* «Άνοιξαν» στόματα οι Τρωάδες.

Στην αρχή υπήρχε η φήμη ότι κάτι δύσκολο παλεύετε στο Γυμνάσιο.
Μάλιστα σε σχόλιο του εδώ μέσα ο αναγνώστης ‘john 31’ έγραφε τότε στις 28 Οκτώβρη «Έμαθα από συμμαθητές μου ότι το γυμνάσιο Μολάων θα ανεβάσει θεατρική παράσταση προσπαθώντας να ταράξει τα λιμνάζοντα πολιτιστικά νερά της περιοχής.»
Οι γνώστες έλεγαν ότι «αν πετύχει θα είναι πρωτόγνωρο για μαθητική παράσταση σε σχολείο των Μολάων».
Εμείς δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της προσπάθειας έχοντας κατά νου όλες τις προηγούμενες (δυστυχώς λίγες) που είχαν πάρει σάρκα και οστά τις τελευταίες …10ετίες καθώς αναμέναμε κάτι παρόμοιο. Φυσικά με ενδιαφέρον και αυτή τη φορά αφού τέτοια γεγονότα δεν συμβαίνουν κάθε μέρα.

Και ήρθε η ημέρα που το κοινό θα γινόταν κοινωνός της προσπάθειας των παιδιών και κάποιων εργατών (καθηγητών ή άλλων).
Η παράσταση; Από τις πιο απαιτητικές! Η τραγωδία «Τρωάδες», το κατ' εξοχήν αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη με κεντρικό πρόσωπο της παράστασης τη Γυναίκα, που αναδεικνύεται σε παγκόσμιο, διαχρονικό σύμβολο - θύμα της βαρβαρότητας του πολέμου. Η Εκάβη, η τραγική γηραιά βασίλισσα, που μαζί με τις Τρωαδίτισσες βρίσκεται στο έλεος των νικητών.
Και τα παιδιά όχι μόνο τα κατάφεραν (με την όποια θεατρική παιδία πρόλαβαν να διδαχθούν και να αφομοιώσουν) αλλά μας κατέστησαν θεατρόφιλους ξαφνικά.

Έτσι όλα ήρθαν φυσιολογικά στους μαθητικούς Θεατρικούς Αγώνες που έγιναν στην Καλαμάτα, όπου η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Μολάων, σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο έλαβαν το 1ο βραβείο στην κατηγορία του Αρχαίου Δράματος.
Διαπιστευμένοι πλέον με το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα μετά την επιστροφή, έδωσαν στο σχολείο τους και δεύτερη παράσταση για τους αργοπορημένους.
Σε λίγες ημέρες η θεατρική ομάδα ‘ετοιμάζει βαλίτσες’ για την Εβδομάδα Καλλιτεχνικής Έκφρασης στη Θεσσαλονίκη αφού το 1ο βραβείο στη Καλαμάτα εξέδωσε το ‘μαζικό’ εισιτήριο.
Καλή τύχη παιδιά και στο νέο σας στόχο. Χωρίς άγχος απλά απολαύστε ‘το όλο ταξίδι’ όπως θα σας παρότρυναν και κάποιοι άλλοι εδώ μέσα.

12 Σχόλια από αναγνώστες:

Ανώνυμος είπε...

Δε ξέρω τι έγινε στη Καλαμάτα ή στη δεύτερη παράσταση. Για την πρώτη που έχω άποψη όμως απλά ένα μεγάλο μπράβο και μη ξεχνάμε αυτούς που οραματίστηκαν και μάζεψαν τα παιδιά.

Ανώνυμος είπε...

Θα έχουν να λένε. Όπως και ‘μεις κάποτε.

Ανώνυμος είπε...

Όταν μου είπαν για την παράσταση, κανόνισα θέση και κατέβηκα να τη δω. Δεν περίμενα ν' αποζημιωθώ τόσο. Πολλοί από εμάς κοκορευόμασταν πως είχαμε παίξει θέατρο στο σχολείο με ζηλευτή ερμηνεία. Όταν είδαμε πρόσφατα αυτή την παράσταση το βουλώσαμε!
Όσοι είπαν πως δε συγκινήθηκαν είναι λίγο ψεύτες.

