* Στο στήθος του ΕΛΓΑ

Από το 2004 χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων άρχισε και το τρέξιμο των ντόπιων παραγωγών με το παραμικρό στους Δήμους και τα ΚΕΠ για δηλώσεις ζημιών στα αγροτικά προϊόντα ή δέντρα. Αγροτικό κεφάλαιο (σικ) λέγετε πλέον.
Αφορμή μεγάλες ζημιές από τις καιρικές συνθήκες που έπληξαν τις δεντροκαλλιέργειες. Οι αποζημιώσεις πρωτόγνωρες και επιτέλους ικανοποιητικές απ' τον ΕΛΓΑ και μαζικές. Το στήθος όμως παρέμεινε στητό, σε κοινή θέα και σε προκαλούσε. «Έλα να σου δώσω και άλλο χαρτζιλικάκι» έλεγε.
Τι μικροκαρπίες, τι ανεμοθύελλες, τι καύσωνες, τι κρύα, …κοσμοσυρροή στις δηλώσεις ζημιάς. Το γάλα συνέχισε να ρέει άλλοτε άφθονο και άλλοτε λιγότερο. «Επιτέλους είδαμε και κάνα φράγκακι στην τσέπη μας» άκουγες. Και όταν ρωτούσες «πόσα έχεις πάρει από το εμπόριο για τα πορτοκάλια και πόσα από τις αποζημιώσεις;» τότε έπαιρνες την απάντηση: «ρε δε πα’ να τα καίει κάθε χρόνο, εκεί είναι τα λεφτά». Ναι αλλά τη μάνα μας τη βυζαίναμε για λίγο διάστημα. Όταν η στρόφιγγα κλείσει (δεν ξέρω αν το καταλάβατε αλλά έχει αρχίσει) τότε τι; Πολλοί λένε ότι οι αποζημιώσεις πάντα υπήρχαν απλά λόγω του ότι δεν υπήρχαν οι Λάκωνες που υπάρχουν σήμερα σε θέσεις κλειδιά (το ίδιο αισχρό παραμύθι της κάθε εξουσίας), το χρήμα πήγαινε αλλού. Ήρθε η ώρα ο ΕΛΓΑ να ανοίξει τη βρύση και προς τα ‘δω. Ο απογαλακτισμός όμως, θα είναι οδηνυρός. Ο ΕΛΓΑ ανακοινώνει ελλείμματα (δεν φταίει φυσικά η Λακωνία), τα πρόσωπα που πολλοί επικαλούνται θα παρέλθουν, τι θα μείνει; Πρώτα οι επιδοτήσεις μετά οι αποζημιώσεις και αύριο;
Βυζαίνοντας τον ΕΛΓΑ, βαδίζουμε και παρακαλάμε να κάνει ο καιρός τα δικά του για να δικαιολογηθούμε στο τηλεφώνημα.
Σαν να το βλέπω…
- ΚΕΠ εκεί;
- Ναι
- Μέχρι πότε κάνουμε τις δηλώσεις για την ανεμοθύελλα;
- Πια ανεμοθύελλα ρε μπάρμπα; Εδώ δεν σηκώνεται ούτε αϊτός μέρες που ‘ναι. Που τον βρήκες τον αέρα;
- Που τον βρήκα; Εδώ έχει γονατίσει το σκίντο.
- Ε και; Το σκίντο δεν είναι προϊόν, δεν πουλιέται.
- Δεν πουλιέται; Εγώ το πουλάω, αν δεν το αγοράζουνε δικό τους πρόβλημα! Θέλω αποζημίωση. Το κατάλαβες;
Διακρίνετε υπερβολή; Δεν το αρνιόμαστε. Αν έχετε όμως κάνα γνωστό σε Δήμο ή ΚΕΠ ρωτήστε τι έχουν ακούσει κατά καιρούς οι άνθρωποι.
Α... να θυμηθώ να περάσω απ’ το κωλομηχάνημα της ‘Αγροτικής’ να δω. Έβαλαν μέσα τίποτα οι γύφτοι του ΕΛΓΑ για τα ψυχολογικά που έπαθαν οι ελιές μου καθότι και δίσεκτη η χρονιά;

4 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Και σένα τι σε νοιάζει. Από τη τσέπη σου τα δίνεις;

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Όχι μόνο δεν τα δίνω απ’ τη τσέπη μου αλλά έχω πάρει και ελπίζω και στο μέλλον, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ όπως οι περισσότεροι.
Θεωρώ ότι ο αυτοσαρκασμός δεν έχει τίποτα κακό. Είναι και ο ποιο έντιμος τρόπος να περιγράψουμε με χιούμορ μια στρεβλή αλλά υπαρκτή κατάσταση. Γιατί μας αγριεύεις φίλε big; Την στιγμή αυτή βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά όλοι. Στην πλευρά του δώσε και σε μένα μπάρμπα.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος!

Ανώνυμος είπε...

Πάρε ανιψάκι μου