* Κανείς δε με θέλει.

«Και γιατί να με θέλει; Ένα σκουπίδι είμαι. Ένα σκουπίδι που όλοι το στέλνουν στο πυρ το εξώτερο ή έτσι νόμιζαν όσο δεν ήμασταν πολλά. Για συνειδητοποιήστε το: καταναλώνετε τόσο αλόγιστα που ανέχεστε μια γουλιά νερού του μισού λίτρου, να φτάνει στα χέρια σας σ’ ένα πλαστικό μπουκάλι. Πόσες τέτοιες γουλιές ήπιατε μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε; Μη το σκέφτεστε, να φωνάξω μπροστά σας τα μπουκαλάκια που χρησιμοποιήσατε; Όχι απλά υπερδιπλάσια αλλά πολύ πολλαπλάσια αυτών που φαντάζεστε. Θα χωρούσαν στη ντουλάπα σας; Στο κρεβάτι σας; Στο αυτοκίνητο σας;
Μη ρωτήσει κανείς τι δουλειά έχουν εκεί, γιατί απειλώ με καλύτερη ερώτηση: που να πάνε;
Όλοι οι άνθρωποι παράγουν σκουπίδια και όλες οι κοινωνίες.
Και ως άνθρωποι φίλοι Μολαΐτες και ως κοινωνία, παράγετε σκουπίδια και μάλιστα πολλά.
Και όπως έγραψαν άνθρωποι σαν εσάς, οφείλετε να βρείτε ή να μιμηθείτε έναν κατά το δυνατό υγειονομικά ασφαλή και περιβαλλοντολογικά βιώσιμο τρόπο να απαλλαγείτε από εμάς τα σκουπίδια. Ένας τέτοιος και σίγουρα όχι ο καλύτερος που υπάρχει, είναι οι ΧΥΤΑ. Σας χτυπώ καμπανάκι!
Υπογραφή: Το σκουπίδι σας.»

Για να το δούμε συνάνθρωποι. Η απόφαση αναφέρει έναν ΧΥΤΑ στη Λακωνία σε περιοχή του Δήμου Κροκεών. Θα εξυπηρετείται από σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων με έναν απ’ αυτούς στους Μολάους.

Πολύ περιληπτικά από τις χωματερές (ή αλλιώς ΧΑΔΑ) περνάμε στον ΧΥΤΑ που δεν είναι απλά ένας τόπος εναπόθεσης (έστω και τακτοποιημένης) των απορριμμάτων. Ας ακολουθήσουμε τη διαδρομή των απορριμμάτων από έναν σταθμό μεταφόρτωσης σαν των Μολάων στο ΧΥΤΑ. Το όχημα με το ιδικό κοντέινερ πλησιάζει στο χώρο και κάποιο εξελιγμένο σύστημα ελέγχου πινακίδων ή φύλακας του επιτρέπει τη είσοδο. Στο κέντρο δεσπόζει η στεγανοποιημένη (με προϊόντα τσιμέντου ή ιδικά πλαστικά) σε σχέση με το έδαφος, κεντρική λεκάνη. Κάθε ημέρα τα φορτία καταλήγουν σε ένα ημερήσιο κελί που στεγανοποιείται αυτόνομα με το πέρας της ημέρας. Για την αποφυγή διαρροών στο έδαφος των υγρών που παράγονται από την αποσύνθεση των σκουπιδιών φροντίζει σύστημα σωληνώσεων που τα συγκεντρώνει. Επίσης υπάρχει (ή πρέπει να υπάρχει) εξοπλισμός αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, σύστημα συλλογής και αξιοποίησης ή καύσης του βιοαερίου, συστήματα ελέγχου υπόγειων και επιφανειακών υδάτων κ.α. Όλα αυτά στη θεωρία γιατί η Ελληνική εμπειρία έως τώρα κάνει λόγο για τραυματισμένους ΧΥΤΑ από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και άλλα παρεμφερή. Ένας ΧΥΤΑ είναι ένα στεγανό σάντουιτς απορριμμάτων πολλών στρώσεων με προοπτικές εκμετάλλευσης καυσίμου (βιοαέριο) για παραγωγή ηλεκτρισμού (εδώ στη Λακωνία;).

