* Συμβούλιο Νέων

Ένας Ευρωπαϊκός θεσμός που ήρθε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Τα Συμβούλια Νέων αποτελούν αυτόνομες δομές ενεργής συμμετοχής και έκφρασης των νέων στις τοπικές κοινωνίες. Έχουν συγκροτηθεί για να δώσουν την εναλλακτική λύση στην ενασχόληση των νέων με τα κοινά της κάθε τοπικής κοινωνίας. Ψηφίσθηκε από την Βουλή και ένα νομοσχέδιο που θεσμοθετεί και καθορίζει τις αρμοδιότητές τους.
Το να αναπαράγουμε τα κλισέ αναμασώντας γραφόμενα άλλων για το τι είναι και τι σκοπούς έχουν, είναι περιττό και έξω από τη φιλοσοφία αυτού του blog. Εκείνο που έχουμε να τονίσουμε είναι ότι ο Δήμος μας υιοθετώντας το θεσμό ανακοίνωσε εκλογές για την ανάδειξη μελών του Τοπικού Συμβουλίου Νέων. Έχουν ορισθεί για την Κυριακή 30 Μαρτίου. Στο μητρώο νέων έχουν δικαίωμα εγγραφής όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο και είναι ηλικίας από 15 έως 28 ετών. Όμως οι αιτήσεις εγγραφής θα γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 7 Μαρτίου στο ΚΕΠ.
Ενδιαφέρεσαι; Μακάρι να υπάρξει συμμετοχή και πάνω απ’ όλα δραστηριότητα. Πέρα από καινοτομίες που μπορεί να γεννήσουν μόνο τα νεανικά μυαλά, ακόμη και συμφεροντολογικά να το δεις στη περίπτωση που υλοποιηθεί και καμιά ανταλλαγή με καμιά Ευρωπαϊκή πόλη χαμένος-η δεν θα είσαι. Δεν είναι επιλήψιμο αν και αυτό είναι μέσα στους στόχους σου. Η γνωριμία με άλλους τόπους και πολιτισμούς ανοίγει τον ορίζοντα του καθ’ ενός.
Τώρα βέβαια για τους αιθεροβάμονες υπάρχουν και κάποιοι Δήμοι που το είδαν πιο ρεαλιστικά (κατά τη γνώμη του Δ.Σ. τους) και αποφάνθηκαν αρνητικά. Διαβάσαμε τα λόγια του Δήμαρχου Πέτρας και ειλικρινά αναγνωρίζουμε στους Δημοτικούς Συμβούλους και κάποιο δίκιο «Οι περισσότεροι, απ' αυτούς που τοποθετήθηκαν, ισχυρίστηκαν ότι αν οι νέοι της περιοχής μας θέλουν να δραστηριοποιηθούν, μπορούν κάλλιστα να το κάνουν μέσα από τους πολλούς Πολιτιστικούς Συλλόγους που υπάρχουν ή με τη βοήθεια πολιτιστικών φορέων που έχουν αξιόλογη δράση. Άρα δεν συντρέχει λόγος να δημιουργηθεί συμβούλιο νέων στην περιοχή μας. Άλλωστε ακούστηκε και η άποψη ότι δεν θα υπήρχε έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρον από τους νέους μας στην κατεύθυνση αυτή. Επομένως θα αποφεύγαμε την περίπτωση να γινόταν το τοπικό συμβούλιο αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κόμματα».
Εμείς έχουμε να πούμε ότι μόνο παρεΐστικα θα μπορούσε να λειτουργήσει το θέμα. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες πρέπει να το σπρώξουν. Αν περιμένουν να εισπράξουν σαν πελάτες, μάλλον δύσκολα θα ευνοηθούν. Καλή αρχή και καλή τύχη.

2 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Εμπρός παιδιά αγκαλιάστε το. Ακόμη και αν δεν σας αρέσει αυτό, ενεργοποιήστε κάτι άλλο. Το χωριό σας έχει ανάγκη. Και πραγματικά, δεν φαντάζεστε πόσο!

Ανώνυμος είπε...

Ασχετα άτομα όλα.Αδιάφορα,περαστικά,πως βρέθηκαν εκεί?Αστα να πάνε!