* Που είναι το νερό του Λάρνακα;

Από τις 17 Μαΐου είχε φτάσει το ηλεκτρονικό μήνυμα του αναγνώστη. Αφού είδε και απόειδε ότι δεν δημοσιεύθηκε το ξαναέστειλε πάλι εχθές 1η Ιουνίου. Δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν και άλλα που αναφέρονται σε διάφορα ζητήματα, άλλοτε γενικού ενδιαφέροντος και άλλοτε πιο στοχευμένα. Σε κάποια από αυτά ζητάμε την επιπλέον πληροφόρηση περιμένοντας πριν δημοσιευτούν. Αυτή άλλοτε έρχεται, άλλοτε όχι.
Όσο αφορά το συγκεκριμένο, απ’ όπου και να το πιάσεις το θέμα έχει το ενδιαφέρον του. Ξεκομμένο για την τύχη των νερών και το τι κάνουμε ή ειδικά για τον Λάρνακα την αδιαφορία μας ή τις συμπεριφορές μας.
Τώρα βέβαια φίλε αναγνώστη καλού κακού, να είσαι προετοιμασμένος για την πιθανότητα ανάρτησης σχολίων περί στοχοποίησης συγχωριανών σου (ποτέ δε ξέρεις). Εμείς το δημοσιεύουμε ατόφιο ώστε να περάσει και στους υπόλοιπους φίλους του blog το συναίσθημα με το οποίο έχεις γράψει και την αγωνία που αναδεικνύεις με τον προβληματισμό σου (ερωτήματα) στο τέλος.

«Που είναι το νερό του Λάρνακα;
Στις 14/5/2008 πήγα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΠΕ ΜΟΛΑΩΝ, για τους υδάτινους πόρους της περιοχής μας.
Με αυτά που είπαν οι εισηγητές - επιστήμονες, τρομοκρατήθηκα. Τότε ήρθε στο μυαλό μου η βόλτα μου στο ΛΑΡΝΑΚΑ την Πρωτομαγιά. Από την μια πέρασα ωραία από την πετυχημένη εκδήλωση του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΟΛΑΩΝ & του ΑΠΟΕΛ, από την άλλη όμως θυμήθηκα το πρωτοφανές έγκλημα που είδα, στα μονοπάτια του φαραγγιού.
Είδα σωλήνες και λάστιχα άρδευσης δίπλα στο μονοπάτι να οδηγούν το νερό σε περιφραγμένους χώρους, σε κήπους με ξινόδεντρα και κηπευτικά.
Έπαθα ΣΟΚ.
Γι αυτό τα δέντρα φύλακες τόσων χρόνων των ΜΟΛΑΩΝ έχουν αρχίσει να ξεραίνονται;
Γι' αυτό δεν βλέπουμε το νερό που βλέπαμε κάποτε στις σχολικές μας εκδρομές;
Γι' αυτό τα δέντρα με κοίταζαν με θλίψη και μου φώναζαν: ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ; ΓΙΑΤΙ;
Αναρωτήθηκα, λοιπόν, τι κάνουμε εμείς που ζούμε εδώ και αγαπάμε αυτόν τον τόπο;
Οι υπεύθυνοι ας αφυπνιστούν!
“Περιπατητής”»

22 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Πάντως είμαστε λαός που συνεχώς διαμαρτύρεται"που είναι το κράτος και οι υπεύθυνοι?".έχουμε επιλεκτική μνήμη και δεν θυμόμαστε πως όλοι εμείς αποτελούμε το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.Τι να κάνει ο δήμαρχος η ο υπουργός όταν ο συμπόλίτης μας βάζει να κάψει χόρτα καλοκαιριάτικα με αέρα ή στην προκειμένη περίπτωση απλώνει σωλήνες αυθαίρετα και παίρνει νερό χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν ή μήπως έβγαλα λάθος συμπεράσματα απο το κείμενο?Πάντως για να μπώ σε μία λογική που πολύ δασκεδάζω όταν τη συναντώ,τα λάστιχα όπως και τις φωτιές το καλοκαίρι τις βάζουν...πράκτορες και εχθροί των μολάων...απο ταγύρω χωριά!!!
Α ναί για τις γεωτρήσεις δεν λέμε τίποτα?όπως π.χ ότι απο την υπεράντληση ο υδροφόρος ορίζοντας έχει υποχωρήσει και στην θέση του έρχεται η θαλασσίτσα???

