* Σταγόνες πολιτισμού.

Από νωρίς μπορούσες να αντιληφθείς ότι η πλατεία θα γέμιζε κόσμο. Σχεδόν όλες οι καρέκλες ήταν κατειλημμένες και είχαν ήδη αρχίσει τα προβλήματα για τους καθυστερημένους. Οι ύστατοι σε λίγο άρχισαν να αναζητούν καθίσματα στο διπλανό καφενείο και στη διπλανή τραπεζαρία που είχε στηθεί για τους “επισήμους” και τους μόνιμα προσκωλυόμενους σε κάθε “γιορτή”.
Το σχετικά δροσερό σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα βραδινό, συνηγορούσε στην καλή τύχη αυτής της κοσμοσυρροής. Αναπάντεχο το μέγεθος και η ασυνήθιστη τάξη. Περιορισμένες η φωνές και η φασαρία. Τελικά η συντριπτική πλειοψηφία ήρθε για την ουσία της εκδήλωσης και όχι απλά για τη συνάθροιση.
Λες να βασανίζει πολλούς το ερώτημα αν τα Πάκια τελικά έχουν τον Άγιό τους ή τον Ήρωά τους; Και πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους χωριανούς. «Για να δούμε θα μας πείσουν ή απλά είναι μια φιέστα;» Λόγια που είχαμε ακούσει την προηγουμένη από συνομιλητή μας, μας τριβέλιζαν το μυαλό. Αποποιούμενος την όποια απάντηση στον ίδιο μου τον εαυτό, αφού το θεωρούσα προσβλητικό να το πράξω και μάλιστα πριν την εκδήλωση, πήρα τη θέση μου στο ακροατήριο.
Όλα άρχισαν σε σχεδόν κατανυκτική ατμόσφαιρα. Σε αυτό το κλίμα συνέτεινε και η περιέργεια όλων για το τι θα ακούσουν. Ένοιωθες να διακατέχεται η μικρή πλατεία από μεγάλη θέληση ενημέρωσης. Το τέλειο ακροατήριο θα μου πείτε.
Ευτυχώς οι εκ του βάθρου χαιρετισμοί δεν έλειψαν μεν, ήταν όμως πιο σύντομοι και πιο περιορισμένοι από άλλες εκδηλώσεις.
Το πρώτο μέρος αφορούσε τη μοναχική μορφή του Φιλόθεου Ζερβάκου. Λόγια μεγαλυτέρων είχαν σταθεί αφορμή για μια ελαφριά γνώση μου στα έργα και τις ημέρες αυτού του πολύ γνωστού προσώπου. Κάποιες φωτογραφίες στον προτζέκτορα και μουσικά αποσπάσματα συνόδευαν το λόγο. Αυτός απέριττος και σε σωστή δόση για τέτοια εκδήλωση καθιστούσε την παρακολούθηση στρωτή έως ευχάριστη. Κατανυκτικό το ύφος των ομιλητών όπως επέβαλε το θέμα και όλα κυλούσαν ομαλά.
Φτάνοντας χρονικά στη μέση, η εκδήλωση ήταν έτοιμη να μεταβεί στον άγνωστο Χ. Ποιος τελικά ήταν αυτός ο Αντώνης ο Κουτσογιαννόπουλος βρε αδερφέ; Εισαγωγή με λόγο και διαφάνειες. Παράλληλα φωτογραφίες της εποχής με αυτές που αφορούσαν το αεροδρόμιο να προέρχονται από τον Τάσο Αναστασάκη όπως μας πληροφόρησε ο ερευνητής – ομιλητής. (Ίσως αυτό να αποτελεί και απάντηση σε όσους προεξοφλούσαν το περιττό της ύπαρξης αυτού του “ανώνυμου” blog, αφού στη προκειμένη περίπτωση στάθηκε αφορμή για την επαφή ανθρώπων με τα ίδια ενδιαφέροντα. Τελικά τίποτα και κανείς δε περισσεύει σε τούτο τον τόπο.)
Οι ακροατές συνέχισαν να ρουφούν τις πληροφορίες ακόμη και στα πλατιάσματα που ήταν αναγκαία για να δώσουν το κλίμα της τότε εποχής.

Στο τέλος διέκρινες ένα χορτασμένο ακροατήριο που δε πήγε άκουσε και ετοιμάζεται να φύγει, αλλά όπως δεν συμβαίνει κάθε μέρα θα πάρει κάτι χορταστικό μαζί του, κάτι που το “γέμισε”. Αυτό αποτελεί από μόνο του την δικαίωση των κόπων όλων των συντελεστών.
Βάζοντας στην άκρη τα συνηθισμένα καραγκιοζιλίκια των παρευρισκομένων βουλευτών που αυτοβούλως κατέλαβαν το μικρόφωνο για να κλέψουν λίγη από τη “λάμψη” της βραδιάς, θα επικεντρωθούμε σε κάποιες κουβέντες της προέδρου του τοπικού συλλόγου στο κλείσιμο της εκδήλωσης. Παίρνοντας στα χέρια της ένα ακροατήριο ευχαριστημένο από τη δομή και την ποσότητα της ενημέρωσης, από κάποιους υπερήφανους χωριανούς (άλλωστε το «εκ Πακίων» φορέθηκε πολύ και ομολογούμενος δικαιωματικά από τον παρουσιαστή) ή ακόμη και από ελάχιστους εκστασιασμένους, κατάφερε να δώσει το συμπέρασμα όλης της προσπάθειας. Μέσα σ’ άκρες είπε τα εξής : «σήμερα την εποχή του βιασμού τη φύσης και των έντονων κλιματικών αλλαγών απόρροια της δικής μας αδιαφορίας και πράξεων, σήμερα που συναντάμε πρακτικές εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για όλους μας οι πορείες των δύο αυτών προσώπων που αφιέρωσαν το πέρασμα από τούτο τον κόσμο στον διπλανό τους και το γενικό καλό».
Πόσοι από μας είναι διατεθειμένοι να το ακούσουν; Πόσοι από εμάς που καταντήσαμε τα ρέματα σκουπιδαριά; Πόσοι από χρηματιζόμενους δημόσιους λειτουργούς, συνεργαζόμενους κρυφά με τον αντίδικο δικηγόρους ή γιατρούς που έχουν καταστήσει το φακελάκι διαβατήριο για τη θεραπεία;
Πόσοι άραγε (και μάλιστα “εκ Πακίων” Δάσκαλε;)
Να ήσαστε καλά για τη βραδιά που ετοιμάσατε και να είστε σίγουροι ότι το μεγαλύτερο καλό το προσφέρατε σε ανθρώπους που δεν θα είχαν διαφορετικά το υπόβαθρο να τα μάθουν. Αυτούς κάνατε υπερήφανους σε εποχές που σχεδόν όλα τους απογοητεύουν και τους υποβαθμίζουν.

