* Το νερό, ‘νεράκι’.

Τις τελευταίες ημέρες οι βρύσες της πόλης μας στέρεψαν. Αιτία οι εργασίες που γίνονται για να ενσωματωθεί ο νέος αγωγός στο κέντρο των Μολάων στο υπάρχον δίκτυο ύδρευσης. Καθημερινά βιώνουμε την έλλειψη του νερού στα σπίτια μας αφού ταλαιπωρούμαστε από πολύωρες διακοπές. Δεν γεννάται θέμα για την σκοπιμότητα του έργου. Τραβάει όμως πολύ αυτή η κατάσταση και δίκαια τα παράπονα από τους συμπολίτες μας φουντώνουν.
Το πρόβλημα βρίσκεται στην ελλιπή ενημέρωσή τους για την ακρίβεια των διακοπών. Πολλοί αιφνιδιάζονται με αποτέλεσμα να μην αποθηκεύουν νερό για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Κάποιες ανακοινώσεις σε χαρτιά που αναρτήθηκαν σε δημόσιους χώρους και τοπικά ραδιόφωνα, ούτε ακριβείς ήταν ούτε αποτυπώνουν την πραγματικότητα και πολλές φορές συμβάλουν όχι στην πληροφόρηση, αλλά στην παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα σπιτιών που έκλεισαν σχεδόν 24ωρο χωρίς νερό. Η έλλειψη νερού από τα νοικοκυριά αποτελεί μείζον πρόβλημα αφού ηλικιωμένοι και οικογένειες με μικρά παιδιά βρίσκονται ξαφνικά ξεκρέμαστοι. Όλοι θα πρέπει να δείχνουμε ανοχή σε παρόμοιες καταστάσεις αφού το έργο είναι αναγκαίο. Όμως για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι συντονιστές του, δεν ήξεραν ούτε το μέγεθος αλλά ούτε και τις ανάγκες του έργου αφού και τώρα μετά από τόσες ημέρες ταλαιπωρίας δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον χρονικό ορίζοντα που χρειάζεται.
Για μια ακόμη φορά στο θέμα της ενημέρωσης των δημοτών και της επικοινωνίας μαζί τους δεν πήραμε καλό βαθμό. Τα προβλήματα του παρελθόντος μήπως βρίσκουν γόνιμο έδαφος και στη νέα δημοτική αρχή;

6 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Γι' αυτό αλλά και για όλα τα παρακάτω θέμετα που έχεις δημοσιεύσει προς συζήτηση στο Blog, ΔΕ θα σου απαντήσω, παρόλο που έχω να πω πολλά. Ο λόγος είναι η ανωνυμία σου κι οι ανεξέλεκτες εγγραφές, παρεμβάσεις άλλων, επίσης ανώνυμων.
Θέλω να βοηθώ οποιαδήποτε προσπάθεια ωφελεί τους Μολάους και τη γύρω περιοχή. Κάνουμε καλό, όταν προβάλουμε τον τόπο μας μέσω του διαδικτύου ή όταν προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη σκέψη και να προβάλουμε τις ανησυχίες των Μολαϊτών. Πιστεύω, όλες αυτές οι προσπάθειες θα έχουν ανταπόκριση όταν γίνονται ΕΠΩΝΥΜΑ. Όταν γίνεται ΑΝΩΝΥΜΑ, όπως η δική σου, εγώ δεν το λέω ΒΟΗΘΕΙΑ αλλά ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ή οτιδήποτε άλλο χαρακτηρισμό επιτρεπτό ή ανεπίτρεπτο.
Επειδή τα παραπάνω τα έχω ακούσει κι από άλλους, φαντάζομαι όταν αλλάξεις σε "Επώνυμος", θα βρεις ανταπόκριση με ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ συμμετοχή από αρκετούς.
Προτείνω το επόμενο θέμα σου: "Πιστεύετε πως ο δημιουργός κι οι συμμετέχοντες αυτού του Blog θα πρέπει να γράφουν επώνυμα πάντα; Η ανώνυμη γνώμη σε μια μικρή κοινωνία, πίστεύετε πως κάνει κακό;"
Χ. Ζερβάκος