Ανώνυμος είπε...

Καλα ειμαστε σοβαροι.Τι σχεση εχουν οι φωτιες με τους σωληνες;Το ιδιο ειναι να βλεπεις τους σωληνες να ειναι εκει εκει φαινονται,γιατι ειναι κ δυο αν δεν κανω λαθος να πηγαινουν σε καποια σπιτια!Αν δεν ειναι του Δημαρχου ευθυνη τοτε γιατι τον εχουμε;Για να βγαζει λογους!Στο κατω κατω πηρε κ το 73% οπως λεει!Να δωσει μια εντολη να πανε να τις αφαιρεσουν τοσο δυσκολο ειναι;Οι Μολαιτες ημαστε πολυ ανεκτικοι τελικα!Προφανως για να τα λετε αυτα δεν εχετε παει ποτε προς τα ποταμακια.Μα τοσο συμπαθεια σε μια δημοτικη που δεν κανει τιποτα μα τιποτα κριμα κ παλι κριμα!

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα λύνονταν από μια σοβαρή (το τονίζω σοβαρή!) αναβάθμιση του φαραγγιού του Λάρνακα. Τόσα χρόνια όμως αυτή η σοβαρή αναβάθμιση ποτέ δε ήρθε. Μόνο επιδερμικά έχουμε ασχοληθεί σαν δήμος νομίζω. Τώρα που σχεδόν όλοι αναζητάμε το πράσινο και το νερό, τώρα που φτάνει ο κόμπος στο χτένι, τώρα ίσως να επέλθει αυτή η ανάδειξη του φαραγγιού σήμα κατατεθέν των Μολάων, απόρροια μιας γενικευμένης απαίτησης ακόμη και από μη ευαισθητοποιημένους σχετικά με το θέμα ανθρώπους.
Σκεφτήκατε όμως ότι όσοι ψέλλιζαν έστω κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση χρόνια τώρα κόλλησαν τον χαρακτηρισμό του γραφικού;
Τώρα όσο αφορά τα της Δημοτικής Αρχής προσωπικά πιστεύω ότι παρουσιάζει κινητικότητα αλλά επίσης πιστεύω ότι ναι, βεβαίως και αυτό το θέμα υπόκειται στις αρμοδιότητές της. Αλίμονο ποιανού αλλού είναι δουλειά;
Φίλε ανώνυμε κανένας δεν άφησε υπονοούμενα για …πράκτορες. Τη συλλογική μας ευθύνη πρέπει να την αναγνωρίζουμε. Όσο για το ότι δε λέμε τίποτα για τις γεωτρήσεις και τη θαλασσίτσα, μη περιμένεις άλλον, πες μας εσύ. Θα σε διαβάσω με ενδιαφέρον.

Ανώνυμος είπε...

Ειδα-άκουσα και ενημέρωσα το Δ.Σ Μολάων με τον παρακάτω τρόπο:

SOS:ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΛΑΩΝ


ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΣΙΜΟ ΔΕΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Τα τραγουδια λένε: ενα νερό κυρα Βαγγελιώ,
ποτίζει δένδρα και κλωνιά,
ποτίζει κυπαρίσσια
-Λένε: κλαίνε τα πουλιά γι'αέρα
και τα δένδρα για νερό.
-Λένε:δέξου με δενδρί, δέξου με κυπαρίσσι
να οι κλώνοι μου
και κρέμα τα άρματά σου
να και ο ίσκιος μου
και πέσε και κοιμήσου
και όταν σηκωθείς
το νοίκι να πληρώσεις
τρία σταμνιά νερό
στις ρίζες μου να ρίξεις
-Λένε:πως τα δένδρα πεθαίνουν όρθια
Σας χαιρετούν οι μελλοθάνατοι, πεταλούδες, πλατάνια, μυρτιές, βάγιες και η μεγάλη κουκουναριά του φαραγγιού του Λάρνακα του ΔΗΜΟΥ ΜΟΛΑΩΝ.
Τα αηδόνια και οι δύο μεγάλες λεύκες δεν σας χαιρετούν διότι έχουν προ πολλού πεθάνει, όπως και ένα μεγάλο ποσοστό πανίδας και χλωρίδας του φαραγγιού.

Σταματάκος Γεώργιος του Παύλου
μέλος επιτροπής Δ.Σ Δημου Μολαων

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Φαντομα και φίλε roxani.Νατα πάρουμε ένα ένα.Καταρχήν δεν δείχνω καμία ανοχή σε κανέναν δήμαρχο και καμία δημοτική αρχη.Εγραψα για το πόσο παρτάκηδες είμαστε σαν λαός και για αυτόν τον λόγο συμβαίνουν όσα συμβαίνουν άσχημα ώς επι το πλείστον στην ελλάδα.Βεβαίως και είναι δουλειά της δημοτικής αρχής να μαζέψει τα λάστιχα και να επιβαλει και προστιμα εφόσον κριθεί σκόπιμο.κατα δεύτερον δεν δέχομαι τον ισχυρισμό ότι δεν κάνουν τίποτα μην μηδενίζουμε τα πάντα.
Φίλε Roxani για τους πράκτορες άφησα υπονοούμενο όχι για τους δημιουργούς του άρθρου γιατι θυμήθηκα όταν έγραφα τις σκέψεις μου πώς αντιδρούν οι πολιτικοί και δημοσιογραφικοί(τρομάρα τους)όταν κάποια μεγάλη καταστροφή συμβαίνει.
Για τις γεωτρήσεις τώρα και την υπεράντληση το θέμα πιστεύω ότι το γνωρίζω λίγο καλύτερα.¨εχει δεί κανενας απο εσας΄κάποια αντίδραση του γεωργικού κόσμου οργανωμένη για την υφαλμήρωση?όχι.Κάποιοι μεμονωμένοι άνθρωποι έτρεξαν το θέμα που καρκινοβατούσε τόσα χρόνια
και τελικά απο ότι γνωρίζω έχει βγει κονδύλι για την κατασκευή αγωγού απο τον βασιλοπόταμο για την μεταφορά νερού στον κάμπο των μολάων και είναι γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο.Ειδατε καμία αντίδραση απο γεωργικούς συνεταιρισμούς για την υπερλαντληση που γίνεται.όχι γιατί όλοι βολεύονται απο αυτήν την κατάσταση.Μήπως εσείς ακούσατε τίποτα για διαχείρηση υδάτινων πόρων εγώ όχι.Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

    Ξέρω ότι σε κανα 2 χρόνια ο Λάρνακας θα γίνει κουκλί και στολίδι του τόπου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του με τα λαστιχάκια του...Άντε μην τα πάρω... και μιας που μιλάμε για νερά...παιδιά τρέξτε για νέες περιπέτειες!!!Θαλάσσιο Ταξί στην Μονεμβασιά με γυάλινο πάτο!!!!Θα πηγαίνουμε για καφέ στο Γέρακα, στο Κάστρο και όπου θέλει ο καπετάνιος μέσω θαλάσσης!!Ουάου!!!Μην μου πείτε ότι δεν σας αρέσει!!!Εντός ολίγων ημερών σαλπάρουμε!!!

Ανώνυμος είπε...

Να αφήσουμε τα τραγουδάκια και να δούμε τι έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή που βάλτωσε τον τόπο μας...Και να μην ρίχνουμε τις ευθύνες στην νυν ενώ πρωτοστατούσαμε στην πρηγούμενη!    Λίγο αυτοκριτική δεν έβλαψε κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την υπενθύμιση των δίστιχων από τα τραγούδια! Και πάλι συγχαρητήρια! Ποτέ καμιά κοινωνία δεν βλάφτηκε από τις ευαισθησίες των ανθρώπων της.