Μπορεί ο ΧΥΤΑ να είναι στις Κροκεές αλλά η σύντομη περιγραφή μας δίνει την εικόνα του τι εστί “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων”.

Για να τρέξουμε τώρα πιο Μολαΐτικα…
Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων Μολάων.
Στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων των Μολάων θα προσέρχονται τα απορριμματοφόρα των Δήμων της ευρύτερης περιοχής (Μολάων, Ασωπού, Μονεμβασίας) που βρίσκονται σε μικρή απόσταση και θα ρίχνουν τα απορρίμματα τους σε ειδικά διαμορφωμένους υποδοχείς. Μέσω των υποδοχέων, τα απορρίμματα θα καταλήγουν σε ειδικά κοντέινερ μέσα στα οποία επανασυμπιέζονται από ειδικούς συμπιεστές μειώνοντας σημαντικά τον όγκο τους.
Ένα κοντέινερ θα μπορεί να μεταφέρει στο ΧΥΤΑ το φορτίο που προσκόμισαν 4 έως 5 απορριμματοφόρα.
Ο εξοπλισμός των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων διαφέρει. Αλλού χρησιμοποιούνται σταθεροί συμπιεστές και κοντέινερ και αλλού κινητοί. Υπάρχουν και σταθμοί με τάφρο υποδοχής.

Μη μας ρωτήσετε για την ακριβή μορφή του σταθμού των Μολάων. Δεν ξέρουμε τίποτα και ανάθεμα εάν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, τοπικοί άρχοντες και σύμβουλοι. Διαπιστώστε το, ρωτήστε τους! Εάν έχετε διάθεση για να αντικρίσετε την πρόοδο των εργασιών μη μπείτε στο κόπο να πάτε στον σημερινό σκουπιδότοπο. Δεν υπάρχει λόγος.
Μαθητευόμενος ενορχηστρωτής του κυκλώματος ΧΥΤΑ ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Λακωνίας. Ζητείται ουσιαστική επικουρική βοήθεια από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ένα παράδειγμα μόνο: Οι σταθμοί είναι έργα Β΄ κατηγορίας σύμφωνα με την κατάταξη της ΚΥΑ 69269/90 και δεν απαιτείται εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά μόνο έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων με απόφαση του Νομάρχη. Μέχρι να το μάθουμε πελαγοδρομήσαμε.

Η εφαρμογή των παραπάνω αποτελεί την εισαγωγή μας στην “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων”. Κατά την Ε.Ε. αλλά και πολλούς από εμάς αυτή πρέπει να ξεκινά μέσα από τα σπίτια. Ο επιμελημένος διαχωρισμός των υλικών μπορεί να μειώσει την ποσότητα των σκουπιδιών που θάβονται έως και πάνω από 65%. Αναμένουμε την ώρα που οι γειτονιές μας θα γεμίσουν με κάδους ξέχωρα για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό.

Αξιολογήστε τα παρακάτω όπως νομίζετε:

- Υπάρχουν στη πόλη μας δύο κοντέινερ απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών και χαρτιού. Αναζητήστε τα.

- Η απόθεση των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ μπορεί να διαρκέσει το πολύ 30 έτη. Έπειτα προβλέπεται το κλείσιμο των χώρων απόθεσης, και στα έτη που ακολουθούν γίνονται τα κατάλληλα έργα επαναφοράς του περιβάλλοντος στην αρχική του μορφή, με το θάψιμο των σκουπιδιών και τη στεγανοποίηση του χώρου με μεμβράνες ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση της περιοχής. Τα έργα αποκατάστασης μπορεί να διαρκέσουν έως και 20 χρόνια!

- Σ’ έναν σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων σαν των Μολάων η διάρκεια παραμονής τους μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.

- Η Ελληνική πραγματικότητα δεν εξασφαλίζει την πιστή εφαρμογή των παραπάνω που αποτελούν την έννομη θεωρία.

