικών?»
5η ενότητα: ΣΠΙΖΑΕΤΟΣ ΣΤΗ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

«Τον φωτογραφίζω στη μαυροσπηλιά των Πακίων με τις ώρες.
Δεν κινείται.
Η μπουκαδούρα σηκώνει τα λευκά του στήθους του φτερά…
Πάω πιο κάτω το ίδιο με κοιτά.
Από αμηχανία κάποια στιγμή του κορνάρω, του κουνάω τα χέρια μα τίποτα…
Θυμάται το παππού μου το Γιάννη όταν από τα Πάκια και τα χωράφια του προπάππου μου του Λευτέρη ήλθε γαμπρός στα Σπανέικα και μετά πήγαινε στο προικιό του στο «σπηλάκι», μετά με το μπάρμπα Χρήστο μωρό στη νάκα, μετά με μένα με τη κοτσώρω και μετά εμένα με τη κόρη μου.
Έτσι είναι, αφού γεννήθηκε πριν από 107 χρόνια και ζει στη Κουρκούλα.
Μας θυμάται όλους, ακόμη και έναν αστρίτη που έβγαλε το κεφάλι του κάτω από μία πλάκα πριν 67 χρόνια και θυμάται το θαλάμι του και το παρακολουθεί, όπως και εγώ όπου είχα πιάσει στα 17 μου ένα χταπόδι στο Πορί.
Ξέρει ότι με μαγεύει, ότι στον αυτοκρατορικό θυρεό της οικογένειάς μου τον τιμάμε πάνω από 1000ετηρίδα. Του έχουμε και την κυανόλευκη στο στήθος του δικέφαλου με τα δύο κορώνια. Ευτυχώς που όταν έχτιζα δόκανα έλειπε στην Αφρική και δεν θα με είδε να πνίγω πουλιά της Κουρκούλας.
Μας θυμάται!!!!σε λίγους μήνες που θα έλθει με τα μάτια κλειστά για 108 φορά από την Αφρική στο Ζάρακα θα τον κάνουν λιόμα οι μηχανές για να εισπράξουν τα ανταποδοτικά αργύρια εμείς οι Μολαίτες…
Να προλάβει να αναζητήσει λίγη τροφή πάνω από τους αιθέρες της Κουρκούλας μας?
Θα τον ξαναδούμε πάνω από την πλατεία μας?

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΔΟΞΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ, ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ.»


6η ενότητα: ΣΠΙΖΑΕΤΟΣ ΣΤΟ ΤΡΥΓΟ

Εμφανίζεται στους αιθέρες της Κουρκούλας μας και έρχεται στο λινό του Θοδωρή.

Βγάζω την κάμερα και την φωτογραφική. Πάει στο κάμπο και γυρίζει, ανεβαίνει και ζυγίζει…γεμίζουν ταινίες και δίσκοι με απίστευτες στιγμές.
Τυπικές εικόνες για Μολαίτες μέσα στη ΖΕΠ αρπακτικών, χοροί των περιστεριών με τα γεράκια όλη την ημέρα, σχηματισμοί, κόλπα, ξεγελάσματα!!!
Τέτοιες εικόνες όμως όσο κόσμο και να γύρισα δεν ξαναείδα στη ζωή μου!!!
Αυτές μου λείπουν και όλο και κάθε τόσο χάνομαι στα γύρω βουνά κάνοντας τόσα χιλιόμετρα.Όπου και να πάω αετοί και γεράκια!!!»

* Κορδελίτσα.

19 Σχόλια από αναγνώστες

Ήταν οι πρώτες απόπειρες επαφής με το διαδύκτιο. Οι πρώτες προσπάθειες να κοντρολάρω με το ποντίκι, αυτό το ατίθασο βελάκι που εξαφανίζονταν στις άκρες της οθόνης.
Ξανα-ανακαλύπταμε τον κόσμο, τότε! Αφέλεια και ενθουσιασμός ήταν τα συναισθήματα που πλημμύριζαν εκείνες τις πρώτες στιγμές στο internet. Τώρα έγινε ‘μέσο’, ανάγκη, καθημερινότητα, τότε όμως.

Τότε ήταν που μετά από υποδείξεις γνωστών, επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη σελίδα του. Σταματώντας στη πρώτη φωτογραφία των Μολάων, εκστασιάστηκα. Ένιώσα σαν να προβάλλεται το χωριό μου στη τηλεόραση. Έτσι ήταν το διαδύκτιο στην αρχή για ‘μας. Είδα κι άλλη, κι άλλη και μετά προσπέρασα. Όταν επέστρεψα μετά από καιρό, άρχισα να διαβάζω κι όλας.