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί ακόμη και σήμερα παραμένουν με τις σημαίες στα χέρια.

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΕΤΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΝΟΜΙΖΩ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΕΩΤΡΙΣΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΑΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΜΟΛΑΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΕΛΙΕΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΜΗΝΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΘΑΛΛΑΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΑ ΣΤΕΡΕΨΟΥΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΣΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΙΣΕΙΣ 300 400 ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΚΡΟΤΥΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου στην Ελλάδα μη μιλάς για επιτροπές – μη μιλάς για επιτροπές το καλό που σου θέλω. Άστο να κάνουνε κάτι και μετά το λες. Τώρα για τα νερά που ποτίζουμε μερόνυχτα ΔΕΝ υπάρχει δικαιολογία ακόμα και για τους μεγάλους ανθρώπους. Και γώ δεν ήξερα αλλά τα άνοιξα τα στραβά μου και προσπαθώ να μάθω. Μερικοί είναι τόσο αναίσθητοι που ξεχνάνε να τις κλείσουν και φτάνουν τα νερά στη θάλασσα.

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στον κύριο Σταματάκο. Όταν ο ίδιος ήταν αντιδήμαρχος και είχε το καρπούζι και το μαχαίρι όλα πήγαιναν στην πόλη ρολόϊ. Δεν υπήρχε ούτε ένα λάστιχο, ο λάρνακας ήταν αξιοθέατο για τους επισκέπτες και τους ντόπιους, το έργο της πλατείας προχωρούσε ταχύτατα, η πόλη αναμορφώθηκε από τα δεκάδες έργα και οι Μολαϊτες κάθε βράδυ έβγαιναν σύσσωμοι στην πλατεία να απολαύσουν τα δεκάδες πολιτιστικά γεγονότα που ο δήμος διοργάνωνε. Μας λείπει η αντιδημαρχία του, είναι κρίμα που πλέον δεν αποφασίζει αυτός για την πόλη μας. Πρωτοποριακές ιδέες σαν τις δικές τους τις έχει ανάγκη ο τόπος μας για να πάει επιτέλους μπροστά. Προτείνω στη νυν δημοτική αρχή να του δώσει θέση αντιδημάρχου κι ας είναι στην "αντιπολίτευση". Του αφιερώνω κι ένα δίστιχο:
"Χέσε μέσα Πολυχρόνη που δεν γίναμε ευζώνοι".
Παπαρούπας

Ανώνυμος είπε...

Το έγραψα και επιμένω γράφοντάς το ξανά:
«Μερικοί ακόμη και σήμερα παραμένουν με τις σημαίες στα χέρια.»

ωραία φίλε μου, μόλις βρήκες την αιτία για όλα τα δεινά του κόσμου. Απάνω του φάτου το θεό. Και όταν ξαναέλθει η συζήτηση για ανώνυμες γραφές και στοχοποιήσεις τότε πέρνα από την άλλη πλευρά του ποταμού και πέτα πάλι πέτρες στην αντίθετη όμως πλευρά.

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσω κάτι; Αφού τον ξέρεις, δεν τον ξέρεις; Αυτά που γράφεις του τα ‘χεις πει από κοντά; Τι σου απάντησε;

Ανώνυμος είπε...

Υποκρισία!
Ένα βήμα μπροστά απ’ όλους φωνάζουμε: «Τα σύκα –σύκα & η σκάφη – σκάφη»
Ένα βήμα πίσω απ’ όλους ενεργούμε: «Και έτσι και γιουβέτσι»

Και ο νοών νοήτω (και πρώτη εγώ)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας,

σημαντικό το θέμα που ανοίξατε , τόσο για το Λάρνακα όσο και για τις γεωτρήσεις.