- Έως τώρα «τρώγαμε» πρόστιμα από την Ε.Ε. για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, τώρα θα πληρώνουμε και για τους ΧΥΤΑ! Ο λόγος είναι ότι από το 2003 η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι δεν πρέπει να θάβονται στους ΧΥΤΑ σκουπίδια χωρίς να έχει προηγηθεί επεξεργασία, ενώ από το 2010 πρέπει τουλάχιστον το 35% των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων (αποφάγια, κλαδέματα, οργανικά διάφορα κλπ.) να μετατρέπεται σε εδαφοβελτιωτικό (κόμποστ) και να μην θάβεται. Πόσοι από τους δεκάδες ΧΥΤΑ που πρόκειται να ολοκληρωθούν θα είναι και αυτοί παράνομοι;

14 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Έλληνες απέναντι στη διαχείριση απορριμμάτων;
Αστροναύτες χαμένοι στο διάστημα!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή τα απορριμματοφόρα όλης της επαρχίας θα αδειάζουνε απευθείας σε κοντέινερς;
Κάποιος σύμβουλος πληροφορήθηκα ότι λέει ότι θα ξεφορτώνουν σε σορούς και θα έρχονται οι μπολντόζες να τα ρίχνουν σε μηχάνημα που θα τα κάνει μπάλες. Αυτές θα τις φορτώνουν σε φορτηγά για να πάνε στο ΧΥΤΑ.
Αν ισχύει το δεύτερο με τόσα φορτώματα και ξεφορτώματα θα πάρει φτερό το σκουπιδομάνι και θα φτάσει χιλιόμετρα μακριά γεμίζοντας τα χωράφια και τα χαντάκια.
Η δική σας περιγραφή είναι πιο αισιόδοξη. Βέβαια συμφωνώ με αυτό που λέτε ότι ζώντας στην Ελλάδα κάποια πράγματα είναι και σχετικά.

Ανώνυμος είπε...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_08/01/2008_1287158


Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο... Ψαχτείτε λίγο και θα πάρετε ιδέες απο παντού. Γιατί αυτοί και όχι και εμείς?

Ανώνυμος είπε...

Φοβάμαι μήπως απο σταθμός μεταφόρτωσης γίνουμε μόνιμος σταθμός!Και αυτό το λέω γιατί παρόλες τις πιέσεις της αντοπολίτευσης ο Δήμαρχος δε προκαλεί δημόσια συζήτηση αντίθετα καλλιεργείτε κλίμα σιωπηλής αποδοχής.Γιαυτό οι πολίτες πρέπει να βγούμε δυναμικά μπροστά και να απαιτήσουμε δεσμεύσεις απο το Δήμαρχο και να αναλάβει τις ευθύνες του.Αν ανήμπορος απλά παρατηρεί το σκουπιδαριό να έρχεται κάτι εμείς θα πρέπει να κάνουμε.Εύχομαι να μη συμβαίνει αυτό που εγώ φοβάμαι!Ας αντιδράσει ο Δήμαρχος και θα είμαστε μαζί του.

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Θα είχε ενδιαφέρον να μας πεις πώς εννοείς την αντίδραση του Δημάρχου που επικαλείσαι για το σταθμό μεταφόρτωσης.
Περισσότερες εγγυήσεις καλής λειτουργίας σύμφωνα με τα προσχεδιασμένα; Και από ποιους;
Μήπως εννοείς απαίτηση για άρτια κατασκευή εγκαταστάσεων χωρίς ελλείψεις; Αυτό βέβαια προϋποθέτει άριστη γνώση για το πώς λειτουργούν παρόμοιες εγκαταστάσεις!
Ή αναθεματισμό του σταθμού και κόψτε το λαιμό σας να βρείτε αλλού;

Βέβαια στο «και 10’» στάδιο προγραμματισμού και υλοποίησης που έχει φτάσει το σχέδιο, ίσως τα περιθώρια για κάποια από τα παραπάνω ή να μην υπάρχουν ή να έχουν στενέψει και η όποια απαίτηση εκ των υστέρων να είναι μάταια ή πολύ – πολύ αργοπορημένη (εάν βέβαια δεν έχει ήδη ληφθεί η όποια αξιόπιστη εγγύηση).