Στάθηκα τυχερός γιατί άρχισα με ένα από τα καλύτερα του. Συναρπαστικό ταξίδι, έντονες στιγμές, γλαφυρή αφήγηση, μεγάλο παραμύθι. Κάτι από Ιούλιο Βερν. Πως αλλιώς να το περιγράψω, …η είσοδος του στη Τρύπα του Βοριά. Τον σκεφτόμουνα στα έγκατα της γης με το λιγοστό φως στο μέτωπο. Ρουφούσα την περιγραφή του και οι (πέρα από κάθε ανθρώπινη δημιουργία) φωτογραφίες του σπηλαίου, προσλάμβαναν και τρίτη διάσταση. Ήμουν και εγώ εκεί. Ένιωθα την υγρασία. Πρόσεχα μαζί του το επόμενο επικίνδυνο βήμα. Ναι, κατάφερε να με πάρει και να με κατεβάσει εκεί με την γραφή του.

Είναι από τους ανθρώπους που θα ήθελες σύμμαχο στην όποια προσπάθεια σου γιατί διακατέχεται από νεανικό ενθουσιασμό. Ακόμη όμως και ως αντίπαλος, θα απολάμβανε το σεβασμό σου αναλογιζόμενος το μεγάλο έργο του.

Πριν από λίγο καιρό τον είδα τυχαία σε ένα επαρχιακό κανάλι να ξεδιπλώνει τις σκέψεις του και να τεκμηριώνει τις απόψεις του.

Σήμερα μέσα από την “Ελεύθερη Είσοδο” ο Γιάννης Κοφινάς αφυπνίζει και βαραίνει τη συνείδηση μας:

«ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΟΛΑΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

Βλέποντας τον προβληματισμό σας θα ήθελα να σας βοηθήσω από τη μεριά μου σαν εξερευνητής στη περιοχή μας από πολλά χρόνια που ασχολούμαι με τόσο κόσμο και από τόσα μέρη . Θα σας ρωτήσω γιατί δεν ασχολείστε με το ίδιο το πεδίο δηλ. στα ίδια τα βουνά που στενάζουν μετά τη συντριβή τους από τις παράνομες άδειες και τους ανίερους σχεδιασμούς που το μόνο που κατάφεραν είναι να τα ξεπούλησαν μαζί με εμάς τους Μολαίτες για μία φούχτα ευρό.

Αν θέλετε ψάχτε τι βγαίνει μέσα από την ΙΕΡΗ ΛΕΞΗ ΚΟΡΔΕΛΙΤΣΑ Ή ΚΟΡΔΕΛΙΖΑ.

Αν δε βγάλετε άκρη αρχικά προσγειωθείτε με το google επάνω στα σφαγμένα βουνά να δείτε το μεγαλειώδες γεωλογικό φαινόμενο και κάποιες φωτογραφίες μου. Αν πάτε μία βόλτα εκεί προσέξτε τα ελικόπτερα κάποιου Καραγκουλέ και κάποιου Τσίπρα γιατί λένε ότι γυρίζουν εκεί συνέχεια…

Με ενδιαφέρει ποιος θα πουλάει 3,5 φορές επάνω από του λιγνίτη το πράσινο ρεύμα των ανεμογεννητριών (και 4 φορές των φωτοβολταικών) από τα βουνά των Μολαιτών με τον αιολικό τους πλούτο. Στενοχωριόμουν για τα διαμάντια των μαύρων όταν πήγαν και τους τα πήραν οι λευκοί και τώρα μας άρπαξαν το δικαίωμα χρήσης των ΙΕΡΩΝ κορυφογραμμών μας και μας έβαλαν απαγορευτικές ταμπέλες, λες και είναι δικά τους πλέον τα βουνά.

Φυσικά από το 3% μου είπαν ότι το 80% θα το πάρει το πλησιέστερο δημ διαμέρισμα πχ η Κρεμαστή τα Κουπιά κλπ με 10 - 15 κατοίκους. Το άλλο 20% ο υπόλοιπος δήμος. Οπότε λόγω κλιματικών αλλαγών εμείς πατριώτες μου οι 5000 Μολαίτες θα πληρώνουμε το χαράτσι αυτό για να αλλάζουν πλάκες στη πλατεία κάθε χρόνο στο υπό εγκατάλειψη ορεινό μας χωριό. Κάποιες τσέπες ήδη είναι γεμάτες με χρήματα από τον ιδρώτα μας και εμφανίζονται και ως σωσίες του πλανήτη με τη βιομηχανικές τους ορεινές μονάδες.