Το φαράγγι του Λάρνακα, ενδιαφέρον σημείο απο όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις, είτε απο ιστορική, είτε απο περιβαλλοντική, είτε ακόμα και απο... μεταφυσική. Φαντάζομαι τις νεράιδες και τα ξωτικά των παραμυθιών να σουλατσάρουν στα ποταμάκια λίγο πάνω απο την Αγία Παρασκευή. Πανέμορφη εικόνα...

Κοινή επιθυμία-απαίτηση όλων είναι βέβαια να συνεχίσουν να βλέπουν αυτή την όμορφη περιοχή να εξακολουθεί να υπάρχει και να προσφέρει απλόχερα τις ομορφιές της.

Δυστυχώς όμως φίλοι μου τα πράγματα είναι λίγο δυσοίωνα , όχι μόνο για το Λάρνακα και τις γεωτρήσεις, αλλά για ολη την Ελλάδα. Φοβάμαι οτι στα επόμενα χρόνια ο κύριος με τα λάστιχα δεν θα βρίσκει νερό ούτε για να πλύνει το πρόσωπό του. Προς θεού, δε λέω οτι φταίει αυτός. Στην περίπτωση αυτή φταίμε όλοι.

Βέβαια, τα προαναφερθέντα είναι απλά και μόνο προβλέψεις, με ισχυρό όμως υπόβαθρο. Αυτό σημαίνει οτι πιθανόν να επιβεβαιωθούν, πιθανόν ομως και όχι.

Ας πάρουμε την περίπτωση του να μην επιβεβαιωθούν και όλα να κυλίσουν ομαλά. Αυτό που θα με απασχολούσε περισσότερο δεν είναι αν κάποιος έχει τραβήξει λάστιχο για να ποτίζει τα δέντρα του. Πιθανότατα αυτό το έκανε απο πάντα. Κι εγώ αν είχα ενα ποτάμι να περνάει εξω απο το σπίτι μου, σίγουρα θα έπαιρνα νερό για να ποτίσω. Επίσης όμως σίγουρα δεν θα το παράκανα. Που θέλω να καταλήξω...? Θα μπορούσε η αρμόδια αρχή να του συστήσει να ποτίζει 2-3 φορές την εβδομάδα (άντε 4-5 σε περιόδους καύσωνα) και με κάποιο τρόπο να τον ελέγχει.

Έτσι, και αυτός θα ποτίζει, και το νερό θα συνεχίζει να κυλάει και παρακάτω ακολουθώντας τη φυσική του ροή. Με λίγα λόγια, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Δε βλέπω άλλη λύση, και σίγουρα λύση δεν θα αποτελούσε η απαγόρευση ποτίσματος απο το ποτάμι. Για φανταστείτε να του απαγόρευαν να ποτίζει απο το ποτάμι... Θα αναγκαζόταν να ποτίζει απο το νερό που πίνουμε (επιπλέον σπατάλη) ή θα αναγκαζόταν να σταματήσει το πότισμα και να ξεραθεί οτιδήποτε έχει στον κήπο και την αυλή.

Συγκρίνετε τώρα τη λύση που έδωσα με αυτή της απαγόρευσης. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε δύο θετικά αποτελέσματα και στη δεύτερη δύο αρνητικά :)

Επίσης, θεωρώ οτι ο Λάρνακας κινδυνεύει περισσότερο απο μια πυρκαγιά, παρά απο τα λάστιχα (οχι οτι τα λάστιχα δεν είναι ικανά να τον καταστρέψουν χρόνο με το χρόνο). Πυροπροστασία για το Λάρνακα υπάρχει?