Έδωσα μια υπόσχεση στον εαυτό μου. Αν υπάρχει άλλο σχολείο στην Ελλάδα που θα κερδίσει το 1ο βραβείο, αντί της θεατρικής ομάδας του Λυκείου μας, θα πάω να δω την παράστασή του. Θα θέλω να δω, τι καλύτερο μπορεί να υπάρχει από τις Τρωάδες μας. Ας είναι και το Λύκειο Καστελόριζου. Μου φαίνεται, δύσκολα θα υπάρξει άλλος ισάξιος "ανταγωνιστής".
Όλα με εντυπωσίασαν και δε θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί θα μου πάρει ώρες. Εύχομαι να την απολαύσω ξανά, σε κάθισμα με πλάτη, όμως.

Άσχετο. Μόλις διάβασα πρόταση θέματος για το νοσοκομείο Μολάων. Παιδιά, αν γίνει κάτι τέτοιο από εδώ μέσα, μετά τις πολλές ιστορίες, απωθημένα, κριτικές που έχει να πει ο καθένας μας, θα θιχτούν πάλι πρόσωπα και θα σημαίνει αυτομάτως το κλείσιμο το μπλογκ ή επέμβαση εισαγγελέα…. νομίζω.

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Μην φοβάστε για εισαγγελείς και τιμωρούς. Μη χαριζόσαστε στην τρομάρα των απειλών του οποιουδήποτε.
Αυτός που διαχειρίζεται το δημόσιο χώρο ή εργαλείο του για εκμετάλλευση του συνανθρώπου του, αποτελεί το χείριστο είδος δίποδου.
Το να θιγούν τέτοιες πρακτικές καταθέτοντας άσχημα βιώματα ή εμπειρίες, υπάρχουν και τρόποι που δεν ακολουθούν λύσεις κατοχικού κουκουλοφόρου. Δεν είναι ανάγκη για να αναφερθεί το στραβό να έχει αναγκαστικά ονοματεπώνυμο. Αυτές είναι πρακτικές τηλεοπτικών εισαγγελέων. Εκείνα που απορρίπτουμε θα λουστούμε;
Απλά εξετάζουμε τον τρόπο αφού το θέμα είναι πολύ – πολύ ευαίσθητο όπως και όλοι εμείς οι δημότες απέναντί του.
Ένα είναι το σίγουρο. Για την ύπαρξη του Νοσοκομείου μας είμαστε όλοι υπερήφανοι. Έχει ανάγκη την στήριξη μας όπως και εμείς αυτό. Γι’ αυτό χρειάζεται αφύπνιση και αντίσταση σε αυτούς που ηθελημένα ή λόγω αδιαφορίας το μετατρέπουν σε μαγαζάκι τους.

Τέλος πάντων μην επεκταθούμε. Δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα. Για την προσπάθεια των παιδιών μιλούσαμε.
Καλό Πάσχα σε όλες τις οικογένειες του χωριού μας.

Ανώνυμος είπε...

κατά γνώμη μου αποτέλεσε το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός των τελευταίων χρόνων στου Μολάους & υπάρχουν Μολαΐτες που δεν το ξέρουν καν. Ότι και να κάνουμε εμεις σε αυτό το χωριο πάσχουμε από διαφήμιση και προβολή και για παράδειγμα νομίζετε ότι ξέρουν για αυτή τη σελίδα όσοι θα έπρεπε ?
hel

Ανώνυμος είπε...

Αντε να γινει κ ενα θεατρικο με μεγαλους.Το οποιο πιστευω θα εχει απηχηση πολυ καλη.παντα τετοια!

Ανώνυμος είπε...