Δείτε για ποια περιοχή μιλάμε περιβαλλοντικά στο χάρτη γιατί σαν την δική μας δεν θα βρείτε από πλευράς προστασίας στο πλανήτη μας. Είμαι υπερήφανος φυσικά που το μπαλκόνι μου στο Λάρνακα βρίσκεται σε ΖΕΠ!!!!! Κατάφερα με πολλούς που με ακολούθησαν να έχουμε εξερευνήσει 300 σπήλαια μέχρι τώρα στο νότιο Πάρνωνα!!!!!!
Σας ευχαριστώ για την προσοχή και τις ευχαριστίες μου στο δημιουργό αυτού του ζωντανού παράθυρου για το χωριό μας.


Γιάννης Κοφινάς-Καλλέργης»

* Ο παππούς ήρθε!

5 Σχόλια από αναγνώστες

Οι ειδήσεις έτρεχαν…
- Μετά τη χθεσινή βουτιά, ανάσαναν λίγο τα χρηματιστήρια σήμερα.
- Ναι, αλλά εδώ δεν βρέχει.
Πολλά πράγματα άρχισαν να αποκτούν ξαφνικά μικρότερη σημασία… η τηλεόραση εκστασιαζόταν:
- Ο πρώτος Αφροαμερικάνος στον Λευκό Οίκο!
- Ένταξη, αλλά εδώ δεν βρέχει!

Η επισκέψεις στο παράθυρο άρχισαν να πληθαίνουν. Αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα ή μετά το φαγητό αργά το απόγευμα. Η μετακίνηση της κουρτίνας στην άκρη, άσκοπη. Δεν ήταν δύσκολο να διακρίνεις τις αχτίνες του ήλιου πίσω της. Αλλά να, ήλπίζα ότι λίγο μακρύτερα, πάνω από τη Συκιά ή τον Ασωπό θα βλέπαμε ένα σημάδι. Ένα σύννεφο, μια ελπίδα. Τίποτα!
Έχοντας αποκόψει κάθε επαφή με την πλειοψηφία των δελτίων καιρού της τηλεόρασης (από την εποχή που προτεραιότητα αποτελούσαν οι μίνι φούστες και όχι η πληροφόρηση) αναζητούσα απεγνωσμένα προβλέψεις στο διαδίκτυο. Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

«Το club του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο οποίο συμμετέχει η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office) και το βρετανικό Κέντρο Κλιματικών Ερευνών Ηadley, εκτιμά ότι ο φετινός χειμώνας στη χώρα μας, θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλότερες από τις συνήθεις θερμοκρασίες και λιγότερες αλλά ραγδαίες βροχές.» Από την άλλη όμως: «Το ευρωπαϊκό Κέντρο (ΕCΜWF), στο οποίο μετέχει και η δική μας ΕΜΥ, κάνει λόγο για υψηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με τη μέση τιμή και λίγο περισσότερες βροχές, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας.»

Κάθισε τώρα εσύ να βγάλεις συμπέρασμα. Όχι, κάθισε! Θα μου πείτε «μην απλοποιείς τα πράγματα και μην αμφισβητείς τα πάντα.» Δεν έχω διάθεση αμφισβήτησης. Ίσα – ίσα θέλω να πιαστώ από κάπου. Αφήνοντας πίσω τις Ευρωπαϊκές προβλέψεις αλίευσα και μια πιο “τοπική” που προέρχεται από την Αμερική. «Αμερικανοί επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι το προσεχές διάστημα ως τον Φεβρουάριο, η θερμοκρασία στην Ευρώπη θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα. Ειδικότερα για τη Νοτιοανατολική Ελλάδα -νότια της Αττικής ως την Κρήτη- οι ειδικοί του Γραφείου Μετεωρολογικών Προβλέψεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια προβλέπουν πως ο υδράργυρος θα δείξει «κόκκινο».