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Κατ’ αρχήν ευχαριστούμε για τις υποδείξεις σας. Εκτιμούμε την οποιαδήποτε άποψη.
Τώρα στην ουσία της παρατήρησης: Είμαστε οπαδοί του να προσέχουμε όλες τις τοποθετήσεις ή τα λεγόμενα του οποιουδήποτε και να κρίνουμε ανάλογα με αυτά που λέγονται. Για εμάς σημασία έχει τι λέγετε, όχι ποιος τα λέει. Κανείς δεν διεκδικεί το αλάθητο. Κανείς δεν έχει το προνόμιο του να λέει μόνο σωστά και σημαντικά πράγματα. Όπως από την άλλη κανείς δεν ξεστομίζει μόνο λάθος κουβέντες. Σίγουρα κάποιοι έχουν το προνόμιο αυτά που λένε να είναι προϊόν σοβαρής σκέψης και να έχουν την κριτική ικανότητα τους ανεπτυγμένη. Σε αυτούς είναι αλήθεια ότι δίνουμε σαν άτομα μιας παρέας π.χ. περισσότερη βαρύτητα στις απόψεις τους. Κάπου – κάπου όμως και τα άτομα που δεν πολυσκέφτονται αυτά που λένε και γράφουν, τοποθετούνται σωστά. Μερικές φορές ο αγνός ενθουσιασμός μας υπαγορεύει την αλήθεια περισσότερο από την πολύ σκέψη που ίσως συνυπολογίζει και άλλους παράγοντες. Γι’ αυτό δεν θεωρήσαμε ότι είναι αναγκαία η ταυτότητα και στα άρθρα αλλά και στα σχόλια. Όσο αφορά τους συντάκτες των άρθρων σίγουρα μπορούν να διασφαλίσουν την γνησιότητα της ταυτότητάς τους. Όσο αφορά όμως τους επισκέπτες και τα σχόλιά τους αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Ο καθένας μπορεί να υπογράψει ένα σχόλιο με το οποιοδήποτε όνομα. Αυτό είναι κάτι που μας απασχόλησε από την πρώτη στιγμή. Ευχόμαστε να μην έχει γίνει έως τώρα (αν υποπέσει κάτι στην αντίληψη σας παρακαλούμε ενημερώστε μας στο e-mail της εφημερίδας μας). Άλλωστε η χαλαρότητα μερικές φορές είναι απαραίτητη για να εξωτερικεύσουμε πιο εύκολα τις απόψεις μας. Σε κάποια άρθρα η κριτική εκτός από σκληρή, ήταν και επικίνδυνη στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε. Νομίζουμε όμως ότι και αυτό το στάδιο έπρεπε να το περάσουμε γι’ αυτό δεν πειράξαμε κανένα σχόλιο ακόμη και όταν ακροβατούσε στο να θίξει υπολήψεις συμπολιτών μας. Ζητήσαμε την άδεια να τα αφαιρέσουμε. Ο συντάκτης τους όμως δεν μας την έδωσε. Το φαινόμενο (όπως ελπίζαμε και περιμέναμε) σιγά – σιγά εξέλειψε. Για όλα τα πάρα πάνω λοιπόν δεν θεωρήσαμε την επώνυμη υπογραφή ούτε τη δική μας, αλλά ούτε και των σχολιαστών των άρθρων μας απαραίτητη.
Όσο για τα ερωτήματα που θέτεις για την δημοσκόπηση θέλουμε να σου πούμε ότι κατ’ αρχήν δεν έχουμε αντίρρηση. Γιατί όχι; Ίσως αργότερα αναρτηθεί μια παρόμοια που θα περιλαμβάνει και τα στοιχεία που θέτεις.

Ανώνυμος είπε...

Βρε αγόρι/κορίτσι μου, μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά της μικρής μικρής μικρής κοινωνίας μας, με το μέγεθος του κυβερνοχώρου/παγκόσμιου ιντερνετ; Είμαι γραμμένος σε 10 forum. Έχω το ίδιο ψευδώνυμο σε όλα (όπως ίσως κι εσύ) και κανέναν δεν ενδιαφέρει ποιος είναι ο Batman, o Malias, o Rohamis, η Galanomata86 κλπ. Στα σοβαρότερα για να μπεις, κάνεις αίτηση που περιλαμβάνει το email σου και στην εγκρίνουν.
Εδώ εσύ,
1ον, δίνεις το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να μπει να βρίσει το δήμαρχο, μάνες, γιαγιάδες, εμένα, εσένα. Άσε που υποψιάζομαι μετά πως πάμε για μπύρες στην πλατεία.
2ον, όσα θέματα και να βάλεις, το κυριότερο που θα μας απασχολεί, είναι το "who is who?". Όταν λοιπόν θα διαφωνούν κάποιοι με εσένα, όσο δε σε ξέρουν, θα σε βρίζουν ασύστολα, χωρίς καμία διάθεση πολιτισμένης συζήτησης και απάντησης. Όταν θα ήξεραν όμως με ποιον έχουν να κάνουν, θα γινόταν αυτό;
3ον, μια ανώνυμη δημοσκόπηση, από κάποιον που δεν υπάρχει -όπως η δική σου στην κεντρική σελίδα- θα την πετούσα στα σκουπίδια, όπως θα σου κάνουν κι εσένα στο Δήμο Μολάων όταν τη στείλεις.
Χ.Ζ.