Οι "Τρωάδες" ήταν καταπληκτικές! Μπράβο παιδιά!!! Στην εποχή του ωχαδελφισμού και της προχειρότητας,των κινητών και των υπολογιστών, υπάρχουν ακόμα άτομα που ενδιαφέρονται για το θέατρο!Μακάρι το έργο να ξαναπαιχτεί σε τρίτη φάση κάποια στιγμή το καλοκαίρι για να το δούν και άλλοι που το έχασαν!!!
ΑΣΧΕΤΟ!!! Παιδιά ο δρόμος με έβγαλε την Πρωτομαγιά στα Φούτια, ξέρετε το χωριό πάνω από την Καστέλα.Λάκωνας της περιοχής και δεν είχα πάει μέχρι εκεί! Και τί είδα! Ένας νεαρός έχει μετατρέψει το καφενείο του πατέρα του σε μια καταπληκτική ταβέρνα με "πιάτο" όχι μόνο την πολιτεία του Κάστρου μας αλλά όλον τον θαλάσσιο ορίζοντα. Όσο για τα πιάτα του πραγματικά γευστικά και το περιβάλλον τέλειο. Εγώ πήγα ώρα φαγητού, εσείς μπορείτε να πάτε για ποτό ή καφέ! Τα έχει όλα!Πραγματικά αξίζει! Α!Πήρε και το βραβείο καλύτερης εκμετάλλευσης του προγράμματος υλοποίησης της μετατροπής χώρου.

Ανώνυμος είπε...

Το έργο που ανέβασαν τα παιδία είναι μια πολύ καλή προσπάθεια που όπως φαίνεται έχει μέλλον ακόμα...λαμπρό μέλλον.Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η
προσπάθεια των παιδιών ώστε να "ξεκολήσουμε" απο τους καναπέδες εμείς οι υπόλοιποι σοβαροί ενήλικες
και το χαζοκούτι που μας τρελαίνει
και ανδιευρήνουμε τους οριζοντές μας
μιας και τα μηνύματα που έοχυν τέτοια έργα ελιναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα.Μου θυμ'ιζει μια προσπάθεια
που είχε κάνει ο δάσκαλος κύριος πραχάλης στο δημοτικό πριν χρόνια μετην λυσιτράτη του αριστοφάνη,ένα έργο που είχε παιχτεί αν δεν κάνω λάθος και στο αρχαίο θέατρο του γυθείου με μεγάλη επιτυχία.Αλήθεια πόση άγνοια έχουμε οι σύγχρονοι με τους αρχαίους και το αθάνατο έργο που μας έχουν παραδώσει????

Ανώνυμος είπε...

Δεν κάνεις λάθος. Είχαμε παίξει και στο Γύθειο. Ήταν πολύ ωραία τότε,πήγαινα τετάρτη δημοτικού και είμασταν τα μαθητούδια. Ωραία χρόνια...

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε τόσο μεγάλο έλλειμμα πολιτιστικής αύρας στο χωριό μας που ότι σχετικό και να λάβει χώρα είναι μάνα εξ ουρανού. Κανένας εθελοντής να βάλει πλάτη για τίποτα μεγάλο σαν τις παραστάσεις του Δον Καμήλο; Πως καταλήξαμε έτσι βρε παιδιά, πως μας πλακώσανε τα καθημερινά! Κανένας ήρωας να μας τραβήξει; Γιατί από μόνοι μας πατώσαμε.

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι ενας από τους μαθητές που έλαβαν μέρος στην παράσταση ΤΡΩΑΔΕΣ και ήταν η σημαντικότερη και η πιο ευχάριστη εμπειρία της ζωής μου.Παίξαμε συνολικά 12 παραστάσεις[1 στα παιδιά του γυμνασίου,1 στου λυκείου,4 για τους συμπολίτες μας,1 στο διαγωνισμό στην Καλαμάτα στο θέατρο Ηλέκτρα,1 στην εβδομάδα καλλιτεχνικής έκφρασης στη Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλιο θέατρο,1 στην Νεάπολη,1 στην Πλύτρα,1 μέσα στο κάστρο της Μονεμβάσιας και η τελευταία μας στο Σαϊνοπούλιο].Τώρα,ετοιμάζουμε εδώ και λίγους μήνες νέο θεατρικό έργο τους ΟΡΝΙΘΕΣ του Αριστοφάνη.

http://molaoi.blogspot.com είπε...

Συγχαρητήρια!
Η ηλικία που διανύετε τώρα είναι από αυτές που θα σας σημαδέψουν, φτάνει να ξέρετε ή να είστε τυχεροί να παίρνετε τα “καλύτερα”. Ευχόμαστε και η καινούρια προσπάθεια σας να σας γεμίσει όπως και οι Τρωάδες. (να απολαύσουμε κάτι αξιόλογο και εμείς…)