- Είδες καιρό σήμερα; Είπε για καμιά στάλα;
- Τι τα θέλεις; Γεώτρηση, όσο βγάζει ακόμη και μην ελπίζεις για βροχή.
- Όχι βρε παιδί μου αλλά στη πρόβλεψη που “έχουμε” στο blog είδα συννεφιά για αύριο.
- Καλά τότε… πάρε τον υπολογιστή και τράβα πότισε!

Πολύ πληροφόρηση, σχεδόν κανένα συμπέρασμα. Διάβαζε και διάβαζε. Από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη και από τη μια πρόβλεψη στην επόμενη.
Και επειδή ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται και επειδή (δις) ο απελπισμένος γίνεται έρμαιο στα χέρια των αλμπάνηδων, κατέστησα τον εαυτόν μου μέγα σαβουροφάγο άσκοπης και άσχετης πληροφόρησης.

Έκανα εισαγωγή σε άλλη επιστήμη. Στα ημερομήνια! Η λύση σε όλο αυτό το συνοθύλεμα. Γεια σου παράδοση με τα ωραία σου! Τα ημερομήνια όμως είναι Αυγουστιάτικα. Που να βρεις τώρα Αύγουστο; Άσε που για κάποιους ξεκινούν την 1η έως την 6η Αυγούστου (2 μήνες την ημέρα), γι’ άλλους από 1η έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο από τις 13 έως και τις 24 του μήνα.
Κάντε υπομονή και θα γίνεται σοφότεροι!
«Έχει αέρα; ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.
Υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα; ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.
Άσπρα σύννεφα που τρέχουν; ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.
Μήπως υπάρχουν σκούρα σύννεφα; τότε ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.
Ή τέλος ουρανός είναι καθαρός; τότε ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.»

Υπάρχει βέβαια και ένας βασικός αστάθμητος παράγοντας εκείνη την εποχή. Είναι παχιές και οι μύγες! Παίζουν το ρόλο τους κι αυτές.

Μη βιασθείτε να το εκλάβετε ως ειρωνεία ή “χαβαλέ”. Υπάρχει πρόβλεψη καιρού με βάση το ζωικό βασίλειο!
Τι έχουμε όταν η γάτα γλείφεται στραμμένη προς τον ήλιο ή νιαουρίζει χωρίς λόγο κοιτάζοντας προς τον Νότο; Βροχή έχουμε! Ναι βροχή. Προσέξτε όμως τη λεπτομέρεια! Όταν η γάτα νιαουρίζει τους Ασωπίτες (κατά ΄κει πέφτει ο νοτιάς) και χωρίς λόγο! Τώρα αν η γάτα έχει τους λόγους της …τότε χάσατε. Γι’ αυτό επιβάλλεται να ρωτηθεί το ζωντανό.
- Έχεις λόγο που κοιτάς τον Ασωπό και νιαουρίζεις;
- Νιαααρ
Αποκλείονται οι περιπτώσεις που κοιτά το Μαυροβούνι ή την Κουρκούλα.
Βροχή έχουμε και στη περίπτωση που το γουρούνι πιάνει κλαδιά στο στόμα του ή η αγελάδα γλείφει τα νύχια της ενώ αλλαγή καιρού σε κακοκαιρία όταν τα ποντίκια τρέχουν με σαματά.
Έμαθα και άλλα πολλά αλλά δεν τα αναφέρω. Παρατηρείστε λοιπόν γάτες και ποντίκια (καλό είναι να μη συγκατοικούν γιατί το προγνωστικό μοντέλο κινδυνεύει με αφανισμό) καθώς και το γουρούνι ή την αγελάδα που όλοι έχουμε βεβαίως από μία στο σπίτι μας.

- “Μπήκες” internet σήμερα; Είδες καιρό;
- Πάλι τη βροχή περιμένεις; Ξέχασέ τη. Σαν τον παππού από τη Πόλη στη “Πολίτικη Κουζίνα”. Όλο έλεγε ότι θα έρθει στην Αθήνα αλλά δεν…

Τη επομένη έφυγα εγώ για Αθήνα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το κινητό καταντά ενοχλητικό από τα συχνά χτυπήματα.
Ντριννν
- Εμπρός!
- Γεια σου Γιώργο (λέμε τώρα…), πήρε ο … και…
- Καλά – καλά, μόλις γυρίσω. Τι έγινε βρε; Ήρθε ο παππούς;
- Ποιος παππούς; Ο πεθαμένος;
- Ο παππούς από τη Πόλη, ξύπνα!
- Α! Ούτε παππούς, ούτε στάλα.
Απογοήτευση. Οι μέρες περνούσαν άνυνδρες. Κέρκυρα και Δυτική Ελλάδα δροσίζονταν αλλά στους Μολάους, τίποτα.
Σαββάτο, τελευταία ημέρα στην Αθήνα. Ένα σωρό εκκρεμότητες. Όλα την ύστατη στιγμή (παράξενο για Έλληνα). Προβλέπονταν δύσκολη ημέρα. Πριν το καταμεσήμερο, στο ύψος της Καλλιρρόης: τουτ – τουτ (ο χαρακτηριστικός ήχος του μηνύματος).