Ο φίλος που προφανώς ενοχλήθηκε με τον κύριο Σταματάκο, θα μπορούσε να εκφράσει την αντίθεση του με λιγότερο ειρωνικό τρόπο. Αν ο κύριος Σταματάκος σού έφερνε χαρτιά που αποδείκνυαν οτι ακόμα και τότε ενδιαφερόταν για το θέμα, δε θα αισθανόσουν λίγο...άβολα? Δες το θετικό της υπόθεσης, οτι δηλαδή μπήκε και έγραψε κάποιος που ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο, είναι στην αντιπολίτευση και πιθανόν να μπορεί να μεταφέρει εκεί τους προβληματισμούς όσων γράφουν εδωμέσα. Ξεκίνα εναν εποικοδομητικό διάλογο εκθέτοντας τις απορίες σου.

Όσο για τις γεωτρήσεις... αφήστε το, είμαστε χαμένοι απο χέρι. Όσο οι βροχοπτώσεις θα μειώνονται, τόσο περισσότερο νερό θα σπαταλάται για πότισμα.

Ο κάμπος των Μολάων έχει το πλεονέκτημα να δέχεται τα νερά όλης της γύρω περιοχής. Θυμάμαι σε γεώτρηση ενός ξαδερφού μου κοντά στη Συκιά που άκουγες το ποτάμι που περνούσε υπογείως. Όλος ο κάμπος απο κάτω είναι "ζωντανός"...

Για όσους δεν το γνωρίζουν υπάρχει και το σπήλαιο της τρύπας του Βοριά κοντά στη Μεταμόρφωση. Δείτε στις παρακάτω σελίδες τι κρύβεται κάτω απο τα πόδια εκείνου που περπατάει στον κάμπο. Η σελίδα είναι του φίλου Γιάννη Κοφινά.

http://www.gianniskofinas.com/dimosiefseis/voria1/voria1.htm

http://www.gianniskofinas.com/dimosiefseis/voria2/voria2.htm

Είναι κρίμα ολα αυτά να πάψουν να υπάρχουν. Δε γνωρίζω τι μπορεί να γίνει για το θέμα των γεωτρήσεων, αλλά είμαι σίγουρος οτι κανένας δε θέλει οι επόμενες γενιές να γνωρίζουν γι'αυτά μόνο επειδή τα διάβασαν κάπου. Ας μην τους στερήσουμε την ευκαιρία να μπορούν να τα επισκέπτονται και στο μέλλον...


Συγγνώμη αν σας κούρασα, είχα καιρό να γράψω εδω και παρασύρθηκα :)

Καλό καλοκαίρι σε όλους

Χρήστος Θεοδωρακάκος

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω & ξαναδιαβάζω το σχολιασμό του Χρήστου. Πόση αξία έχουν κάποιες ήρεμες φωνές. Ομολογώ ότι κάνοντας την πρώτη ανάγνωση της δημοσίευσης ψιλοστράβωσα με τα λάστιχα τα οποία και αγνοούσα. Θα απαντούσα με άνεση, ΝΑΙ να φύγουν. Μετά ακολούθησαν σχολιασμοί διαφόρων ειδών. Κάποιοι εμφανίστηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως και κάποιοι άλλοι ανακάλυψαν σε κάποια πρόσωπα συμπολιτών τη ρίζα όλων των δεινών του τόπου. Ο λόγος του Χρήστου απέδειξε για μια ακόμη φορά αυτό που ξεχνάμε εύκολα, ότι δεν υπάρχει μόνο μαύρο ή άσπρο. Το φαράγγι έχει ανάγκες και καλούμαστε σαν οργανωμένη κοινωνία όπως λέτε και εσείς να ανασκουμπωθούμε. Μια σωστή διαχείριση της κατάστασης μπορεί να έχει αφετηρία και τις σκέψεις του Χρήστου. Καλό είναι να παίρνουμε το αλεύρι έτοιμο στα σακιά ή τα σακουλάκια του super market αλλά φανταστείτε να λειτουργούσε και ένας μύλος έστω και συμβολικά. Με αυτό θέλω να πω ότι γύρω από τοποθεσίες με φυσικά γνωρίσματα αναπτύσσονται και ανθρώπινες δραστηριότητες που με τη σειρά τους εντάσσονται στο ίδιο το φυσικό περιβάλλον. Το να συνεχίσει ορισμένη ποσότητα του νερού να διατίθεται προς χρήση στους διπλανούς κήπους του Λάρνακα θεωρώ ότι το κέρδος θα επιστρέφει πάλι σε εμάς. Θα αναγκαστούν πρώτοι αυτοί να αποφεύγουν τη σπατάλη της ποσότητας πλέον αφού δεν θα είναι ανεξέλεγκτη όπως τώρα αλλά παράλληλα θα υπάρξει και διατήρηση της πρασινάδας στους ιδιωτικούς γύρω χώρους. Τριβές και φωνές θα ακουστούν αλλά όταν υπάρχει δικαιοσύνη και όχι εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων αυτές καταλαγιάζουν γρήγορα.