Βέβαια ως Δήμος με προϋπόθεση πάντα τη ΒΑΘΙΑ γνώση λειτουργίας των σταθμών μεταφόρτωσης θα μπορούσαμε να θέσουμε μια χάρτα μίνιμουμ ανοχής σε περιπτώσεις απρόβλεπτων καταστάσεων.
Π.χ. σε περίπτωση φωτιάς του ΧΥΤΑ (κάτι συνηθισμένο στον Ελλαδικό χώρο) θα φιλοξενήσουμε επιπλέον τόσους τόνους απορριμμάτων και για τόσο χρονικό διάστημα. Ούτε γραμμάριο και ούτε ώρα παραπάνω. Θεσμοθετημένο και με διακαίομαι από το Δήμο λουκέτου στο σταθμό.
Σε αυτό το επίπεδο συμφωνούμε. Αλλά για αυτά τα πλαίσια χρειάζεται θα το ξαναπούμε βαθιά γνώση του αντικειμένου. Θεωρείς ότι αυτή υπάρχει;

(προτρέπουμε όλους να ακολουθήσουν το σύνδεσμο – link που πρότεινε ο χ.θ. για τα Χανιά. Αποτελούν μαζί με τη Θεσσαλονίκη ίσως, τις πλέον αποτελεσματικές υλοποιήσεις. Η γνώση ακόμη και σε αυτό το πρώτο επίπεδο της γενικής περιγραφής, είναι χρήσιμη για να βάλουμε στόχους και να μη κάνουμε εκπτώσεις στις απαιτήσεις μας)

Ανώνυμος είπε...

Θα έρχουνται και θα έρχουνται θα σκουπιδιάρικα μαζεύοντας από Νεάπολη μέχρι Μολάοι και σταματιμό δε θα έχουν. Εμείς οι Μολαΐτες θα διαφυλάξουμε την καλή λειτουργία του σταθμού; Εγώ βλέπω ότι πολλά έχουν αφεθεί στον αυτόματο πιλότο. Βλέπω τα άλλα που βαλτώνουν και το λέω. Δεν υπάρχουν χέρια!!! Ο κόσμος πεινάει καταλάβετε το, θα κάτσει να ασχοληθεί με τα σκουπίδια; Αν το χωράφι σου δεν είναι κοντά να τα κυνηγάς και να βλαστημιέσε σημασία δε θα δώσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι μάλιστα ρε παιδιά. Ανασαίνεις! Διαβάζεις εύκολα ένα – δυο σχόλια χωρίς να προσπαθείς συνέχεια να αποφύγεις τη κακομοιριά κάποιων.

Έχω την εντύπωση πως η ευαισθησία και η ανησυχία για την ποιότητα του περιβάλλοντος που ζούμε δεν πρέπει να επηρεάζεται από την οικονομική ανέχεια όπως λες «big».
Όσο και άγνοια να υπάρχει τοπικά - αν υπάρχει - ευελπιστώ ότι σε τέτοια τυποποιημένα έργα θα υπάρχουν και άνωθεν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δεν παίρνω όρκο βέβαια.
Από αρχές του 2009 αν δεν κάνω λάθος, δεν θα αρχίσουν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Δήμους που έχουν ακόμη σκουπιδότοπους;
Ξέρει κανείς για τι ύψος μιλάμε;

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Το πρόστιμο από τη 1η Ιανουαρίου 2009 είναι εξοντωτικό και θα ανέρχεται για κάθε ανοιχτή χωματερή, σκουπιδότοπο ή αλλιώς ΧΑΔΑ σε 35.000,00 ευρώ ημερησίως.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αν και ελπίζει σε μικρή παράταση εφόσον βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα ΧΥΤΑ, επεσήμανε ότι τα όποια πρόστιμα θα μετακυλιστούν από το Κράτος στους ΟΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥΣ.
http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.renova.se%2F&hl=el&ie=UTF-8&sl=sv&tl=el

Εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών στη Σουηδία. Συλλέγει τα σκουπίδια από Γκέντεμποργκ, Παρτίλε και γύρω περιοχές. Παράγει λίπασμα, πουλά σε διάφορες βιομηχανίες ανακυκλώσιμα υλικά (κυρίως σε αυτοκινητοβιομηχανίες), νομίζω επίσης πως παράγει και ρεύμα απο τα σκουπίδια.
Η γύρω περιοχή είναι κατοικίσημη κι από τις καλύτερες στο Γκέτεμποργκ. Εδώ είναι η διαφορά μας... αφού εμείς θα είχαμε κλήσει δρόμους για να μην εγκατασταθεί εδώ το εργοστάσιο.
Μπορείτε μέσω του http://maps.live.com/ να δείτε το εργοστάσιο (χαρακτηριστικό του το φουγάρο) και τη γύρω περιοχή. Δώστε αναζήτηση: von ulfallsgatan 28, partille, sweden

Αυτό γνωρίζω εγώ. Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες. Σίγουρα όμως τα επόμενα 20 χρόνια δε θα υπάρχει τέτοιο στους Μολάους ...ακόμα, όσο υπάρχουν κάποιοι ίσως σαν εμάς τους ίδιους!