- Για διάβασε εσύ (λέω στη συμβία), εγώ οδηγώ.
- Παναγιά μου. Ανατρίχιασα!
Γυρίζω γρήγορα το βλέμμα μου πάνω της. Φαίνεται να ξαναδιαβάζει το μήνυμα με τα μάτια καρφωμένα στην οθόνη του κινητού.
- Τι γράφει; Πες μου.
- Ο Γιάννης γράφει ότι…
- Ότι… τι;
- Ότι «ο παππούς ήρθε!»
- Επιτέλους! (είπα και χαμογέλασα αμέσως)
- Τι επιτέλους; Και ποιος παππούς; Μα δεν έχει πεθάνει; (με ρώτησε)
- Δεν έχεις και άδικο. Μετά από τόσο καιρό, κόντεψα να το πιστέψω κι εγώ…

* Ευτυχής παραγωγός, δυστυχισμένος έμπορος!

8 Σχόλια από αναγνώστες

Νοέμβριος. Πρώτη έξοδος για τη συλλογή της ελιάς. Τέτοια εποχή φουντώνουν και οι συζητήσεις για το «που θα πάει το λάδι φέτος;». Ο κάμπος αλλά και οι γύρω πλαγιές και περιοχές κατακλύζονται από ελαιοπαραγωγούς κάθε είδους. Επαγγελματίες ή όχι. Βιολογικούς ή συμβατικούς. Μα πάνω απ’ όλα υποψιασμένους ή ανυποψίαστους! Και αυτό το τελευταίο δεν αναφέρεται στο τομέα της συλλογής αλλά της εμπορίας. Της εμπορίας του λαδιού, του κόπου του καθ’ ενός, της ελπίδας που τρέφουμε να ζεσταθεί η τσέπη μας ώστε να δημιουργήσουμε, να ξεχρεώσουμε, να “νοικοκυρέψουμε” τα της ζωής μας, τα του σπιτιού μάς.

Οι αναφορές μας εδώ, θα μείνουν μακριά από τις λογικές και τα χιλιοειπωμένα «που κατάντησε το λάδι», «που πήγαν τα λιπάσματα», «ένα λίτρο coca-cola, ένα λίτρο λάδι» κλπ. Όχι γιατί δεν ισχύουν αλλά γιατί εδώ δε θέλουμε να επαναλάβουμε τους εαυτούς μας, εδώ θέλουμε να συμβάλουμε λίγο στη γνώση των ανυποψίαστων. Προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε σε λίγες γραμμές χρήσιμη βασική πληροφόρηση.

Οι σκόρπιες ειδήσεις που ακολουθούν συνθέτουν για ‘μας το φετινό παζλ.

Πρώτο μήνυμα από την Ιταλία, όπου εκθέσεις αναφέρουν για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, μη ευνοϊκές προοπτικές για τους εκεί ελαιοκαλλιεργητές αφού θα αντιμετωπίσουν:
Αυξημένη παραγωγή στην Ιταλία, που προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη από πέρυσι κατά 10% έως 15%.
Την ύπαρξη υψηλών αποθεμάτων τόσο του ιταλικού (γύρω στους 50.000 τόνους), όσο και του ισπανικού (223.000 τόνοι), αλλά και του ελληνικού ελαιόλαδου, από την προηγούμενη σοδειά.
Την πολιτική των μεγάλων ελαιοκομικών ισπανικών εταιριών, που έχουν διεισδύσει μέσω εξαγορών στην ιταλική αγορά (αγόρασαν μεγάλες Ιταλικές εταιρίες εμπορίας ελαιόλαδου), και προωθούν διεθνώς έναν ενιαίο τύπο ελαιόλαδου που προσομοιάζει περισσότερο με το ισπανικό σε χαμηλή ανταγωνιστική τιμή, σε σχέση με τα άλλης ποιότητας ελαιόλαδα.
Και βέβαια το αρνητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την κάμψη της κατανάλωσης του προϊόντος, εξαιτίας της συνεχιζόμενης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι τιμές παραγωγού για το ιταλικό ελαιόλαδο έχουν κατρακυλήσει τις τελευταίες εβδομάδες στα 2,77 ευρώ το κιλό, από 2,84 ευρώ, που ήταν στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Κάμψη, όμως, παρατηρείται και για τα λεγόμενα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (τα γνωστά ως futures), όπου η μέση τιμή πώλησης για τον μήνα Νοέμβριο κυμαίνεται στα 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ για τους επόμενους μήνες διαμορφώνεται στα 2,27 ευρώ.