(Πάντως το σχόλιο με την επιτροπή ήταν απολαυστικό. Τώρα μάλιστα είπα. Βρήκαμε τρόπο να αποποιηθούμε ξανά τις ευθύνες μας;)

Ανώνυμος είπε...

Πρώτ'απ'όλα γνωρίζω πως λέγεται Λάρνακας κι όχι Λάναρκας. Πείτε μου αν είμαι λάθος.
Βλέπω αντίπαλα στρατόπεδα και στο θέμα του ποιος παίρνει λίγο νερό. Σιγά ρε παιδιά! Το πρόβλημα δεν είναι γιατί 2-3 Χριστιανοί κάνουν αυτό που γίνεται στους Μολάους, ίσως και 1000 χρόνια τώρα. Αν δεν υπήρχε ο Λάρνακας και δεν έπαιρναν νερό οι Μολαΐτες από εκεί, δε θα υπήρχαν Μολάοι. Δε θα υπήρχαμε εγώ κι εσείς!!
Το θέμα είναι το "έγκλημα" που πιθανώς διέπραξαν οι "προηγούμενοι" των "προηγούμενων", που τους έδειναν χρήματα για το Λάρνακα και με την ανικανότητα που τους διέκρινε, άφησαν το θέμα στο συρτάρι. Ξέρω τι λέω και δε θα έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν εδώ μέσα, ούτε θα μπούμε σε λεπτομέρειες. Το θέμα είναι τι θα γίνει στο εξής με την αξιοποίηση του Λάρνακα.
Εκεί πρέπει να δώσουμε βάση κι όχι στο ποιος παίρνει νερό. Γνωρίζουμε το πρόβλημα της έλειψης νερού, τα δέντρα μας πεθαίνουν και μαζί τους κι οι Μολάοι. Δε νομίζω να γίνεται ζημιά με 2-3 κυβικά ημερησίως που "κλέβονται".
Ας λειφθούν καλύτερα, μέτρα για τις καταπατήσεις στο φαράγγι μας (που συνεπάγονται και με μελλοντικές πυρκαγιές). Ας γίνει στόχος ένας μουσιακός χώρος υδροκίνησης. Ας συγκεντρώνεται το νερό σε δεξαμενές τις βρόχινες μέρες.
Βλέπω όμως πως μετά τα μαθητικά χαμουρέματα (από το χάμω και ρέμα) κάποτε, μετά τον ορειβατικό και μετά το ΚΠΕ, το πρωτομαγιάτικο γλέντι έφερε στο φαράγγι και τον κόσμο που δεν είχε πάει ούτε με τους προηγούμενους. Αποτέλεσμα, να μιλάν για το φαράγγι, άτομα που δεν ήξεραν και που αλλού οφείλουν την ύπαρξή τους. Είναι κάτι που με κάνει πιο αισιόδοξο.