8 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ απλά θα πώ ότι όταν θέλουμε γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!!! Μπράβο στους συλλόγους, μπράβο σε όλους!!!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματι ηταν μια σπουδαια εκδηλωση που εκανε τους Πακιωτες περηφανους και οχι μονο.Ειδαμε και ακουσαμε πληροφοριες για τη ζωη των δυο επιφανων προσωπων.Η πραγματοποιηση αυτης της εκδηλωσης ηταν αρχικα μια ιδεα των δυο δασκαλων κ.Κρυπωτου και κ.Πραχαλη. Στο σημειο αυτο θα ηθελα να τους ευχαριστησω προσωπικα γι αυτην την ιδεα τους και την πραγματοποιηση της. Η ιδεα αυτη βρηκε ανταποκριση απο τους φορεις του χωριου [Τοπικο Συμβουλιο,Συλλογο ΄΄Η Βρυσουλα, Συλλογο Γυναικων.] Και αμεσως ξεκινησε μια σκληρη ,απαιτητικη αλλα αποδοτικη προαιτημασια,γιατι μονο ετσι θα ειχαμε το επιθυμητο αποτελεσμα.Ενα μικρο χωριο οπως τα Πακια καταφερε να τιμησει δυο αξιους και σπουδαιους συγχωριανους του.Αισθανομαι κι εγω υπερηφανος που βοηθησα κι εγω με οποιο τροπο ,για την πργματοποιηση αυτης της εκδηλωσης.Επισης θα ηθελα να ευχαριστησω προσωπικα τον Δημαρχο κ.Τσαγκαρη και το Δημοτικο Συμβουλιο για την σημαντικη οικονομικη βοηθεια που μας προσεφερε,και οχι μονο.Ευχαριστω επισης καιτα υπολοιπα μελη του Τοπικου και του Συλλογου,καθως και την προεδρο του Συλλογου Γυναικων Αγγελικη Μιχελακου,τα μελη της και ολους οσους βοηθησαν.Τελος ευχαριστω και ολους τους συγχωριανους μου και μη που παρεβρεθηκαν σ΄ αυτη την εκδηλωση."ΕΚ ΠΑΚΙΩΝ".Μιχαλης Καρουνης.Προεδρος Τοπικου Συμβουλιου,Προεδρος Συλλογου ΄΄Η ΒΡΥΣΟΥΛΑ.΄΄

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, μπράβο, μπράβο, αυτό που με τόσο κόπο φαντάζομε διοργανώσατε, συζητείται ακόμη. Ελπίζω πάνω στα χνάρια σας να βαδίσουν πολλοί μιμητές.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ blogspot (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ) ΠΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ. ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΔΡΟ ΤΟΝ ΠΑΚΙΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΟΥΝΗ.ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΣΥΓΧΑΡΩ ΤΟΝ BLOGGER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ. ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΙΝΩΝ. ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΑΦΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΙΜΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑ; ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΤΗΝ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΗΤΑ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΤΙ. ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ. ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ. ΑΥΤΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΛΑΦΤΑ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.......

Ανώνυμος είπε...

Bravo hmaste perifanoi kai sto eksoteriko. Giannh kai mixalh xairetismata sas

Ανώνυμος είπε...

Η εκδήλωση ήταν άριστη, αλλά χάρη στους "αφανείς", αν θέλουμε να λέμε την αλήθεια!Ποιος δήμος κ.πρόεδρε?Είδες εσύ κανεναν να ασχολείται??!Άσε στην άκρη την προπαγάνδα και κοίταξε να κάνεις τίποτα για το χωριό σου, γιατί έχεις γίνει απλά ακόλουθος του δημάρχου σου!...Σε πείραμε είδηση βρεεεεεεεεεεεεεεεεεεε. Ξ Υ Π Ν Α!! Ο ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝ...

Ανώνυμος είπε...

Mπράβο πανταχού παρόν η παρατήρηση σου είναι σωστή όλοι είδαμε ποιοί κουράστηκαν αλλά επειδή δεν πιάσανε μικρώφωνο νομίζουν κάποιοι ότι θα μας ταίσουν με λαικισμό και εμείς δε θα αντιδράσουμε.Μπράβο σε εκείνους που αγαπούν το τόπο τους και εργάζονται σιωπηλά χωρίς καμία διάθεση αυτοπροβολής.Μπράβο και πάλι μπράβο παιδιά.