Δεύτερο μήνυμα από την Ισπανία, όπου οι τιμές ex-factory για τα ισπανικά ελαιόλαδα συνεχίζουν να κινούνται στα επίπεδα, στα οποία διαμορφώθηκαν μετά τις εξελίξεις, οι οποίες σημειώθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο και διαμορφώνονται πλέον κάτω από τα 2,30 ευρώ το λίτρο για τα εξαιρετικά παρθένα.

Τρίτο μήνυμα, η κατά 19% χαμηλότερη τιμή που «άνοιξε» τη φετινή αγορά ελαιόλαδου στο υπέρ-πρώιμο προϊόν στους Αγίους Αποστόλους της Νεάπολης. 3,12 έναντι των 3,85 ευρώ το κιλό που είχε ανοίξει πέρυσι, έδωσε έμπορος από τη βόρεια Ιταλία για ποσότητα 55 τόνων. Η τιμή αυτή αποτελεί για πολλούς βαρόμετρο των επερχόμενων εξελίξεων

Τέταρτο μήνυμα, οι μέχρι τώρα, προσωρινές, εκτιμήσεις του IOOC κάνουν λόγο για σοδειά μεγαλύτερη κατά 100.000 τόνους, σε σχέση με πέρυσι, τοποθετώντας τη φετινή παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου στα 2,73 εκατ. τόνους και για τις βρώσιμες ελιές στο 1,88 εκατ. τόνους. Πέρα της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής, το κύριο χαρακτηριστικό της νέας εμπορικής περιόδου είναι ότι, η φετινή σοδειά ξεκινά με υψηλά αποθέματα από πέρυσι, όπως προαναφέραμε σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, που θα συνεχίσουν για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να ασκούν πιέσεις στις τιμές παραγωγών. Στις 21 Νοεμβρίου στη σύνοδο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου (IOOC) στη Μαδρίτη αναμένεται να καταγραφεί η πρώτη επίσημη πρόβλεψη για το ύψος της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου για τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2008-9. Θα σας ενημερώσουμε και τότε.

Πέμπτο μήνυμα, οι προσφερόμενες τιμές στους Έλληνες παραγωγούς από πλευράς Ιταλών εμπόρων, υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες στα επίπεδα των 2,65 ευρώ το λίτρο για τα καλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, ενώ ταυτόχρονα το ενδιαφέρον είναι πολύ περιορισμένο.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σημειώθηκαν πλούσιες βροχοπτώσεις το τελευταίο δεκαήμερο σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο την πρόβλεψη για μια καλή παραγωγή τη νέα χρονιά, φαίνεται ότι ψυχολογικά λειτουργούν αρνητικά για την ελληνική πλευρά σε ότι αφορά τις αντιστάσεις της απέναντι στους Ιταλούς.

Πια είναι τα μηνύματα όμως για τη φετινή εγχώρια παραγωγή;
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία παραγόντων της αγοράς, η ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου προβλέπεται να σημειώσει αύξηση τη νέα ελαιοκομική περίοδο και από τους 330.000 τόνους την περσινή ελαιοκομική περίοδο, να ανέλθει φέτος στους 370.000 τόνους. Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικράτησαν έως τώρα.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν απόλυτα τις προβλέψεις του ιταλικού κρατικού ινστιτούτου για το εμπόριο αγροτικών προϊόντων Ismea, το οποίο πριν αρκετές εβδομάδες εκτίμησε για την Ελλάδα ότι τα περιορισμένα προβλήματα από προσβολές δάκου και η έλλειψη επαρκών βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές, δεν είναι ικανά να πλήξουν την παραγωγή, η οποία, όπως τονίζει το ινστιτούτο, θα είναι καλή από άποψη όγκου.
Στα περσινά επίπεδα, εξάλλου, των 100.000 τόνων αναμένεται να κυμανθούν οι εξαγωγές της χώρας σε ελαιόλαδο την ελαιοκομική περίοδο 2008 - 2009, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται μείωση των εισαγωγών από τους 3.000 τόνους πέρυσι στους 2.000 τόνους τη αντίστοιχη φετινή περίοδο.