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Όσο αφορά την ονομασία έχεις δίκιο. Λάρνακας και όχι Λάναρκας. Παρ’ ότι ο τίτλος έγινε copy – paste από το e-mail του φίλου μας σίγουρα δεν αποτελεί δικαιολογία. Απορούμε πως διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τη δημοσίευση δε προσέξαμε το λάθος και άντεξε εκεί σχεδόν 2 ημέρες έως ότου πέσει βέβαια στην αντίληψή σας.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ λέω να κοιτάξουμε από εδώ και πέρα τι θα γίνει και αν διοργανωθεί το οτιδήποτε για το Λάρνακα να σπεύσουμε όλοι.'Οσο για όσους είναι "οπαδοί" της προστασίας του και δεν έκαναν τίποτα στο παρελθόν τι να πώ...ας πρόσεχαν! Ελπίζουμε σε καλύτερα χρόνια!!

Ανώνυμος είπε...

ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑ!

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΛΑΩΝ.ΕΚΑΝΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΝ 7-5-2008 ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑ.ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ 27-6-2008 ΠΟΥ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ Δ.Σ. ΜΟΛΑΩΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΣΤΙΣ 7-5-2008 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,ΠΕΡΙ ΣΥΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΥΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑ Κ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
META AΠΟ ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟ ΝΕΡΟ Κ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ ,ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ,ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ,ΤΟΣΟ Η ΠΟΩΔΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΟΣΟ Κ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΝΤΡΑ ΝΑ ΔΗΛΙΑΖΟΥΝ Κ ΝΑ ΜΑΡΑΙΝΟΝΤΑΙ(ΜΕΡΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΞΕΡΑΘΕΙ).
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΛΕΣΑΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ,ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΝΕΡΟ Κ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΤΟΥΣ Κ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΣΑΜΕ ΓΝΩΣΤΟ,ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ Κ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΝΑ ΠΟΤΙΖΟΥΝ Κ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΤΟΥΣ.
ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑ.
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ Κ Ο κ.Ν.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Κ Η κ.ΜΑΡΙΑ ΜΥΛΩΝΑ,ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ Κ.Π.Ε. ΜΟΛΑΩΝ.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1)ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ.
2)Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΥΛΑΚΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΑ.
3)ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ Κ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΛΛΑ Κ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ π.χ ΑΝΟΙΞΗ Η ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.
4)ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ,ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΜΕ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΣΗ ΣΕ ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΒΥΤΙΑ ΤΟΥΣ.
5)ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΟΥΝ ΚΡΟΥΝΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ.
6)ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ)ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΑΣ.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΟΛΑΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ κ.ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Κ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΟΠΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ,ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ SOS ΛΑΡΝΑΚΑ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ Κ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΓΙΑΤΑΚΙ ΤΟΥΣ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ Κ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΑΚΗΔΕΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ Κ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΛΑΩΝ!

ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δ.Σ.ΔΗΜΟΥ ΜΟΛΑΩΝ

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Πρώτο θετικό : Το θέμα πονάει και επιτέλους κινείται. Άργησε όμως πολύ και τα βήματα πρέπει να ανοίξουν. Δε το λέμε εμείς, το λένε όσοι περπάτησαν το φαράγγι σε άλλες εποχές.
Δεύτερο θετικό : Η ενημέρωση έστω και από ‘δω. Πράγματι ο κ. Σταματάκος με αυτές τις σταγόνες ενημέρωσης που μας δίνει εκφράζει την ανάγκη όλων μας για δημόσιο διάλογο στα θέματα του τόπου μας. Ας παίξει στη παρούσα φάση η “Ελεύθερη Είσοδος” το ρόλο της ως εργαλείο στο σκοπό αυτό.

Παρατήρηση πρώτη : Δε ξέρω άλλη πηγή ενημέρωσης σαν Μολαΐτης για το θέμα εκτός αυτών που καταθέτει ο κ. Σταματάκος. Εγώ φταίω;
Παρατήρηση δεύτερη : Μπορώ να ρωτήσω εύλογα «τώρα ανέκυψε το θέμα, τώρα καταλάβαμε το μέγεθος του προβλήματος, τόσο καιρό τι κάναμε;». Δε θα το πράξω όμως γιατί από τη μια πλευρά είναι η γκρίνια και από την άλλη το φαράγγι. Διαλέγω να είμαι με το δεύτερο. Για πάμε λοιπόν…