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Η εφημερίδα μας έχει επισκέπτες που ενημερώνονται, σχολιάζουν, ψηφίζουν στις δημοσκοπήσεις της και γενικά χαίρονται την συμμετοχή τους.
Υπάρχουν και κάποιοι που εκτός από την ανάγνωση, αναρωτιούνται ποιοι τα γράφουν αλλά έως εκεί.
Φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποιοι που δεν διαβάζουν ίσως τα άρθρα αλλά ενδιαφέρονται εδώ και καιρό (δεν είναι η πρώτη φορά που ανακύπτει αυτό το θέμα) αποκλειστικά να μάθουν ποιοι αρθρογραφούν.
Τα ‘θέλω’ του καθενός, δικαίωμα του.
Πως διαχειριζόμαστε την Δημοκρατία μας; Αυτή την στιγμή τι σε εμποδίζει να βγεις στην πόλη μας και να προξενήσεις κάποιο κακό. Μήπως η αστυνομία; Όχι βέβαια. Άλλα βαθύτερα μας εμποδίζουν. Οι αρχές του καθενός. Όπως και αυτή τη στιγμή δεν σε εμποδίζει κάποιος να γράψεις εδώ ανώνυμα και να βρίσεις τον οποιονδήποτε. Έχει όμως βρίσει κάποιος από τους επισκέπτες έως τώρα; Όχι, ούτε τον Δήμαρχο, ούτε τις μανάδες όπως αναφέρεις. Έως τώρα, γιατί δεν αποκλείεται. Όπως δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες, κάποιος να διαπράξει έγκλημα στην πόλη μας. Γι’ αυτό τις αστυνομίες σε όλες τους τις μορφές τις χαρίζουμε σε άλλες εποχές.
Το διαδίκτυο είναι δημοκρατικό πέρα ως πέρα. Γι’ αυτό έχει ανάγκη υπεύθυνους χρήστες και φύλακες αυτής της Δημοκρατίας.
Όσο για την τύχη της δημοσκόπησης, είσαι απόλυτος. Όχι μόνο ενδιαφέρει αλλά καίει κιόλας. Ακόμη και περιορισμένη αφού απευθύνεται μόνο στους χρήστες του διαδικτύου, έχει τη χρησιμότητα της. Πόσες φορές έχουμε πει επώνυμα κάτι σε κάποιον και μας έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια. Αυτός έχασε. Δεν είναι το επώνυμο ή το ανώνυμο που θα μετρήσει. Και οι ψήφοι είναι ανώνυμοι αλλά βγάζουν Κυβέρνηση. Δεν θέλω να σου πω ότι εσύ όταν γίνεις Δήμαρχος… λέω: ο καθένας όταν γίνει Δήμαρχος ας αποφασίσει να πετάει τέτοιες σφυγμομετρήσεις στα σκουπίδια και όταν νιώθει τη δυσφορία των δημοτών του να απαιτεί να του κάνουν καταγγελίες επώνυμα με υπογραφές σφραγίδες και βουλοκέρια. Ένας τέτοιος Δήμαρχος αναρτιέμαι τι αποτέλεσμα θα έχει στο έργο του.
Επειδή όλοι ξέρουμε τα ελαττώματα αυτού του τόπου προτιμούμε τους ανώνυμους που έχουν κάτι να πουν από τους επώνυμους ‘μουγκούς’.
Επειδή αφορά την ικανοποίηση της περιέργειας και μόνο κάποιων, με το σήριαλ του ανωνυμοεπώνυμου εμείς δεν θα ξανά ασχοληθούμε.
Αυτά και τέλος.

Ανώνυμος είπε...

Οκ. Πιστεύω κάποια στιγμή να καταλάβεις, όπως κάποιοι άλλοι που διάβασαν αυτά που σου έγραψα.
Δημοσκόπηση: Συμμετέχω κι εγώ. Κάθε μέρα ψηφίζω. Αν θυμάμαι καλά 5-6 φορές μέχρι στιγμής...

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά χαίρομαι που υπάρχει κάποιο blog που ασχολείται με τους Μολάους. Δεν με απασχόλησε ποτέ ποιός αρθρογραφεί ή ποιός είναι πίσω απο το blog. Με ενδιαφέρει να έρχονται στην επιφάνεια τα κακώς κείμενα της πόλης , όπως βέβαια και τα γεγονότα που αξίζουν να αναφερθούν (βλ. θέμα με τα παιδιά του τεχνικού).

Η όποια κριτική λοιπόν γίνεται στα θέματα θα πρέπει να γίνεται με βάση του τι λένε αυτά. Δεν είναι δυνατόν να αναφέρεται οτι κάποια σπίτια μένουν χωρίς νερό 24 ωρες και εμένα να με νοιάζει ποιός έγραψε το άρθρο. Τον αρθρογράφο θα τον αναζητήσω ΜΟΝΟ στην περίπτωση που αποδεδειγμένα αυτά που γράφει είναι αναληθή και θίγουν το κύρος και την υπόληψη κάποιων ανθρώπων. Αν τότε δεν εμφανιστεί ο αρθρογράφος , υπάρχουν διάφορες νομικές οδοί που μπορεί να ακολουθήσει κανείς. Μην αφήνουμε λοιπόν την περιέργεια να μας κλείνει τα μάτια μπροστά σε φλέγοντα ζητήματα.

Καλό θα ήταν λοιπόν ακόμα και άτομα που εργάζονται στο δήμο να κοιτάζουν το blog και να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει και για το αν υπάρχει δυσαρέσκεια στους πολίτες. Καλο θα ηταν επίσης να απαντούν και σε μερικά θέματα.


Χ. Θεοδωρακάκος