Αγαπητέ Χ.Θ. Αυτό που γίνεται στα Χανιά, απαιτεί χρήμα. Η μόνοι που θα μπορούσαν να το χρηματοδοτήσουν τη δεδομένη στιγμή, είναι αυτή που τοποθετούν τις ανεμογεννήτριες. Θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα, η χρηματοδότηση από τους ίδιους, κυρίως για δημόσιες σχέσεις και καλής γειτονίας με τους Μολαΐτες.
Θα κλείσουν έτσι και μερικά στόματα κάποιων ψευτοοικολόγων που προσπαθούν να διαδώσουν πως οι ανεμογεννήτριες κάνουν κακό στο περιβάλλον.
Αυτό και για εσένα blogger, προσωπικά, που οι ανεμογεννήτριες είναι ένα θέμα που δεν έχεις θίξει.
Αν θες σβήστο κι αυτό
ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Διακρίνεις λόγο να το κάνουμε;

Ανώνυμος είπε...

ναι

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Όλη η αλήθεια εδώ: http://apela.gr/17-90.html

Συμπέρασμα:
Τα πράγματα για το σταθμό μεταφόρτωσης των Μολάων δεν είναι άσχημα, δεν είναι δυσοίωνα, δεν είναι αποκαρδιωτικά, ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!!
Ζούσαμε στο σκοτάδι, … θλίψη.
Νιώθουμε την ανάγκη να γράψουμε πολλά. Πάρα πολλά!

Αξίζει κάθε λεπτό υπομονής. Δείτε το video.

(πολύ χρήσιμη και άξια η δουλεία που κάνει η “apela.gr”
ευχαριστούμε τα μέγιστα τον αναγνώστη που μας το γνωστοποίησε)

Ανώνυμος είπε...

Βλέποντας το video κατάλαβα ένα. Από σταθμός μεταφόρτωσης ή όπως διάολο τον λένε, κάποιοι μας προορίζουν για προσωρινό 1 – 2 χρόνια (πάει σύγνεφο η κοροϊδία) τόπο αποθήκευσης των σκουπιδιών ΟΛΗΣ της Επαρχίας.
Και κάτι ακόμη ΧΥΤΑ δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά ακόμη. Ούτε καν έχουν αγοράσει την έκταση. Και συ του έβαλες και ηλεκτρονικό σύστημα φύλαξης. Που στο πουθενά; Παιδιά τα πράγματα είναι πολύ μα πολύ σοβαρά!!!

Ανώνυμος είπε...

Σκουπιδια!!!!!Εδω που ζω ο δημος μας περνει μια σακκουλα 1.10 μετρο υψος* 40 διαμετρο ,χαρτινη την οποια μας παρεχει ο δημος,και την αλλαζει μια φορα την εβδομαδα.Μας παρεχει και εναν καδο για χαρτικα.Στο σπιτι κανο κομποστ δηλ οτι περισευει απο φαγητο,χορταρικα πανε μεσα,και γινετε χωμα.
6 χμ απο το χωριο που ζω,ο δημος εχει 3.000 τμ στρωσει με πισα ,και εκει εχει στησει κονταινερ.Ενα για ξυλα ενα για μεταλα ενα για πλαστικα για μπετον, ηλεκτρικες συσκευες κτλ.Αλλα υπαρχουν 2 ,3 ατομα εκει για την ομαλη λειτουργια.Γινετε η διαλογη, οτι ειναι καλο βγενει παλι στην αγορα και τα υπολοιπα ανακυκλονονται ,και οτι περισσευει πανε σε εναν καυστηρα και γινονται ενερεγια. Μπορει να γινει στους μολαους αυτο?Νομιζω ναι .Μερακι απο ολους, και να καρφονουμε του παραβατες