Και κάτι θετικό; Η Κομισιόν, κατόπιν πιέσεων (και από την χώρα μας), προσανατολίζεται στη σήμανση για το παρθένο και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Η εμφιάλωση θα είναι υποχρεωμένη να γράφει την τοποθεσία καταγωγής του λαδιού. Εδώ βέβαια δεν ξέρω πόσο άμεσα θα είναι τα οφέλη από αυτή την κίνηση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την απάντηση Ιταλού καταναλωτή σε ερώτηση συμπατριώτη του δημοσιογράφου, που έλεγε ότι αν ήξερε πως στο μπουκάλι υπήρχε Ελληνικό και όχι Ιταλικό λάδι, δεν θα τα έπαιρνε.
Εδώ ερχόμαστε να στηλιτεύσουμε τη λογική του «όλα τα δικά μας είναι καλύτερα». Λογικές που υιοθετούμε και στη χώρα μας κατά κόρον και δεν στηρίζονται βέβαια σε βάσιμα στοιχεία, αλλά στο συναίσθημα.

Αστάθμητος παράγοντας όμως στην όποια λογική εξαγωγή συμπερασμάτων η οικονομική ύφεση και ο βαθμός που θα επηρεάσει γενικά ή ειδικά όλες τις αναφερόμενες παραμέτρους.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι χρηματιστήριο, δεν αποτελούν μυστικές συμβουλές σε κανέναν, δεν καλούμε να πράξει ή να εμπορευτεί ο οποιοσδήποτε το λάδι του με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Αποτελούν πληροφορίες και γεγονότα που συμβαίνουν σχεδόν τώρα. Αποτελούν μια προσπάθεια να προβληματιστούν χρήσιμα οι εντελώς ανυποψίαστοι και να σταθεί αφορμή να “ψάξουν” λίγο περισσότερο τα πράγματα.

Πολλοί παραγωγοί πέρυσι “κράτησαν” απούλητο τον κόπο τους, με σκοπό να κυνηγήσουν τις καλές τιμές καλοκαιριάτικα. Οι πρωτόγνωρα μεγάλες αδιάθετες ποσότητες, “σκοτώθηκαν” πριν από εβδομάδες για να αδειάσουν οι δεξαμενές.

Είναι πραγματικά άδικο να κοπιάζεις, να αγωνιάς, να στερείσαι και να βασίζεσαι σε εξυπνάδες που αναπαραγάγουν αβίαστα και ανεύθυνα "καφενειακές" λογικές.

Η υπεύθηνη, (τουλάχιστον βασική) πληροφόρηση είναι αποκλειστικά δική σου ευθύνη!
Ευχόμαστε καλή σοδιά και δικαίωση όλων των κόπων.

* Τι θα θυσιάζατε για τη συμμετοχή των Μολάων σε έναν ισχυρό Δήμο;

2 Σχόλια από αναγνώστες

Η δημοσκόπηση αναρτήθηκε ταυτόχρονα με το σχετικό με αυτή θέμα, με τίτλο “mea culpa”. Διήρκεσε από τις 28 Σεπτεμβρίου και για έναν μήνα περίπου.Οι 104 συμμετοχές σας διαμόρφωσαν το παρακάτω αποτέλεσμα:

Πιο συγκεκριμένα:
1. Το όνομα ψήφοι 76 (73%)
2. Την έδρα ψήφοι 6 (6%)
3. Τίποτα… κάλιο πρώτος στο χωριό ψήφοι 22 (21%)

Ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνετε όλοι όσοι μετείχατε στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Ξεκάθαρο και συντριπτικά υπέρ της δημιουργίας μιας μεγάλης και ισχυρής συμμαχίας.
Ευχόμαστε το αποτέλεσμα να αξιοποιηθεί από τους έχοντες την πρωτοβουλία των χειρισμών. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πλέον, ότι θα ενημερωθούν για τη δημοσκόπηση.
Μένει να δούμε πόσο αφουγκράζονται τα όποια μηνύματα των δημοτών.